Dania jednogarnkowe

Ewa Wachowicz, choć uwielbia polską kuchnię, sięga też od czasu do czasu po przepisy pochodzące z innych części świata. Modyfikuje je jednak, wykorzystując sezonowe i lokalne produkty. W 460. odcinku zabierze widzów w prawdziwą podróż kulinarną!

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz zapowiada:

Choć uwielbiam polską kuchnię i uważam, że jest jedną z najlepszych na świecie, to od czasu do czasu chętnie sięgam po przepisy z różnych stron świata. Zdarza się jednak, że mocno je modyfikuję, wykorzystując to, co w danej chwili akurat mam pod ręką lub mogę kupić w lokalnym sklepiku. I tak też będzie w tym odcinku.

Na pierwsze danie autorka programu ugotuje ramen, czyli orientalny bulion. Jakiś czas temu Ewa robiła już taką zupę na indyku, więc tym razem zaproponuje bezmięsną wersję tego azjatyckiego rosołu. 

Kolejna potrawa to z kolei inspiracja kuchnią włoską – zobaczymy, jak przyrządzić zapiekankę ziemniaczaną w stylu lasagne (płaty makaronu zastąpią poczciwe kartofle). 

Na deser będzie francuskie clafoutis. Brzmi wytwornie, a to po prostu owoce zapieczone w cieście na… naleśniki! 

Wedle oryginalnej receptury do clafoutis powinno się użyć świeżych czereśni, najlepiej takich prosto z drzewa. Ja drzewek owocowych jeszcze się nie dorobiłam, zresztą nie jestem pewna czy w surowym, górskim klimacie miałyby szansę obrodzić, ale za to na bazarku dostałam piękne morele, a jeżyny udało mi się jeszcze zebrać w lesie i to dosłownie kilkaset metrów za domem – mówi autorka programu. – Zresztą zachęcam do tego, żeby pokombinować z różnymi owocami. Jabłka, gruszki, a nawet żurawina czy węgierki, powinny świetnie pasować do tego deseru.

W programie po raz kolejny weźmie udział Adam Borowicz - znany propagator kuchni śląskiej, jak też, o czym nie wszyscy wiedzą, znawca owoców morza, który zdradzi swe sekretne sposoby na przygotowanie krewetek i muli. 

„Ewa gotuje" odcinek 460 - emisja w sobotę 10 października o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Rolada szpinakowa z grzybami

Przepis na szpinakową roladę z puszystym serkiem twarogowym oraz suszonymi gr...

Odsłon: 2030

30 min
17

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18