Dania jednogarnkowe

W sobotę 12 marca o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje dania popularne w Ameryce Południowej. Na przystawkę zaserwuje ceviche z surowego pstrąga. Następnie zaprosi widzów na danie główne, czyli lomo saltado — polędwicę soloną z frytkami i ryżem. Zdradzi również przepis na pyszny sernik baskijski.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na początek Ewa przygotuje ceviche. Ta przystawka na zimno jest bardzo popularna w całej Ameryce Południowej, a robi się ją z surowej ryby. Jak więc łatwo się domyślić warunkiem koniecznym do odniesienia kulinarnego sukcesu jest to, aby była ona super świeża - najlepiej złowiona dosłownie przed chwilą. Dlatego też pod Babią Górą ten latynoski przysmak powstanie z miejscowego pstrąga, bo w okolicy są stawy hodowlane. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej pysznej przekąski są: filety z pstrąga, papryczka chilli, czosnek, pęczek kolendry, sól, sok z limonek, oliwa i do podania grzanki na maśle.

Na danie główne gospodyni zaproponuje kolejną potrawę o egzotycznie brzmiącej nazwie, czyli lomo saltado. Pod tą nazwą kryje się jedno z najbardziej znanych dań peruwiańskiej kuchni... chińskiej, która u podnóża Andów nazywa się chifa!Z kolei do tego dania trzeba przygotować: polędwicę wołową, olej do smażenia, cebule czerwone, szalotki, paprykę żółtą, czosnek, pomidory, pęczek kolendry, olej, ocet winny, sos sojowy, mielony kumin, sól, pieprz i do podania ryż.

Ewa pokaże też, co zrobić z ziemniakami „z wczoraj", przerabiając poczciwe kartofle na góralskie placki ziemniaczane z blachy i tak znajdują swoje miejsce w menu następnego dnia! Do tej potrawy trafią też: jajko, maślanka, mąka. Wyśmienicie smakują z ceviche!

Z kolei po placuszkach pieczonych wprost na kuchennej płycie Ewa przygotuje placek z piekarnika. Na deser upiecze niezwykle smaczny sernik baskijski, na który receptura powstała przed laty w jednej z restauracji w San Sebastian - stolicy Kraju Basków. W przepisie na ten frykas znajdują się: ciasteczka, np. z kakao, masło, twaróg sernikowy, ekstrakt waniliowy, cukier, sól, jajka, mąka kukurydziana i śmietanka kremówka 36%.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 12 marca w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 443 - emisja w sobotę 12 marca o 10.10 w Polsacie oraz Polsat Go!

 

Ewa gotuje: Ceviche z pstrąga, lomo saltado, sernik baskijski na INTERIA.TV.

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 22

60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18