Ewa gotuje: przepisy na zakończenie lata!

W sobotę 25 września o godzinie 10:10 Ewa Wachowicz udowodni, że upieczenie chleba wcale nie jest trudne – wystarczy dobry przepis! Ewa zdradzi też, jak w nietypowy sposób wykorzystać kaszankę. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się przepisami i ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Koniec lata to dobry czas, żeby jeszcze coś upiec na ruszcie! Można grillować: warzywa, owoce, mięso, czy kaszankę, na którą Ewa Wachowicz ma jeszcze jeden nieprzeciętny pomysł.

Zanim Ewa pokaże, co można zrobić z kaszanki, upiecze pyszny chleb orkiszowy i poda do niego konfitowany czosnek. Do przygotowania ulubionego pieczywa gospodyni programu potrzebne są: ziarna orkiszu, płatki owsiane, drożdże, szczypta cukru trzcinowego, ciepła woda, mąka orkiszowa jasna, sól himalajska, siemię lniane, ziarna słonecznika i czarnuszka do dekoracji. A do znakomitego dodatku do domowego chleba, czyli czosnku konfitowanego należy oprócz głównego składnika przygotować: ziarna pieprzu, gałązkę rozmarynu, kilka gałązek tymianku, oliwę i sól kamienną.

Chleb upieczony, pora na obiecaną potrawę z kaszanki! Będzie to kiszok, czyli zaskakujący żur z Kujaw. Do przyrządzenia tej zupy należy przyszykować: kaszankę, cebulę, masło klarowane, jabłko, wywar drobiowy lub wołowy, kapelusze grzybów suszonych, majeranek, zakwas na żur, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Natomiast do podania: ziemniaki, gęstą śmietanę oraz koperek.

Ponadto Ewa pokaże, jak zrobić pikle z rzodkiewek. Składniki marynaty to: biały ocet winny, woda, cukier, sól, ziarna kolendry, strączki kardamonu i ziarna anyżu.

Po wytrawnych rzodkiewkach pora na coś słodkiego. Tym razem będzie dietetycznie - bez cukru i laktozy! Do bardzo lekkiego i błyskawicznego deseru trafią: mielone orzechy laskowe, mleko sojowe, laska wanilii, erytrol, sok z cytryny, żelatyna, pulpa z mango, owoce sezonowe i ciasteczka czekoladowe.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 25 września w nowym sezonie programu „Ewa gotuje"!

"Ewa gotuje": Chleb orkiszowy, kiszok z Kujaw i bezcukrowy deser orzechowy! na INTERIA.TV.


Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
6
Desery Sernik na biszkoptach

Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...

Odsłon: 10510

30 min
35
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 177

15 min
7
Desery Słodkie kartofelki

Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...

Odsłon: 92

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2