Dania jednogarnkowe

W trzecim odcinku nowego sezonu "Ewa gotuje", gospodyni pokaże jak przygotować prawdziwe góralskie specjały. Na deser upiecze drożdżową buchtę z rodzynkami. Uda się także na spotkanie z Adamem Borowiczem, który opowie o kuchni śląskich górali.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Jak myślicie – czy mając kilka prostych składników, takich jak serwatka, maślanka, śmietana, góralska bryndza, cebula i czosnek oraz kawałek boczku lub słoniny można przygotować wyśmienitą, regionalną zupę? Jak najbardziej – pod warunkiem, że sięgniemy po recepturę na serulę, która w Beskidzie Śląskim znana jest jako „Chuda Jewa”. I właśnie od takiej potrawy rozpocznie się następny odcinek „Ewa gotuje”. 

Na danie główne będą placki ziemniaczane. 

Lubicie? Ja uwielbiam!

– zdradza autorka programu.

Przyznam jednak, że w tej potrawie zawsze przeszkadzała mi jedna rzecz – nadmiar tłuszczu po usmażeniu. Ale i na to jest rada – wystarczy masę kartoflaną nałożyć do liści kapusty i włożyć do piekarnika! W ten sposób powstaną nam beskidzkie poleśniki.

Po góralskich specjałach pani Ewa zaprosi na tradycyjną, drożdżową buchtę z rodzynkami. Deser będzie się jednak nieco różnił od beskidzkiego oryginału, bowiem powstanie z połączenia ciasno ułożonych bułeczek. To spowoduje, że po upieczeniu nie będzie potrzebny nóż, bowiem zgrabne kawałki wystarczy oderwać od siebie. 

Gościem specjalnym programu będzie Adam Borowicz – przesympatyczny kucharz, który od kilku lat mieszka w Ustroniu, a widzom Polsatu znany jest jako juror w Family Food Fight.

„Ewa gotuje" odcinek 457 - emisja w sobotę 17 września o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Rolada szpinakowa z grzybami

Przepis na szpinakową roladę z puszystym serkiem twarogowym oraz suszonymi gr...

Odsłon: 2030

30 min
17

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18