Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

W sobotę 26 marca w programie "Ewa gotuje", prowadząca sięgnie po klasyki kuchni śródziemnomorskiej – co ciekawe: u nas raczej mało znane.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Zacznie od portugalskiej caldo verde, czyli zielonej zupy, którą zrobi z dodatkiem rodzimego jarmużu. W Portugalii do tej potrawy dodaje się specyficzną czarną kapustę, zwaną również włoskim jarmużem, ale prawda jest taka, że tamtejsze gospodynie domowe wrzucają do caldo verde to, co akurat wyrośnie im w przydomowym ogródku. Taka zamiana jednego ze składników jest więc po prostu dostosowaniem zagranicznej receptury do naszych realiów.

Na drugie danie będzie kataloński, chodź tak naprawdę wywodzący się z kuchni francuskiej, gulasz cielęcy o nazwie fricando. W oryginale dorzuca się do niego rosnące dziko grzybki przypominające nieco nasze polne pieczarki, jednakże Ewa zastąpi je suszonymi, leśnymi grzybami.

Z kolei po obiedzie gospodyni programu zaprosi widzów na zaskakujące ciasto z dodatkiem korzenia poczciwej pietruszki.

Zobaczymy też przepis na domowy syrop na gardło – z cebuli, czosnku, goździków, miodu oraz imbiru.

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babka z majonezem

Prostą babka z dodatkiem majonezu. Idealna na Wielkanoc.

Odsłon: 267

30 min
2
Ciasta Ciasto Battenberg

Ciasto Battenberg jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Nazwa wywodzi si...

Odsłon: 2126

60 min
2
Sałatki Sałatka jarzynowa na szybko

Zostało nam trochę ugotowanych warzyw z rosołu, możemy szybciutko pokroić je,...

Odsłon: 112

30 min
1
Dania główne Mule w białym winie

Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...

Odsłon: 1142

15 min
1