Ewa gotuje: potrawy z ciepłych zakątków świata!

W sobotę 19 marca o godzinie 10:00 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje potrawy z egzotyczną nutą. Na przystawkę zaproponuje krem z batatów i soczewicy. Następnie zaprosi widzów na danie główne, czyli pieczone podudzie indyka podane z sosem czekoladowym. Zdradzi również przepis na pyszną ensaimadę.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na przednówku warto poprawić sobie humor przepisami z ciepłych zakątków świata!

W kolejnym odcinku Ewa przygotuje zupę na orientalną nutę – sycący i pikantny krem z batatów i soczewicy, zabielony nie śmietaną a mleczkiem kokosowym.

Na danie główne będzie pieczone, luzowane podudzie indyka podane z sosem czekoladowym. Historia tej potrawy jest niesamowita, bowiem wedle legendy powstała ona w jednym z meksykańskich klasztorów. Pewnego dnia siostrzyczki dowiedziały się, że z niespodziewaną wizytą wybiera się do nich ksiądz biskup. Wpadły w popłoch, bo żyły skromnie, a wiadomo – dostojnego gościa trzeba przyjąć czym chata bogata. Na całe szczęście jedna z zakonnic zachowała zimną krew. Upiekła ostatniego, zresztą leciwego już indyka. Zrobiła też sos na bazie papryki, cebuli i czekolady, bo akurat to miała pod ręką.

Na deser autorka programu upiecze ensaimadę, czyli zakręcone jak skorupa ślimaka ciasto drożdżowe z Majorki, które wedle oryginalnej receptury robione jest na smalcu.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 19 marca w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 444 - emisja w sobotę 12 marca o 10.00 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Ewa gotuje: Orientalny krem z batatów i soczewicy, indyk w sosie mole, ensaimada na INTERIA.TV.

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 90

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 43

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25