Najlepsze pomysły na szparagi

Ewa Wachowicz, tworząc swoje przepisy chętnie czerpie z tradycyjnej kuchni polskiej. W 536. odcinku swojego autorskiego programu przygotuje gryczany krupnik, a na danie główne zrobi wyborny schab w kapuście. Oczywiście nie może zabraknąć deseru, tym razem będzie to maślane ciasto z dodatkiem jabłek.

Polskie dania w kuchni Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

W tym odcinku Ewa Wachowicz zaprezentuje potrawy tradycyjnej kuchni polskiej. Zacznie od krupniku – jednej z najbardziej znanych, rodzimych zup. Zazwyczaj gotujemy go z kaszą jęczmienną i zabielamy kwaśną śmietaną, tymczasem znakomicie udaje się zasypany bezglutenową kaszą gryczaną oraz zakwaszony sokiem z cytryny i tę wersję zobaczymy w programie. 

Na drugie danie Ewa zrobi schabowe, ale nie w panierce.! Będą pieczone i podane w kapuście. Warto podkreślić, że takie kotlety są zgodne z dietą keto. 

Na deser błyskawiczne, maślane ciasto z jabłkami. Co ciekawe – na maśle solonym. Receptura będzie francuska a wykonanie nieco inne niż w przypadku naszych ciast ucieranych, bowiem wedle przepisu najpierw miksuje się żółtka z cukrem. Później do kogla-mogla dodawane jest płynne masło, następnie piana z białek a na samym końcu pokrojone w kostkę jabłka. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 536. odcinek

Opracowanie: Anna Hutek-Brzezinka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
17
Ciasta Sernik okrągły na kruchym spodzie

Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...

Odsłon: 3006

30 min
13
Śniadania Apetyczne śniadanie

Połączenie jajek, sera warzyw, upieczone, sprawi ,że śniadanie będzie zdrowe...

Odsłon: 244

15 min
2