Fot. materiały prasowe/Polsat
Ewa Wachowicz zacznie od przygotowania chłodnika. Zielona zupa na zimno powstanie z dodatkiem bazylii. Do pierwszego dania trafią również: ogórki, dojrzałe awokado, czosnek, sok z cytryny, mleko migdałowe, sól, pieprz i oliwa. A do podania będzie również potrzebna bazylia i oliwa oraz rzodkiewki. Potrawę robi się szybko, a jest bardzo smaczna i zdrowa!
Na danie główne będą szaszłyki z mięsa mielonego, do tego surówka z jabłka, pora i marchewki oraz niezwykle aromatyczny ryż po zanzibarsku. Do przygotowania szaszłyków opikanych na ruszcie należy przygotować: mielone mięso wołowo-wieprzowe, cebulę, masło klarowane, czosnek, jajko, słodką paprykę oraz chili, sól, pieprz i bułkę tartą. Do surówki są niezbędne: por, marchewka, jabłko, sok z cytryny, majonez, jogurt naturalny, miód i pieprz. Do ryżu trzeba koniecznie dodać: oliwę, kumin, goździków, ziarna kardamonu, korę cynamonu, mleczko kokosowe, sóli miętę do dekoracji.
Po obiedzie czas na coś słodkiego, a że sezon truskawkowy w pełni, więc tych pysznych owoców nie może zabraknąć w kuchni Ewy! Na deser będą idealne do popołudniowej herbaty drożdżowe rogaliki z truskawkami i budyniem czekoladowym. Aby upiec te smakołyki potrzebujemy następujących składników: mąki, masła, drożdży, śmietany, cukru puderu i cukru waniliowego, mleka, budyniu śmietankowego, ksylitolu, czekolady gorzkiej oraz truskawek.
Smacznego!
Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 29 maja w programie „Ewa gotuje".
Ewa gotuje: Chłodnik, szaszłyki i drożdżowe rogaliki w ostatnim odcinku przed wakacjami na INTERIA.TV.