Ewa Gotuje: Ramen warzywny, zapiekanka ziemniaczana w stylu lasagne, clafoutis

Ewa Wachowicz, choć uwielbia polską kuchnię, sięga też od czasu do czasu po przepisy pochodzące z innych części świata. Modyfikuje je jednak, wykorzystując sezonowe i lokalne produkty. W 460. odcinku zabierze widzów w prawdziwą podróż kulinarną!

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz zapowiada:

Choć uwielbiam polską kuchnię i uważam, że jest jedną z najlepszych na świecie, to od czasu do czasu chętnie sięgam po przepisy z różnych stron świata. Zdarza się jednak, że mocno je modyfikuję, wykorzystując to, co w danej chwili akurat mam pod ręką lub mogę kupić w lokalnym sklepiku. I tak też będzie w tym odcinku.

Na pierwsze danie autorka programu ugotuje ramen, czyli orientalny bulion. Jakiś czas temu Ewa robiła już taką zupę na indyku, więc tym razem zaproponuje bezmięsną wersję tego azjatyckiego rosołu. 

Kolejna potrawa to z kolei inspiracja kuchnią włoską – zobaczymy, jak przyrządzić zapiekankę ziemniaczaną w stylu lasagne (płaty makaronu zastąpią poczciwe kartofle). 

Na deser będzie francuskie clafoutis. Brzmi wytwornie, a to po prostu owoce zapieczone w cieście na… naleśniki! 

Wedle oryginalnej receptury do clafoutis powinno się użyć świeżych czereśni, najlepiej takich prosto z drzewa. Ja drzewek owocowych jeszcze się nie dorobiłam, zresztą nie jestem pewna czy w surowym, górskim klimacie miałyby szansę obrodzić, ale za to na bazarku dostałam piękne morele, a jeżyny udało mi się jeszcze zebrać w lesie i to dosłownie kilkaset metrów za domem – mówi autorka programu. – Zresztą zachęcam do tego, żeby pokombinować z różnymi owocami. Jabłka, gruszki, a nawet żurawina czy węgierki, powinny świetnie pasować do tego deseru.

W programie po raz kolejny weźmie udział Adam Borowicz - znany propagator kuchni śląskiej, jak też, o czym nie wszyscy wiedzą, znawca owoców morza, który zdradzi swe sekretne sposoby na przygotowanie krewetek i muli. 

„Ewa gotuje" odcinek 460 - emisja w sobotę 10 października o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Ciasta Krakowiak

Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

Odsłon: 3847

60 min
11
Śniadania Piankowy omlet japoński

Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. J...

Odsłon: 1080

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1