Uczta Smaków – Kuchnie świata

Ewa gotuje: Chuda Jewa, poleśniki, buchta

W trzecim odcinku nowego sezonu "Ewa gotuje", gospodyni pokaże jak przygotować prawdziwe góralskie specjały. Na deser upiecze drożdżową buchtę z rodzynkami. Uda się także na spotkanie z Adamem Borowiczem, który opowie o kuchni śląskich górali.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Jak myślicie – czy mając kilka prostych składników, takich jak serwatka, maślanka, śmietana, góralska bryndza, cebula i czosnek oraz kawałek boczku lub słoniny można przygotować wyśmienitą, regionalną zupę? Jak najbardziej – pod warunkiem, że sięgniemy po recepturę na serulę, która w Beskidzie Śląskim znana jest jako „Chuda Jewa”. I właśnie od takiej potrawy rozpocznie się następny odcinek „Ewa gotuje”. 

Na danie główne będą placki ziemniaczane. 

Lubicie? Ja uwielbiam!

– zdradza autorka programu.

Przyznam jednak, że w tej potrawie zawsze przeszkadzała mi jedna rzecz – nadmiar tłuszczu po usmażeniu. Ale i na to jest rada – wystarczy masę kartoflaną nałożyć do liści kapusty i włożyć do piekarnika! W ten sposób powstaną nam beskidzkie poleśniki.

Po góralskich specjałach pani Ewa zaprosi na tradycyjną, drożdżową buchtę z rodzynkami. Deser będzie się jednak nieco różnił od beskidzkiego oryginału, bowiem powstanie z połączenia ciasno ułożonych bułeczek. To spowoduje, że po upieczeniu nie będzie potrzebny nóż, bowiem zgrabne kawałki wystarczy oderwać od siebie. 

Gościem specjalnym programu będzie Adam Borowicz – przesympatyczny kucharz, który od kilku lat mieszka w Ustroniu, a widzom Polsatu znany jest jako juror w Family Food Fight.

„Ewa gotuje" odcinek 457 - emisja w sobotę 17 września o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Włoskie Caprese

Bardzo szybka nieskomplikowana przekąska. Smaczna i kusząca, bardzo szybko zn...

Odsłon: 67

30 min
3
Przekąski Sushi

Domowe sushi z wędzonym łososiem ,surimi i warzywami.

Odsłon: 33

>60 min
1
Desery Arroz doce czyli ryż na słodko

Arroz doce to deser portugalski. deserek na mleku z cynamonem na słodko. Taki...

Odsłon: 106

30 min
6
Desery Malinowa chmurka

Pyszne ciasto które zachwyci Twoich gości

Odsłon: 6453

>60 min
17
Desery Popękane ciastka

Zazwyczaj pęknięcie ciasta traktujemy jako kulinarną porażkę, jednak tym raze...

Odsłon: 283

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jak piec chleb na liściu?

Pieczenie chleba jest sztuką, której wiele osób uczy się przez długie lata swojego życia, ciągle udoskonalając przepis i starając się stworzyć jesz...

0
Informacje Jak zrobić zakwas na chleb?

Jaki jest najlepszy chleb? Miłośnicy tradycyjnej kuchni odpowiedzą z pewnością, że ten przygotowany na zakwasie. Jeśli zamierzasz upiec chleb w dom...

0
Informacje Maleńkie ziarenka wymiatają cholesterol z tętnic jak odkurzacz. Na co jeszcze pomaga olej z pestek porzeczki?

Specjaliści wskazują, że aż 21 mln Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu. Brak badań lub chęci leczenia się doprowadzają do miażdżycy i stanów...

0
Informacje Przepisy na domowe bułki. Jak zrobić je w domu?

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby zapachu świeżego pieczywa o poranku. Chcesz przygotować domowe bułeczki we własnej kuchni, ale nie wiesz,...

1