Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na jesienny obiad? To danie można nazwać kwintesencją smaków jesieni. Gęsina jest niedocenianym mięsem, które niegdyś bardzo często gościło na talerzach Polaków. Warto, więc dać mu szansę i zaserwować gęsie piersi wraz z buraczkową kaszą. Przepis pochodzi z 465. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Przepis dnia
Gęsina na Świętego Marcina stała się już u nas tradycją :) Polecam soczystą,...
Odsłon: 55998
Przepis dnia
Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia". Świetna propozycja na ciepłe danie, ró...
Odsłon: 29640
Miękkie, puszyste i – oczywiście – całkowicie przepyszne! Dokładnie takie są...
Odsłon: 97
Jak zrobić najsmaczniejsze i najbardziej kruche faworki? Oto stara i sprawdzo...
Odsłon: 192
Podkręcona w smaku zupa pomidorowa!
Odsłon: 59
Tak zwany babciny. Zaintrygował mnie ten przepis, przede wszystkim ciekawym s...
Odsłon: 173
Miękkie, puszyste i – oczywiście – całkowicie przepyszne! Dokładnie takie są...
Odsłon: 97
Jak zrobić najsmaczniejsze i najbardziej kruche faworki? Oto stara i sprawdzo...
Odsłon: 192
Podkręcona w smaku zupa pomidorowa!
Odsłon: 59
Tak zwany babciny. Zaintrygował mnie ten przepis, przede wszystkim ciekawym s...
Odsłon: 173
Składniki
Skórę na filetach naciąć na krzyż, uważając przy tym, by nie uszkodzić mięsa. Z obu stron przyprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem. Przełożyć do miski, przykryć i na kilka godzin umieścić w lodówce. Wlać wino i rosół lub wodę. Wrzucić żurawinę. Dodać konfiturę i miód. Przykryć i dusić do miękkości.
Po tym czasie ułożyć w gęsiarce – skórą do dołu. Na małym ogniu wytopić tłuszcz. Smalec przelać do słoiczka (przyda się do innych potraw), zostawiając jednak trochę na dnie. Filety odwrócić na drugą stronę i usmażyć.
Kaszę ugotować al dente. Dodać upieczone i zmiksowane buraki, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez 5 minut.
Sos z gęsiarki przelać do sosjerki. Filety pokroić w plastry. Podawać z kaszą z buraczkami oraz połówkami pieczonych jabłek z konfiturą żurawinową.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Dania główne
Kalafior zapiekany
Dania główne
Fasolka szparagowa w bułce tartej z dodatkami
Dania główne
Pyszne placki ziemniaczane
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Super propozycja na smaczny jarski obiad lub ciepłą kolację. Naleśniki z piec...
Odsłon: 24
Kalafior zapiekany
Polecam smaczny kalafior zapiekany w piekarniku. Kalafior w taki sposób wykon...
Odsłon: 165