Ewa gotuje: przepisy na zakończenie lata!

W sobotę 25 września o godzinie 10:10 Ewa Wachowicz udowodni, że upieczenie chleba wcale nie jest trudne – wystarczy dobry przepis! Ewa zdradzi też, jak w nietypowy sposób wykorzystać kaszankę. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się przepisami i ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Koniec lata to dobry czas, żeby jeszcze coś upiec na ruszcie! Można grillować: warzywa, owoce, mięso, czy kaszankę, na którą Ewa Wachowicz ma jeszcze jeden nieprzeciętny pomysł.

Zanim Ewa pokaże, co można zrobić z kaszanki, upiecze pyszny chleb orkiszowy i poda do niego konfitowany czosnek. Do przygotowania ulubionego pieczywa gospodyni programu potrzebne są: ziarna orkiszu, płatki owsiane, drożdże, szczypta cukru trzcinowego, ciepła woda, mąka orkiszowa jasna, sól himalajska, siemię lniane, ziarna słonecznika i czarnuszka do dekoracji. A do znakomitego dodatku do domowego chleba, czyli czosnku konfitowanego należy oprócz głównego składnika przygotować: ziarna pieprzu, gałązkę rozmarynu, kilka gałązek tymianku, oliwę i sól kamienną.

Chleb upieczony, pora na obiecaną potrawę z kaszanki! Będzie to kiszok, czyli zaskakujący żur z Kujaw. Do przyrządzenia tej zupy należy przyszykować: kaszankę, cebulę, masło klarowane, jabłko, wywar drobiowy lub wołowy, kapelusze grzybów suszonych, majeranek, zakwas na żur, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Natomiast do podania: ziemniaki, gęstą śmietanę oraz koperek.

Ponadto Ewa pokaże, jak zrobić pikle z rzodkiewek. Składniki marynaty to: biały ocet winny, woda, cukier, sól, ziarna kolendry, strączki kardamonu i ziarna anyżu.

Po wytrawnych rzodkiewkach pora na coś słodkiego. Tym razem będzie dietetycznie - bez cukru i laktozy! Do bardzo lekkiego i błyskawicznego deseru trafią: mielone orzechy laskowe, mleko sojowe, laska wanilii, erytrol, sok z cytryny, żelatyna, pulpa z mango, owoce sezonowe i ciasteczka czekoladowe.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 25 września w nowym sezonie programu „Ewa gotuje"!

"Ewa gotuje": Chleb orkiszowy, kiszok z Kujaw i bezcukrowy deser orzechowy! na INTERIA.TV.


Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 82

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 40

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25