Ewa gotuje: Gulasz, placki brokułowe i piwne tiramisu!

W sobotę 16 października o godzinie 10:10 Ewa Wachowicz zaprosi widzów na bardzo treściwy gulasz. Następnie przygotuje placki brokułowe z kaszą jaglaną. Na deser zaserwuje słoiczek w stylu włoskiego tiramisu. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Gotowanie w swojej krakowskiej kuchni Ewa rozpocznie od nietypowego gulaszu na mięsie mielonym i z dużą ilością warzyw. Należy się zaopatrzyć w następujące składniki: mieloną wołowinę i wieprzowinę, cebulę, masło klarowane, czosnek, seler naciowy, paprykę czerwoną, marchewkę, krojone pomidory konserwowe w zalewie, oregano, słodką i ostrą paprykę w proszku, sól, ryż, śmietanę i natkę pietruszki.

Na danie główne Ewa upiecze zaskakujące placuszki bezglutenowe z sosem grzybowym. Będą to placki brokułowe pieczone w piekarniku! Bazą tej potrawy będzie nie tylko brokuł, ale też niesamowicie zdrowa kasza jaglana. Do placków trafią też: wywar jarzynowy, cebula czerwona, czosnek, oliwa, jajka, jogurt grecki, mąka kukurydziana, sól, pieprz i garść koperku. Do tradycyjnego sosu grzybowego są niezbędne: świeże prawdziwki, masło klarowane, szalotki, sól, pieprz, śmietanka 30-36% i natka pietruszki.

W programie Ewa pokaże, jak zamarynować kalafiora z dodatkiem marchewki. Do zalewy należy przyszykować: wodę, ocet 10%, cukier, sól, liście laurowe, ziarenek ziela angielskiego i pieprzu kolorowego oraz kurkumę.

Po obiedzie czas na szybki, prosty i nieprawdopodobnie smaczny deser w stylu tiramisu z użyciem ciemnego piwa. Ten rarytas zamknięty w małych słoiczkach można przygotować dzień wcześniej, bo wtedy smakuje jeszcze lepiej, jak poleży sobie w lodówce! A do przygotowania będą potrzebne: serek mascarpone, śmietanka wysokoprocentowa, cukier puder, ekstrakt waniliowy, ciemne piwo, małe okrągłe biszkopty, kakao i maliny - mogą być mrożone.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 16 października w nowym sezonie programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 431 - emisja w sobotę 16 października o 10.10 w Polsacie!

"Ewa gotuje": Nietypowy gulasz, placki bezglutenowe i piwne tiramisu! na INTERIA.TV.

 

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Proste i szybkie zapiekanki

Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam

Odsłon: 150

15 min
14
Dania główne Potrawka z indyka

Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...

Odsłon: 431

15 min
16
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 2303

30 min
17
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 79

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3