Sprawdzone przepisy na grilla

W sobotę 26 marca w programie "Ewa gotuje", prowadząca sięgnie po klasyki kuchni śródziemnomorskiej – co ciekawe: u nas raczej mało znane.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Zacznie od portugalskiej caldo verde, czyli zielonej zupy, którą zrobi z dodatkiem rodzimego jarmużu. W Portugalii do tej potrawy dodaje się specyficzną czarną kapustę, zwaną również włoskim jarmużem, ale prawda jest taka, że tamtejsze gospodynie domowe wrzucają do caldo verde to, co akurat wyrośnie im w przydomowym ogródku. Taka zamiana jednego ze składników jest więc po prostu dostosowaniem zagranicznej receptury do naszych realiów.

Na drugie danie będzie kataloński, chodź tak naprawdę wywodzący się z kuchni francuskiej, gulasz cielęcy o nazwie fricando. W oryginale dorzuca się do niego rosnące dziko grzybki przypominające nieco nasze polne pieczarki, jednakże Ewa zastąpi je suszonymi, leśnymi grzybami.

Z kolei po obiedzie gospodyni programu zaprosi widzów na zaskakujące ciasto z dodatkiem korzenia poczciwej pietruszki.

Zobaczymy też przepis na domowy syrop na gardło – z cebuli, czosnku, goździków, miodu oraz imbiru.

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa szparagowa

Smaczna , sezonowa zupa ze szparagów z dodatkiem marchewki, kopru .

Odsłon: 32

30 min
1
Dania główne Karczek w sosie chrzanowym

Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...

Odsłon: 5356

60 min
87
60 min
3