Ewa Gotuje: Ramen warzywny, zapiekanka ziemniaczana w stylu lasagne, clafoutis

Ewa Wachowicz, choć uwielbia polską kuchnię, sięga też od czasu do czasu po przepisy pochodzące z innych części świata. Modyfikuje je jednak, wykorzystując sezonowe i lokalne produkty. W 460. odcinku zabierze widzów w prawdziwą podróż kulinarną!

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz zapowiada:

Choć uwielbiam polską kuchnię i uważam, że jest jedną z najlepszych na świecie, to od czasu do czasu chętnie sięgam po przepisy z różnych stron świata. Zdarza się jednak, że mocno je modyfikuję, wykorzystując to, co w danej chwili akurat mam pod ręką lub mogę kupić w lokalnym sklepiku. I tak też będzie w tym odcinku.

Na pierwsze danie autorka programu ugotuje ramen, czyli orientalny bulion. Jakiś czas temu Ewa robiła już taką zupę na indyku, więc tym razem zaproponuje bezmięsną wersję tego azjatyckiego rosołu. 

Kolejna potrawa to z kolei inspiracja kuchnią włoską – zobaczymy, jak przyrządzić zapiekankę ziemniaczaną w stylu lasagne (płaty makaronu zastąpią poczciwe kartofle). 

Na deser będzie francuskie clafoutis. Brzmi wytwornie, a to po prostu owoce zapieczone w cieście na… naleśniki! 

Wedle oryginalnej receptury do clafoutis powinno się użyć świeżych czereśni, najlepiej takich prosto z drzewa. Ja drzewek owocowych jeszcze się nie dorobiłam, zresztą nie jestem pewna czy w surowym, górskim klimacie miałyby szansę obrodzić, ale za to na bazarku dostałam piękne morele, a jeżyny udało mi się jeszcze zebrać w lesie i to dosłownie kilkaset metrów za domem – mówi autorka programu. – Zresztą zachęcam do tego, żeby pokombinować z różnymi owocami. Jabłka, gruszki, a nawet żurawina czy węgierki, powinny świetnie pasować do tego deseru.

W programie po raz kolejny weźmie udział Adam Borowicz - znany propagator kuchni śląskiej, jak też, o czym nie wszyscy wiedzą, znawca owoców morza, który zdradzi swe sekretne sposoby na przygotowanie krewetek i muli. 

„Ewa gotuje" odcinek 460 - emisja w sobotę 10 października o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 76

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

20
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25