Ewa gotuje: Flaczki, schab i kryształki na sucharach!

W sobotę 11 września o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz zaproponuje, co zrobić z naleśnikami „z wczoraj”. Później sięgnie po zamarynowany w kefirze schab i zrobi szaszłyki wieprzowe z rusztu. Na deser zaproponuje ciasto na spodzie z sucharów. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na pierwsze danie będą wegetariańskie flaczki. Do przygotowania tej zupy będą potrzebne: cebula, por, marchewka, pietruszka, seler, masło klarowane, białe wino wytrawne, majeranek, słodka papryka, liście laurowe, ziele angielskie, sól i gałka muszkatołowa. A do podania - zwinięte i pokrojone naleśniki oraz natka pietruszki i wersja wegetariańska flaczków gotowa!

Danie pierwsze było dla wegetarian, dlatego danie drugie będzie dla mięsożerców! Tym razem Ewa Wachowicz zrobi szaszłyki wieprzowe z rusztu. Tydzień temu gospodyni wrzuciła do kamionki pokrojony schab i zalała marynatą na bazie kwaśnego mleka z dodatkiem cebuli, czosnku, soli i pieprzu. Pora, żeby wrzucić mięso na ruszt! Danie uzupełni szybka sałatka z następujących składników: sałata lodowa, ogórki kiszone, pomidorki koktajlowe, cebula czerwona, sól, pieprz i oliwa. Do grillowanego schabu w marynacie bałkańskiej Ewa jeszcze poda przygotowany tydzień temu ajvar.

W tym odcinku gospodyni pokaże, jak zrobić pikle z fasolki szparagowej. Do weków należy przygotować: żółtą i zieloną fasolkę, pęk kwiatów kopru, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, nasiona kolendry, oliwę, wodę, biały ocet winny, sól i miód.

Na deser będzie ciasto bez pieczenia! Spód tego typu ciasta będzie z sucharów i masła orzechowego. Ozdobi je mnóstwo kolorowych galaretek pokrojonych w kostkę oraz borówki. A prócz tych składników do tego pysznego deseru trafią też: masło, mleko, żelatyna, śmietana 36%, cukier waniliowy, jogurt grecki i cukier puder.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 11 września w nowym sezonie programu „Ewa gotuje"!

"Ewa gotuje": Flaczki i schab na obiad, a na deser kryształki na sucharach! na INTERIA.TV.


Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 75

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 40

30 min
3
60 min
4
Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 120

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

307
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25