Ewa gotuje: Sałatka na start, żeberka na obiad i tarta na deser!

W sobotę 9 października o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz na początek przygotuje tradycyjną sałatkę szwajcarską. Na danie główne zrobi żeberka w sosie pieprzowym. Na koniec upiecze tartę z białą czekoladą i owocami leśnymi. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Pierwszą potrawą będzie sałatka szwajcarska, z prostych składników: szynki konserwowej, sera żółtego, np. Ementaler, ogórków konserwowych, cebuli, natki pietruszki oraz soli i pieprz.. Sałatkę Ewa doprawi sosem winegret z octu jabłkowego, musztardy ostrej lub miodowej oraz oliwy.

Na danie główne będą pieczone żeberka, a do nich sos z zielonego pieprzu. Do przyrządzenia tej potrawy należy przyszykować: żeberka wieprzowe, sól, kefir, czosnek, sos sojowy, musztardę miodową, paprykę ostrą i słodką w proszku, majeranek, pieprz ziołowy, śmietankę oraz zielony pieprz marynowany. Żeberka w sosie pieprzowym świetnie smakują z gotowaną kukurydzą.

Do pikantnych żeberek świetnie będą pasowały śliwkowe pikle. Śliwki węgierki, ziele angielskie, goździki oraz kardamon lub laskę wanilii Ewa zaleje zalewą, która powstanie z mieszanki: wody, czerwonego octu winnego, szklanka miodu i soli.

Ponadto Ewa pokaże, jak zrobić pikle z cukinii. Do słoików oprócz cukinii trafią: sól, kolendra, gorczyca, pieprz kolorowy, curry i czosnek. A składniki zalewy to: woda, cukier, ocet, miód i sól.

Na deser Ewa zrobi tartę z kremem na bazie białej czekolady i położy na niej mnóstwo borówek. Do ciasta będą potrzebne: mąka, masło, sól, cukier puder, żółtko jajka i zimna woda. W kremie znajdą się: śmietanka kremówka 30%, biała czekolada, śmietana i żelatyna. Tartę z białą czekoladą i borówkami gospodyni udekoruje porzeczkami i melisą cytrynową.
Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 9 października w nowym sezonie programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 430 - emisja w sobotę 9 października o 10.10 w Polsacie!

"Ewa gotuje": Sałatka na start, żeberka na obiad i pyszna tarta na deser! na INTERIA.TV.

 

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 102

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 46

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25