Fot. materiały prasowe/Polsat
Na początek Ewa przygotuje ceviche. Ta przystawka na zimno jest bardzo popularna w całej Ameryce Południowej, a robi się ją z surowej ryby. Jak więc łatwo się domyślić warunkiem koniecznym do odniesienia kulinarnego sukcesu jest to, aby była ona super świeża - najlepiej złowiona dosłownie przed chwilą. Dlatego też pod Babią Górą ten latynoski przysmak powstanie z miejscowego pstrąga, bo w okolicy są stawy hodowlane. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej pysznej przekąski są: filety z pstrąga, papryczka chilli, czosnek, pęczek kolendry, sól, sok z limonek, oliwa i do podania grzanki na maśle.
Na danie główne gospodyni zaproponuje kolejną potrawę o egzotycznie brzmiącej nazwie, czyli lomo saltado. Pod tą nazwą kryje się jedno z najbardziej znanych dań peruwiańskiej kuchni... chińskiej, która u podnóża Andów nazywa się chifa!Z kolei do tego dania trzeba przygotować: polędwicę wołową, olej do smażenia, cebule czerwone, szalotki, paprykę żółtą, czosnek, pomidory, pęczek kolendry, olej, ocet winny, sos sojowy, mielony kumin, sól, pieprz i do podania ryż.
Ewa pokaże też, co zrobić z ziemniakami „z wczoraj", przerabiając poczciwe kartofle na góralskie placki ziemniaczane z blachy i tak znajdują swoje miejsce w menu następnego dnia! Do tej potrawy trafią też: jajko, maślanka, mąka. Wyśmienicie smakują z ceviche!
Z kolei po placuszkach pieczonych wprost na kuchennej płycie Ewa przygotuje placek z piekarnika. Na deser upiecze niezwykle smaczny sernik baskijski, na który receptura powstała przed laty w jednej z restauracji w San Sebastian - stolicy Kraju Basków. W przepisie na ten frykas znajdują się: ciasteczka, np. z kakao, masło, twaróg sernikowy, ekstrakt waniliowy, cukier, sól, jajka, mąka kukurydziana i śmietanka kremówka 36%.
Smacznego!
Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 12 marca w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!
„Ewa gotuje" odcinek 443 - emisja w sobotę 12 marca o 10.10 w Polsacie oraz Polsat Go!
Ewa gotuje: Ceviche z pstrąga, lomo saltado, sernik baskijski na INTERIA.TV.
Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »