Przedwiosenna odnowa - najlepsze przepisy

W sobotę 2 października o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz zaprezentuje przepis na karmuszką, czyli regionalną zupę gulaszową z Warmii i Mazur.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Potrawa łączy w sobie tradycję kuchni niemieckiej, która słynie z wieprzowiny i fasoli oraz kuchni polskiej, znanej z zawiesistych zup zagęszczanych śmietaną. Co ciekawe - zupa warzona będzie w żeliwnym kociołku na żywym ogniu. W równie atrakcyjny sposób powstanie drugie danie. Wołowinę w warzywach Ewa zamknie w słoikach, po czym ugotuje w dużym garnku ustawionym na starej kuchence, która zacznie „drugie życie" w przydomowym ogrodzie. Deser Ewy też zaskoczy, ponieważ galaretki z owocami i ptasim mleczkiem zastygną w dużych kieliszkach do wina! Ponadto widzowie zobaczą, jak zrobić pikle z cukinii. W programie „Ewa gotuje" gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Pierwszą potrawę Ewa Wachowicz zrobi na żywym ogniu w kociołku. Ugotuje karmuszkę, czyli regionalną zupę gulaszową z Warmii i Mazur. Do żeliwnego naczynia gospodyni wrzuci: smalec gęsi, łopatkę wieprzowa, boczek wędzony, cebulę, marchewkę, pietruszkę, kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, sól, fasolę „Piękny Jaś", przecier pomidorowy, gałązki majeranku, śmietanę 18% i mąką. Zupę najlepiej podawać z domowym pieczywem.

Po regionalnej zupie z Warmii i Mazur Ewa zaprosi na wołowinę duszoną w warzywach. Tym razem będzie to potrawa z kuchni austriackiej, ale gospodyni zrobi ją inaczej niż przygotowują ją w Wiedniu. Danie będzie duszone w słoiku! Do przyrządzenia tego posiłku należy przyszykować: steki wołowe z antrykotu, sól, pieprz, słodką paprykę wędzoną, cebule, czosnek, małe pomidorki, marchewki, pietruszki, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie i oliwę. Antrykot duszony w słoiku najlepiej smakuje ze świeżym wiejskim pieczywem.

Ponadto Ewa pokaże, jak zrobić pikle z cukinii. Do słoików oprócz cukinii trafią: sól, kolendra, gorczyca, pieprz kolorowy, curry i czosnek. A składniki zalewy to: woda, cukier, ocet, miód i sól.

Na deser gospodyni zrobi brzoskwiniowe ptasie mleczko i w dodatku - na bakier z galaretką! Dlaczego? Ponieważ zastygnie w kieliszku pod skosem. Aby przygotować ten słodki i doskonale prezentujący się rarytas trzeba się zaopatrzyć w takie składniki: galaretki brzoskwiniowe, morel, białka jajek, sól i mięta do dekoracji.
Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 2 października w nowym sezonie programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 429 - emisja w sobotę 2 października o 10.10 w Polsacie!

"Ewa gotuje": Obiad z kociołka i słoika oraz deser z kieliszka! na INTERIA.TV.

 

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Serowa przekąska

Pyszna do pracy lub dziecku do szkoły na drugie śniadanie.

Odsłon: 85

30 min
2

Przepis dnia

Desery Tarta marcepanowo-czekoladowa

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...

Odsłon: 1799

>60 min
10
30 min
2
Ciasta Honoratka

Honoratka to efektowne ciasto biszkoptowe z malinami. Pogodzi gusta wielbicie...

Odsłon: 7815

60 min
12
Pieczywo Chleb domowy

Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...

Odsłon: 239

60 min
3