Ewa gotuje: Caldo verde, fricando, ciasto pietruszkowe z olejem

W sobotę 26 marca w programie "Ewa gotuje", prowadząca sięgnie po klasyki kuchni śródziemnomorskiej – co ciekawe: u nas raczej mało znane.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Zacznie od portugalskiej caldo verde, czyli zielonej zupy, którą zrobi z dodatkiem rodzimego jarmużu. W Portugalii do tej potrawy dodaje się specyficzną czarną kapustę, zwaną również włoskim jarmużem, ale prawda jest taka, że tamtejsze gospodynie domowe wrzucają do caldo verde to, co akurat wyrośnie im w przydomowym ogródku. Taka zamiana jednego ze składników jest więc po prostu dostosowaniem zagranicznej receptury do naszych realiów.

Na drugie danie będzie kataloński, chodź tak naprawdę wywodzący się z kuchni francuskiej, gulasz cielęcy o nazwie fricando. W oryginale dorzuca się do niego rosnące dziko grzybki przypominające nieco nasze polne pieczarki, jednakże Ewa zastąpi je suszonymi, leśnymi grzybami.

Z kolei po obiedzie gospodyni programu zaprosi widzów na zaskakujące ciasto z dodatkiem korzenia poczciwej pietruszki.

Zobaczymy też przepis na domowy syrop na gardło – z cebuli, czosnku, goździków, miodu oraz imbiru.

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 69

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 40

30 min
3
60 min
4
Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 114

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25