Sezon na dynię

W trzecim odcinku nowego sezonu "Ewa gotuje", gospodyni pokaże jak przygotować prawdziwe góralskie specjały. Na deser upiecze drożdżową buchtę z rodzynkami. Uda się także na spotkanie z Adamem Borowiczem, który opowie o kuchni śląskich górali.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Jak myślicie – czy mając kilka prostych składników, takich jak serwatka, maślanka, śmietana, góralska bryndza, cebula i czosnek oraz kawałek boczku lub słoniny można przygotować wyśmienitą, regionalną zupę? Jak najbardziej – pod warunkiem, że sięgniemy po recepturę na serulę, która w Beskidzie Śląskim znana jest jako „Chuda Jewa”. I właśnie od takiej potrawy rozpocznie się następny odcinek „Ewa gotuje”. 

Na danie główne będą placki ziemniaczane. 

Lubicie? Ja uwielbiam!

– zdradza autorka programu.

Przyznam jednak, że w tej potrawie zawsze przeszkadzała mi jedna rzecz – nadmiar tłuszczu po usmażeniu. Ale i na to jest rada – wystarczy masę kartoflaną nałożyć do liści kapusty i włożyć do piekarnika! W ten sposób powstaną nam beskidzkie poleśniki.

Po góralskich specjałach pani Ewa zaprosi na tradycyjną, drożdżową buchtę z rodzynkami. Deser będzie się jednak nieco różnił od beskidzkiego oryginału, bowiem powstanie z połączenia ciasno ułożonych bułeczek. To spowoduje, że po upieczeniu nie będzie potrzebny nóż, bowiem zgrabne kawałki wystarczy oderwać od siebie. 

Gościem specjalnym programu będzie Adam Borowicz – przesympatyczny kucharz, który od kilku lat mieszka w Ustroniu, a widzom Polsatu znany jest jako juror w Family Food Fight.

„Ewa gotuje" odcinek 457 - emisja w sobotę 17 września o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
15 min
9
Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...

Odsłon: 22969

60 min
16
Dania główne Marry me chicken

Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...

Odsłon: 15384

30 min
15