Przedwiosenna odnowa - najlepsze przepisy

W sobotę 25 września o godzinie 10:10 Ewa Wachowicz udowodni, że upieczenie chleba wcale nie jest trudne – wystarczy dobry przepis! Ewa zdradzi też, jak w nietypowy sposób wykorzystać kaszankę. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się przepisami i ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Koniec lata to dobry czas, żeby jeszcze coś upiec na ruszcie! Można grillować: warzywa, owoce, mięso, czy kaszankę, na którą Ewa Wachowicz ma jeszcze jeden nieprzeciętny pomysł.

Zanim Ewa pokaże, co można zrobić z kaszanki, upiecze pyszny chleb orkiszowy i poda do niego konfitowany czosnek. Do przygotowania ulubionego pieczywa gospodyni programu potrzebne są: ziarna orkiszu, płatki owsiane, drożdże, szczypta cukru trzcinowego, ciepła woda, mąka orkiszowa jasna, sól himalajska, siemię lniane, ziarna słonecznika i czarnuszka do dekoracji. A do znakomitego dodatku do domowego chleba, czyli czosnku konfitowanego należy oprócz głównego składnika przygotować: ziarna pieprzu, gałązkę rozmarynu, kilka gałązek tymianku, oliwę i sól kamienną.

Chleb upieczony, pora na obiecaną potrawę z kaszanki! Będzie to kiszok, czyli zaskakujący żur z Kujaw. Do przyrządzenia tej zupy należy przyszykować: kaszankę, cebulę, masło klarowane, jabłko, wywar drobiowy lub wołowy, kapelusze grzybów suszonych, majeranek, zakwas na żur, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Natomiast do podania: ziemniaki, gęstą śmietanę oraz koperek.

Ponadto Ewa pokaże, jak zrobić pikle z rzodkiewek. Składniki marynaty to: biały ocet winny, woda, cukier, sól, ziarna kolendry, strączki kardamonu i ziarna anyżu.

Po wytrawnych rzodkiewkach pora na coś słodkiego. Tym razem będzie dietetycznie - bez cukru i laktozy! Do bardzo lekkiego i błyskawicznego deseru trafią: mielone orzechy laskowe, mleko sojowe, laska wanilii, erytrol, sok z cytryny, żelatyna, pulpa z mango, owoce sezonowe i ciasteczka czekoladowe.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 25 września w nowym sezonie programu „Ewa gotuje"!

"Ewa gotuje": Chleb orkiszowy, kiszok z Kujaw i bezcukrowy deser orzechowy! na INTERIA.TV.


Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Serowa przekąska

Pyszna do pracy lub dziecku do szkoły na drugie śniadanie.

Odsłon: 88

30 min
2

Przepis dnia

Desery Tarta marcepanowo-czekoladowa

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...

Odsłon: 1801

>60 min
11
30 min
2