Ewa gotuje: sałatka śledziowa, zupa orzechowa, pieczony schab i tort makowy

W sobotę 26 grudnia o godzinie 8:30 w Polsacie Ewa Wachowicz pokaże, jak szybko przygotować domowy majonez. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i ciekawostkami dotyczącymi składników swoich świątecznych potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Zgodnie z polską tradycją w drugi dzień świat Bożego Narodzenia idziemy w gości albo przyjmujemy gości. Domowa atmosfera i smaczne jedzenie sprzyjają rodzinnym spotkaniom, chociaż w tym roku w wyjątkowo małym gronie. A co Ewa Wachowicz przygotuje dla swoich gości? Na świąteczne śniadanie gospodyni proponuje śledziową sałatkę warstwową z domowym majonezem. Do przygotowania słynnego sosu z Mahon wystarczy tylko kilka składników, które zawsze znajdziemy w domu: jajka, ocet winny biały lub jabłkowy, szczypta cukru, sól, musztarda oraz olej rzepakowy. A do złożenia warstwowej sałatki: śledzie, sos z cytryny, cebula, majonez doprawiony kurkumą i białym pieprzem, czerwone buraczki ze świątecznego zakwasu, gotowane ziemniaki, kiszone ogórki, kozi ser i mięta do dekoracji.

Kolejnym świątecznym daniem Ewy Wachowicz będzie staropolska zupa orzechowa. Do tej potrawy będą potrzebne: rosół wołowy, orzechy włoskie, świeży imbir, żółtka jajek, mąka ziemniaczana, słodka śmietanka, świeżo starta gałka muszkatołowa, sól i kolorowy pieprz. Pyszną świąteczną zupę orzechową gospodyni podaje z bagietką, uprażonymi orzechami i kiełkami rzodkiewki.

Głównym świątecznym daniem będzie pieczony schab podany z mleczno-cebulową pianką. Składniki do przygotowania potrawy to: schab, czosnek, sól, pieprz, musztarda, cebula, wywar wołowy, mleko, goździki, ziele angielskie, listek laurowy. Mięso najpierw marynujemy kilka godzin w lodówce, potem zalewamy gorącym wywarem mlecznym z przyprawami i pieczemy w piekarniku. Gotowy schab z mleczno-cebulowym sosem Ewa Wachowicz podaje z gotowanymi ziemniakami, ćwikłą i kiszonym jabłkiem.

Na świąteczny deser Ewa Wachowicz zaserwuje swoim gościom tort makowy z brzoskwiniami. Do przygotowania ciasta będą potrzebne: moczony przez noc we wrzątku i dwukrotnie zmielony mak, żółtka jajek, cukier, kasza manna, bułka tarta, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i sztywna piana ze szczyptą soli z białek jaj. A do masy: serek mascarpone, cukier puder, miąższ z laski wanilii, ubita wysokoprocentowa słodka śmietana oraz pokrojone brzoskwinie z puszki. Z kolei do przygotowania ponczu na makowe blaty: mocna herbata, sok z cytryny i rum. Tort dekorujemy startą gorzką czekoladą oraz wianuszkiem drobno pokrojonych brzoskwiń i pyszny świąteczny deser gotowy!

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 26 grudnia o godzinie 8:30 w programie „Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Świąteczne dania Ewy Wachowicz – sałatka śledziowa z domowym majonezem, zupa orzechowa, pieczony schab i tort makowy na INTERIA.TV.

 

-----------------------------------------------------

Samochód 20-lecia na 20-lecie Interii!

ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych - kliknij.

 

Zapraszamy do udziału w 5. edycji plebiscytu MotoAs. Wyjątkowej, bo związanej z 20-leciem Interii. Z tej okazji przedstawiamy 20 modeli samochodów, które budzą emocje, zachwycają swoim wyglądem oraz osiągami. Imponujący rozwój technologii nierzadko wprawia w zdumienie, a legendarne modele wzbudzają sentyment. Bądź z nami! Oddaj głos i zdecyduj, który model jest prawdziwym MotoAsem!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Fale Dunaju

Klasyczny wypiek, który nigdy się nie nudzi. Fale Dunaju to dwukolorowe ciast...

Odsłon: 88

>60 min
0
>60 min
0
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Dania główne Burrito

Burrito, klasyk kuchni meksykańskiej. Chrupiąca tortiilla nadziana aromatyczn...

Odsłon: 38

60 min
0
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Dodatki Młoda kapusta z boczkiem i śliwkami

Duszona młoda kapusta z dodatkiem słodkich śliwek, boczku i cebuli. Bogactwo...

Odsłon: 56

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Czy można jeść rzodkiewkę przy chorej wątrobie?

Rzodkiewka to jedna z ulubionych nowalijek Polaków. Zajadamy się nią już pod koniec marca, choć najlepiej smakuje w maju, czerwcu i lipcu. Jest nis...

0
Informacje Czy można jeść surowe szparagi?

Szparagi to cenne źródło witamin. Mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto włączyć je do codziennej diety. Jak przyrządzić je w odpowie...

0
Informacje Jak zamrozić bób?

Bób nieodzownie kojarzy nam się z latem. Sezon na to warzywo przypada na przełom czerwca i lipca. Wtedy wygląda i smakuje najlepiej. Dlatego warto...

0
Informacje SuperMenu by Anna Lewandowska przebada swoich klientów

Według badania* przeprowadzonego na zlecenie SuperMenu by Anna Lewandowska wynika, że tylko 29% respondentów bada krew raz w roku, a co czwarty nie...

0