Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na jesienny obiad? To danie można nazwać kwintesencją smaków jesieni. Gęsina jest niedocenianym mięsem, które niegdyś bardzo często gościło na talerzach Polaków. Warto, więc dać mu szansę i zaserwować gęsie piersi wraz z buraczkową kaszą. Przepis pochodzi z 465. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 28511
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 105
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 634
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 28511
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 105
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 634
Składniki
Skórę na filetach naciąć na krzyż, uważając przy tym, by nie uszkodzić mięsa. Z obu stron przyprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem. Przełożyć do miski, przykryć i na kilka godzin umieścić w lodówce. Wlać wino i rosół lub wodę. Wrzucić żurawinę. Dodać konfiturę i miód. Przykryć i dusić do miękkości.
Po tym czasie ułożyć w gęsiarce – skórą do dołu. Na małym ogniu wytopić tłuszcz. Smalec przelać do słoiczka (przyda się do innych potraw), zostawiając jednak trochę na dnie. Filety odwrócić na drugą stronę i usmażyć.
Kaszę ugotować al dente. Dodać upieczone i zmiksowane buraki, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez 5 minut.
Sos z gęsiarki przelać do sosjerki. Filety pokroić w plastry. Podawać z kaszą z buraczkami oraz połówkami pieczonych jabłek z konfiturą żurawinową.