Dania jednogarnkowe

W sobotę 13 listopada o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz gotowanie zacznie od przyrządzenia dyni piżmowej, którą upiecze w piekarniku według słynnej receptury na szwedzkie ziemniaki Hasselback. Daniem głównym będzie chorwacki kotlet z Zagrzebia, który jest czymś pomiędzy austriackim sznyclem po wiedeńsku a szwajcarskim cordon bleu, lecz kształtem przypomina naszą roladę śląską. Widzowie zobaczą ponadto, jak zakisić korzeń i natkę pietruszki. Natomiast na deser Ewa upiecze babeczki jogurtowo-cytrynowe i udekoruje je lukrem oraz plastrami cytryny w karmelu. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Jesienią w Polsce mamy dostępne różne odmiany dyni. Do wyboru są te kolorowe - ozdobne, jak też jadalne. Różnią się kolorem, wielkością i kształtem. Do przygotowania pierwszej potrawy Ewa wybierze dynię piżmową, przede wszystkim ze względu na jej kształt.

Upiecze ją jak szwedzkie ziemniaki Hasselback, a potem poda z gęstym sosem ugotowanym na świeżej żurawinie. Na liście potrzebnych składników tego dania są: dynia, oliwa, sól, świeży rozmaryn, ostra papryczka, świeża lub suszona żurawina, woda, cukier trzcinowy, sól i pieprz.

Po dyni piżmowej, przygotowanej na szwedzki sposób, Ewa zaprosi na danie mięsne po chorwacku. Daniem głównym będzie kotlet z Zagrzebia. Kulinarnie można go porównać do austriackiego sznycla po wiedeńsku lub szwajcarskiego cordon bleu. Jednak ktoś w Chorwacji wpadł na pomysł, aby go zwinąć jak naszą roladę śląską!

Ewa poda kotlety z domowym sosem na bazie ogórków konserwowych i dużej ilości natki pietruszki. Aby to wszystko w swojej kuchni przygotować, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: kotlety cielęce, sól, pieprz, plastry szynki konserwowej i sera żółtego, mąkę, jajka, bułkę tartą, masło klarowane, śmietanę, ogórki konserwowe, czosnek, majonez, musztardę, natkę pietruszki, sól, pieprz oraz cytryny.

Ewa podkreślała już wielokrotnie, że kisić można prawie wszystko, a kiszonki są niesamowicie zdrowe. Ewa lubi eksperymentować w kuchni, dlatego tym razem ukisi pietruszkę razem z nacią! Do słoików z pietruszką trafią również: czosnek, ziarenka pieprzu, solanka i oliwa.

Na deser Ewa upiecze smaczne i niebywale proste w wykonaniu babeczki jogurtowo-cytrynowe. O przygotowaniu tego deseru trzeba pomyśleć odpowiednio wcześniej, ponieważ wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. A w przepisie na ten wypiek znajdują się: masło, cukier trzcinowy, jajka, mąka, proszek do pieczenia, soda, gęsty jogurt naturalny, skórka otarta i sok z cytryny. Do dekoracji będą potrzebne: lukier z soku z cytryny i cukru pudru, karmelizowana cytryna oraz melisa cytrynowa. Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 13 listopada w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 435 - emisja w sobotę 13 listopada o 10.10 w Polsacie oraz Polsat Go!

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18