Ewa Wachowicz, tworząc swoje przepisy chętnie czerpie z tradycyjnej kuchni polskiej. W 536. odcinku swojego autorskiego programu przygotuje gryczany krupnik, a na danie główne zrobi wyborny schab w kapuście. Oczywiście nie może zabraknąć deseru, tym razem będzie to maślane ciasto z dodatkiem jabłek.

Polskie dania w kuchni Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

W tym odcinku Ewa Wachowicz zaprezentuje potrawy tradycyjnej kuchni polskiej. Zacznie od krupniku – jednej z najbardziej znanych, rodzimych zup. Zazwyczaj gotujemy go z kaszą jęczmienną i zabielamy kwaśną śmietaną, tymczasem znakomicie udaje się zasypany bezglutenową kaszą gryczaną oraz zakwaszony sokiem z cytryny i tę wersję zobaczymy w programie. 

Na drugie danie Ewa zrobi schabowe, ale nie w panierce.! Będą pieczone i podane w kapuście. Warto podkreślić, że takie kotlety są zgodne z dietą keto. 

Na deser błyskawiczne, maślane ciasto z jabłkami. Co ciekawe – na maśle solonym. Receptura będzie francuska a wykonanie nieco inne niż w przypadku naszych ciast ucieranych, bowiem wedle przepisu najpierw miksuje się żółtka z cukrem. Później do kogla-mogla dodawane jest płynne masło, następnie piana z białek a na samym końcu pokrojone w kostkę jabłka. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 536. odcinek

Opracowanie: Anna Hutek-Brzezinka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

Odsłon: 227

30 min
3
Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

Odsłon: 4708

30 min
11
Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

Odsłon: 1358

30 min
12