Fot. materiały prasowe/Polsat
Pierwszą potrawą będzie sałatka szwajcarska, z prostych składników: szynki konserwowej, sera żółtego, np. Ementaler, ogórków konserwowych, cebuli, natki pietruszki oraz soli i pieprz.. Sałatkę Ewa doprawi sosem winegret z octu jabłkowego, musztardy ostrej lub miodowej oraz oliwy.
Na danie główne będą pieczone żeberka, a do nich sos z zielonego pieprzu. Do przyrządzenia tej potrawy należy przyszykować: żeberka wieprzowe, sól, kefir, czosnek, sos sojowy, musztardę miodową, paprykę ostrą i słodką w proszku, majeranek, pieprz ziołowy, śmietankę oraz zielony pieprz marynowany. Żeberka w sosie pieprzowym świetnie smakują z gotowaną kukurydzą.
Do pikantnych żeberek świetnie będą pasowały śliwkowe pikle. Śliwki węgierki, ziele angielskie, goździki oraz kardamon lub laskę wanilii Ewa zaleje zalewą, która powstanie z mieszanki: wody, czerwonego octu winnego, szklanka miodu i soli.
Ponadto Ewa pokaże, jak zrobić pikle z cukinii. Do słoików oprócz cukinii trafią: sól, kolendra, gorczyca, pieprz kolorowy, curry i czosnek. A składniki zalewy to: woda, cukier, ocet, miód i sól.
Na deser Ewa zrobi tartę z kremem na bazie białej czekolady i położy na niej mnóstwo borówek. Do ciasta będą potrzebne: mąka, masło, sól, cukier puder, żółtko jajka i zimna woda. W kremie znajdą się: śmietanka kremówka 30%, biała czekolada, śmietana i żelatyna. Tartę z białą czekoladą i borówkami gospodyni udekoruje porzeczkami i melisą cytrynową.
Smacznego!
Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 9 października w nowym sezonie programu „Ewa gotuje"!
„Ewa gotuje" odcinek 430 - emisja w sobotę 9 października o 10.10 w Polsacie!
"Ewa gotuje": Sałatka na start, żeberka na obiad i pyszna tarta na deser! na INTERIA.TV.
Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go