Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na jesienny obiad? To danie można nazwać kwintesencją smaków jesieni. Gęsina jest niedocenianym mięsem, które niegdyś bardzo często gościło na talerzach Polaków. Warto, więc dać mu szansę i zaserwować gęsie piersi wraz z buraczkową kaszą. Przepis pochodzi z 465. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 712
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 314
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 712
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 314
Składniki
Skórę na filetach naciąć na krzyż, uważając przy tym, by nie uszkodzić mięsa. Z obu stron przyprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem. Przełożyć do miski, przykryć i na kilka godzin umieścić w lodówce. Wlać wino i rosół lub wodę. Wrzucić żurawinę. Dodać konfiturę i miód. Przykryć i dusić do miękkości.
Po tym czasie ułożyć w gęsiarce – skórą do dołu. Na małym ogniu wytopić tłuszcz. Smalec przelać do słoiczka (przyda się do innych potraw), zostawiając jednak trochę na dnie. Filety odwrócić na drugą stronę i usmażyć.
Kaszę ugotować al dente. Dodać upieczone i zmiksowane buraki, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez 5 minut.
Sos z gęsiarki przelać do sosjerki. Filety pokroić w plastry. Podawać z kaszą z buraczkami oraz połówkami pieczonych jabłek z konfiturą żurawinową.