Najlepsze ciasta na lato - przepisy

W 437. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz na początek zrobi ukłon w stronę wegetarian, przyrządzając smaczny pasztet. Na danie główne poda gulasz inspirowany kuchnią francuską, natomiast na deser gospodyni zaprezentuje bułeczki z dodatkiem dyniowego purée. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W zdrowej kuchni nie może zabraknąć warzyw. Wcale nie oznacza, że od razu trzeba zafundować sobie dietę wegetariańską! Wystarczy, że od czasu do czasu ograniczymy spożycie mięsa lub zrezygnujemy z niego przez kilka dni! Zgodnie z tą ideą Ewa podpowie, jak przyrządzić pasztet z cukinii oraz marchewki. Na liście potrzebnych składników tego jarskiego dania są: cukinie, marchewki, cebule, czosnek, masło klarowane do smażenia, pęczek natki pietruszki, jajka, zioła prowansalskie, słodka i wędzona papryki oraz chili w proszku, curry, sól, pieprz, twardy ser żółty, bułka tarta i garść pestek dyni.

Pora na coś dla mięsożerców! Dlatego na danie główne będzie cassoulet. To jednogarnkowa pyszna potrawa rodem z Francji. Do tej francuskiej zapiekanki w kolorowych warzywach należy przygotować: udka kacze, sól, pieprz, tymianek, boczek, cebulę, papryczkę chili, kawałek imbiru, pomarańcze, kilka różnokolorowych marchewek, czerwoną fasolkę konserwową, seler naciowy, bulion, likier pomarańczowy Grand Marnier i sos sojowy.

Tym razem w programie Ewa pokaże, jak przygotować biały ser w oliwie. Kluczowym jest znalezienie twardego i zwartego twarogu, aby się nam później nie rozpadał. Do słoików z pokrojonym w kostkę twarogiem trafią jeszcze: sól morska, suszona bazylia, suszony czosnek niedźwiedzi i oliwa. Taki ser przechowujemy w lodówce. Po kilku dniach będzie znakomity jako samodzielna przekąska lub dodatek do sałatek oraz składnik deski serów!

Po obiedzie Ewa zaprosi na deser. Upiecze bułeczki dyniowe z dodatkiem puree z Hokkaido! W przepisie na ten wypiek znajdują się: mąka, drożdże, cukier trzcinowy, mleko, puree z dyni, jajko, imbir w proszku, cynamon, sól, masło, skórka otarta z pomarańczy. Gospodyni udekoruje bułeczki gęstym lukrem pomarańczowym z cukru pudru i soku z pomarańczy. A gotowe poda z konfiturą z pomarańczy!

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 27 listopada w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 437 - emisja w sobotę 27 listopada o 10.10 w Polsacie oraz Polsat Go!

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 6556

60 min
17
30 min
34
Sałatki Świetna sałatka

Połączenie ryżu , tuńczyka oraz warzyw, tworzy smaczną sałatkę na kolację i n...

Odsłon: 164

15 min
1
Desery sufleciki z truskawek

Jeżeli komuś jeszcze ostały się truskawki, proponuję zrobić lekki, puszysty d...

Odsłon: 52

60 min
1
Desery Serniczki z truskawkami

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, dlatego dzisiaj wykorzystamy je do przyg...

Odsłon: 129

60 min
1
30 min
2