Ewa gotuje: sałatka śledziowa, zupa orzechowa, pieczony schab i tort makowy

W sobotę 26 grudnia o godzinie 8:30 w Polsacie Ewa Wachowicz pokaże, jak szybko przygotować domowy majonez. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i ciekawostkami dotyczącymi składników swoich świątecznych potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Zgodnie z polską tradycją w drugi dzień świat Bożego Narodzenia idziemy w gości albo przyjmujemy gości. Domowa atmosfera i smaczne jedzenie sprzyjają rodzinnym spotkaniom, chociaż w tym roku w wyjątkowo małym gronie. A co Ewa Wachowicz przygotuje dla swoich gości? Na świąteczne śniadanie gospodyni proponuje śledziową sałatkę warstwową z domowym majonezem. Do przygotowania słynnego sosu z Mahon wystarczy tylko kilka składników, które zawsze znajdziemy w domu: jajka, ocet winny biały lub jabłkowy, szczypta cukru, sól, musztarda oraz olej rzepakowy. A do złożenia warstwowej sałatki: śledzie, sos z cytryny, cebula, majonez doprawiony kurkumą i białym pieprzem, czerwone buraczki ze świątecznego zakwasu, gotowane ziemniaki, kiszone ogórki, kozi ser i mięta do dekoracji.

Kolejnym świątecznym daniem Ewy Wachowicz będzie staropolska zupa orzechowa. Do tej potrawy będą potrzebne: rosół wołowy, orzechy włoskie, świeży imbir, żółtka jajek, mąka ziemniaczana, słodka śmietanka, świeżo starta gałka muszkatołowa, sól i kolorowy pieprz. Pyszną świąteczną zupę orzechową gospodyni podaje z bagietką, uprażonymi orzechami i kiełkami rzodkiewki.

Głównym świątecznym daniem będzie pieczony schab podany z mleczno-cebulową pianką. Składniki do przygotowania potrawy to: schab, czosnek, sól, pieprz, musztarda, cebula, wywar wołowy, mleko, goździki, ziele angielskie, listek laurowy. Mięso najpierw marynujemy kilka godzin w lodówce, potem zalewamy gorącym wywarem mlecznym z przyprawami i pieczemy w piekarniku. Gotowy schab z mleczno-cebulowym sosem Ewa Wachowicz podaje z gotowanymi ziemniakami, ćwikłą i kiszonym jabłkiem.

Na świąteczny deser Ewa Wachowicz zaserwuje swoim gościom tort makowy z brzoskwiniami. Do przygotowania ciasta będą potrzebne: moczony przez noc we wrzątku i dwukrotnie zmielony mak, żółtka jajek, cukier, kasza manna, bułka tarta, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i sztywna piana ze szczyptą soli z białek jaj. A do masy: serek mascarpone, cukier puder, miąższ z laski wanilii, ubita wysokoprocentowa słodka śmietana oraz pokrojone brzoskwinie z puszki. Z kolei do przygotowania ponczu na makowe blaty: mocna herbata, sok z cytryny i rum. Tort dekorujemy startą gorzką czekoladą oraz wianuszkiem drobno pokrojonych brzoskwiń i pyszny świąteczny deser gotowy!

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 26 grudnia o godzinie 8:30 w programie „Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Świąteczne dania Ewy Wachowicz – sałatka śledziowa z domowym majonezem, zupa orzechowa, pieczony schab i tort makowy na INTERIA.TV.

 

-----------------------------------------------------

Samochód 20-lecia na 20-lecie Interii!

ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych - kliknij.

 

Zapraszamy do udziału w 5. edycji plebiscytu MotoAs. Wyjątkowej, bo związanej z 20-leciem Interii. Z tej okazji przedstawiamy 20 modeli samochodów, które budzą emocje, zachwycają swoim wyglądem oraz osiągami. Imponujący rozwój technologii nierzadko wprawia w zdumienie, a legendarne modele wzbudzają sentyment. Bądź z nami! Oddaj głos i zdecyduj, który model jest prawdziwym MotoAsem!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo bułki

ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Odsłon: 23898

60 min
54
Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 487

15 min
7
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 263

15 min
13

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0