Fot. materiały prasowe/Polsat
Jesienią w Polsce mamy dostępne różne odmiany dyni. Do wyboru są te kolorowe - ozdobne, jak też jadalne. Różnią się kolorem, wielkością i kształtem. Do przygotowania pierwszej potrawy Ewa wybierze dynię piżmową, przede wszystkim ze względu na jej kształt.
Upiecze ją jak szwedzkie ziemniaki Hasselback, a potem poda z gęstym sosem ugotowanym na świeżej żurawinie. Na liście potrzebnych składników tego dania są: dynia, oliwa, sól, świeży rozmaryn, ostra papryczka, świeża lub suszona żurawina, woda, cukier trzcinowy, sól i pieprz.
Po dyni piżmowej, przygotowanej na szwedzki sposób, Ewa zaprosi na danie mięsne po chorwacku. Daniem głównym będzie kotlet z Zagrzebia. Kulinarnie można go porównać do austriackiego sznycla po wiedeńsku lub szwajcarskiego cordon bleu. Jednak ktoś w Chorwacji wpadł na pomysł, aby go zwinąć jak naszą roladę śląską!
Ewa poda kotlety z domowym sosem na bazie ogórków konserwowych i dużej ilości natki pietruszki. Aby to wszystko w swojej kuchni przygotować, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: kotlety cielęce, sól, pieprz, plastry szynki konserwowej i sera żółtego, mąkę, jajka, bułkę tartą, masło klarowane, śmietanę, ogórki konserwowe, czosnek, majonez, musztardę, natkę pietruszki, sól, pieprz oraz cytryny.
Ewa podkreślała już wielokrotnie, że kisić można prawie wszystko, a kiszonki są niesamowicie zdrowe. Ewa lubi eksperymentować w kuchni, dlatego tym razem ukisi pietruszkę razem z nacią! Do słoików z pietruszką trafią również: czosnek, ziarenka pieprzu, solanka i oliwa.
Na deser Ewa upiecze smaczne i niebywale proste w wykonaniu babeczki jogurtowo-cytrynowe. O przygotowaniu tego deseru trzeba pomyśleć odpowiednio wcześniej, ponieważ wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. A w przepisie na ten wypiek znajdują się: masło, cukier trzcinowy, jajka, mąka, proszek do pieczenia, soda, gęsty jogurt naturalny, skórka otarta i sok z cytryny. Do dekoracji będą potrzebne: lukier z soku z cytryny i cukru pudru, karmelizowana cytryna oraz melisa cytrynowa. Smacznego!
Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 13 listopada w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!
„Ewa gotuje" odcinek 435 - emisja w sobotę 13 listopada o 10.10 w Polsacie oraz Polsat Go!
Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »