Ewa gotuje: chłodnik, szaszłyki i drożdżowe rogaliki

W sobotę 29 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz zaprasza na ostatni przed wakacjami premierowy odcinek „Ewa gotuje“! W programie gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz zacznie od przygotowania chłodnika. Zielona zupa na zimno powstanie z dodatkiem bazylii. Do pierwszego dania trafią również: ogórki, dojrzałe awokado, czosnek, sok z cytryny, mleko migdałowe, sól, pieprz i oliwa. A do podania będzie również potrzebna bazylia i oliwa oraz rzodkiewki. Potrawę robi się szybko, a jest bardzo smaczna i zdrowa!

Na danie główne będą szaszłyki z mięsa mielonego, do tego surówka z jabłka, pora i marchewki oraz niezwykle aromatyczny ryż po zanzibarsku. Do przygotowania szaszłyków opikanych na ruszcie należy przygotować: mielone mięso wołowo-wieprzowe, cebulę, masło klarowane, czosnek, jajko, słodką paprykę oraz chili, sól, pieprz i bułkę tartą. Do surówki są niezbędne: por, marchewka, jabłko, sok z cytryny, majonez, jogurt naturalny, miód i pieprz. Do ryżu trzeba koniecznie dodać: oliwę, kumin, goździków, ziarna kardamonu, korę cynamonu, mleczko kokosowe, sóli miętę do dekoracji.

Po obiedzie czas na coś słodkiego, a że sezon truskawkowy w pełni, więc tych pysznych owoców nie może zabraknąć w kuchni Ewy! Na deser będą idealne do popołudniowej herbaty drożdżowe rogaliki z truskawkami i budyniem czekoladowym. Aby upiec te smakołyki potrzebujemy następujących składników: mąki, masła, drożdży, śmietany, cukru puderu i cukru waniliowego, mleka, budyniu śmietankowego, ksylitolu, czekolady gorzkiej oraz truskawek.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 29 maja w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Chłodnik, szaszłyki i drożdżowe rogaliki w ostatnim odcinku przed wakacjami na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana nieco ostrzejszym sose...

Odsłon: 601

30 min
2
>60 min
2
Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...

Odsłon: 99

15 min
1
30 min
6
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Regeneruje, wzmacnia organizm i buduje odporność. Jak zrobić ocet z nasturcji?

Ocet z nasturcji nie jest u nas powszechnie stosowany. Próżno go szukać na półkach w marketach. A szkoda, bo jest zdrowy i świetnie sprawdza się w...

0
Informacje Rosół z tymi kluseczkami smakuje niebiańsko. Zapomnisz o klasycznym makaronie

Jeżeli jesteś jedną z tych osób, które lubią urozmaicać tradycyjne dania, ten przepis będzie idealny dla ciebie. Kluseczki do rosołu z ricottą to s...

2
Informacje Suszenie owoców na zimę. Jak to zrobić, żeby zachowały moc witamin i zdrowotne właściwości

Choć zima to piękna pora roku, odbiera możliwość cieszenia się w kuchni świeżymi owocami. Właśnie dlatego warto dowiedzieć się, jak suszyć owoce na...

2