Ewa gotuje: Flaczki, schab i kryształki na sucharach!

W sobotę 11 września o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz zaproponuje, co zrobić z naleśnikami „z wczoraj”. Później sięgnie po zamarynowany w kefirze schab i zrobi szaszłyki wieprzowe z rusztu. Na deser zaproponuje ciasto na spodzie z sucharów. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na pierwsze danie będą wegetariańskie flaczki. Do przygotowania tej zupy będą potrzebne: cebula, por, marchewka, pietruszka, seler, masło klarowane, białe wino wytrawne, majeranek, słodka papryka, liście laurowe, ziele angielskie, sól i gałka muszkatołowa. A do podania - zwinięte i pokrojone naleśniki oraz natka pietruszki i wersja wegetariańska flaczków gotowa!

Danie pierwsze było dla wegetarian, dlatego danie drugie będzie dla mięsożerców! Tym razem Ewa Wachowicz zrobi szaszłyki wieprzowe z rusztu. Tydzień temu gospodyni wrzuciła do kamionki pokrojony schab i zalała marynatą na bazie kwaśnego mleka z dodatkiem cebuli, czosnku, soli i pieprzu. Pora, żeby wrzucić mięso na ruszt! Danie uzupełni szybka sałatka z następujących składników: sałata lodowa, ogórki kiszone, pomidorki koktajlowe, cebula czerwona, sól, pieprz i oliwa. Do grillowanego schabu w marynacie bałkańskiej Ewa jeszcze poda przygotowany tydzień temu ajvar.

W tym odcinku gospodyni pokaże, jak zrobić pikle z fasolki szparagowej. Do weków należy przygotować: żółtą i zieloną fasolkę, pęk kwiatów kopru, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, nasiona kolendry, oliwę, wodę, biały ocet winny, sól i miód.

Na deser będzie ciasto bez pieczenia! Spód tego typu ciasta będzie z sucharów i masła orzechowego. Ozdobi je mnóstwo kolorowych galaretek pokrojonych w kostkę oraz borówki. A prócz tych składników do tego pysznego deseru trafią też: masło, mleko, żelatyna, śmietana 36%, cukier waniliowy, jogurt grecki i cukier puder.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 11 września w nowym sezonie programu „Ewa gotuje"!

"Ewa gotuje": Flaczki i schab na obiad, a na deser kryształki na sucharach! na INTERIA.TV.


Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Kompot z rabarbaru

Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...

Odsłon: 162

30 min
3
Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 5073

60 min
52

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3