Ewa gotuje: Sałatka na start, żeberka na obiad i tarta na deser!

W sobotę 9 października o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz na początek przygotuje tradycyjną sałatkę szwajcarską. Na danie główne zrobi żeberka w sosie pieprzowym. Na koniec upiecze tartę z białą czekoladą i owocami leśnymi. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Pierwszą potrawą będzie sałatka szwajcarska, z prostych składników: szynki konserwowej, sera żółtego, np. Ementaler, ogórków konserwowych, cebuli, natki pietruszki oraz soli i pieprz.. Sałatkę Ewa doprawi sosem winegret z octu jabłkowego, musztardy ostrej lub miodowej oraz oliwy.

Na danie główne będą pieczone żeberka, a do nich sos z zielonego pieprzu. Do przyrządzenia tej potrawy należy przyszykować: żeberka wieprzowe, sól, kefir, czosnek, sos sojowy, musztardę miodową, paprykę ostrą i słodką w proszku, majeranek, pieprz ziołowy, śmietankę oraz zielony pieprz marynowany. Żeberka w sosie pieprzowym świetnie smakują z gotowaną kukurydzą.

Do pikantnych żeberek świetnie będą pasowały śliwkowe pikle. Śliwki węgierki, ziele angielskie, goździki oraz kardamon lub laskę wanilii Ewa zaleje zalewą, która powstanie z mieszanki: wody, czerwonego octu winnego, szklanka miodu i soli.

Ponadto Ewa pokaże, jak zrobić pikle z cukinii. Do słoików oprócz cukinii trafią: sól, kolendra, gorczyca, pieprz kolorowy, curry i czosnek. A składniki zalewy to: woda, cukier, ocet, miód i sól.

Na deser Ewa zrobi tartę z kremem na bazie białej czekolady i położy na niej mnóstwo borówek. Do ciasta będą potrzebne: mąka, masło, sól, cukier puder, żółtko jajka i zimna woda. W kremie znajdą się: śmietanka kremówka 30%, biała czekolada, śmietana i żelatyna. Tartę z białą czekoladą i borówkami gospodyni udekoruje porzeczkami i melisą cytrynową.
Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 9 października w nowym sezonie programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 430 - emisja w sobotę 9 października o 10.10 w Polsacie!

"Ewa gotuje": Sałatka na start, żeberka na obiad i pyszna tarta na deser! na INTERIA.TV.

 

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 61

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2