Ewa gotuje: Ramen, spaghetti i ciasto kokosowe!

W 436. odcinku programu „Ewa gotuje” Ewa Wachowicz gotowanie zacznie od przyrządzenia rozgrzewającej azjatyckiej zupy ramen. Na drugie danie będzie zaskakujący makaron z sosem na bazie gotowanych buraków ćwikłowych. Z kolei po obiedzie Ewa upiecze ciasto kokosowe. W programie gospodyni podzieli się ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Lubicie ramen? No jasne! To może już czas nauczyć się przygotowywać go w domu! Ramen to potrawa, która w ciągu kilku ostatnich lat zrobiła u nas sporą karierę - są nawet restauracje i bary specjalizujące się w tej orientalnej zupie. Tymczasem taki azjatycki rosół, bo ramen to właśnie nic innego, jak odpowiednio doprawiony i podany bulion, można bez problemu przygotować w domu! I właśnie od tego dania zacznie się nadchodzący odcinek „Ewa gotuje". Na liście potrzebnych składników tego dania są: udka indyka, sól, marchewki, pietruszki, cebula, seler, czosnek, ostra papryczka, kawałek imbiru, ziarna kolendry, kapusta pekińska, olej z prażonego sezamu, sos rybny, ciemny sos sojowy, makaron ramen, jajka ugotowane na pół miękko i szczypior z dymki. Właśnie z tego wszystkiego powstanie azjatycka potrawa w polskim domu!

Po rozgrzewającej azjatyckiej zupie Ewa zaprosi na makaron z pysznym sosem z buraków ćwikłowych. Do dania głównego należy przygotować: makaron spaghetti, buraki, czosnek, orzechy włoskie, oliwę, sól, sok z limonki, kawałek sera grana padano, pieprz i natkę pietruszki. Smaczny makaron z zaskakującym buraczanym pesto będzie szybko gotowy do podania!

W programie Ewa pokaże, jak zamarynować imbir. Do słoików z imbirem należy przyszykować marynatę z następujących składników: octu, wody, cukru i soku z buraka. Marynowany imbir przechowujemy w lodówce. Można go jeść już następnego dnia!

Po obiedzie pora na deser, na który tym razem Ewa upiecze ciasto kokosowe. W przepisie na ten wypiek znajdują się: masło, cukier trzcinowy, jajka, mąka orkiszowa jasna, proszek do pieczenia, mleko, wiórki kokosowe, biała czekolada i masło klarowane

A za tydzień Ewa Wachowicz zrobi bułeczki, do których będzie potrzebowała puree z dyni. Dlatego na koniec programu pokaże, jak je przygotować. A do tego będzie potrzebna dynia Hokkaido.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 20 listopada w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 436 - emisja w sobotę 20 listopada o 10.10 w Polsacie oraz Polsat Go!

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 97

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 45

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25