Ewa gotuje: Ceviche, lomo saltado i sernik baskijski

W sobotę 12 marca o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje dania popularne w Ameryce Południowej. Na przystawkę zaserwuje ceviche z surowego pstrąga. Następnie zaprosi widzów na danie główne, czyli lomo saltado — polędwicę soloną z frytkami i ryżem. Zdradzi również przepis na pyszny sernik baskijski.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na początek Ewa przygotuje ceviche. Ta przystawka na zimno jest bardzo popularna w całej Ameryce Południowej, a robi się ją z surowej ryby. Jak więc łatwo się domyślić warunkiem koniecznym do odniesienia kulinarnego sukcesu jest to, aby była ona super świeża - najlepiej złowiona dosłownie przed chwilą. Dlatego też pod Babią Górą ten latynoski przysmak powstanie z miejscowego pstrąga, bo w okolicy są stawy hodowlane. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej pysznej przekąski są: filety z pstrąga, papryczka chilli, czosnek, pęczek kolendry, sól, sok z limonek, oliwa i do podania grzanki na maśle.

Na danie główne gospodyni zaproponuje kolejną potrawę o egzotycznie brzmiącej nazwie, czyli lomo saltado. Pod tą nazwą kryje się jedno z najbardziej znanych dań peruwiańskiej kuchni... chińskiej, która u podnóża Andów nazywa się chifa!Z kolei do tego dania trzeba przygotować: polędwicę wołową, olej do smażenia, cebule czerwone, szalotki, paprykę żółtą, czosnek, pomidory, pęczek kolendry, olej, ocet winny, sos sojowy, mielony kumin, sól, pieprz i do podania ryż.

Ewa pokaże też, co zrobić z ziemniakami „z wczoraj", przerabiając poczciwe kartofle na góralskie placki ziemniaczane z blachy i tak znajdują swoje miejsce w menu następnego dnia! Do tej potrawy trafią też: jajko, maślanka, mąka. Wyśmienicie smakują z ceviche!

Z kolei po placuszkach pieczonych wprost na kuchennej płycie Ewa przygotuje placek z piekarnika. Na deser upiecze niezwykle smaczny sernik baskijski, na który receptura powstała przed laty w jednej z restauracji w San Sebastian - stolicy Kraju Basków. W przepisie na ten frykas znajdują się: ciasteczka, np. z kakao, masło, twaróg sernikowy, ekstrakt waniliowy, cukier, sól, jajka, mąka kukurydziana i śmietanka kremówka 36%.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 12 marca w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 443 - emisja w sobotę 12 marca o 10.10 w Polsacie oraz Polsat Go!

 

Ewa gotuje: Ceviche z pstrąga, lomo saltado, sernik baskijski na INTERIA.TV.

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 90

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 43

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25