Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Ewa Wachowicz w swoich przepisach często nawiązuje do tradycyjnej kuchni. Tym razem postanowiła podzielić się z widzami przepisem na: klarowny rosół z dwóch rodzajów mięs, pasztet w słoikach, sałatkę jarzynową, sos rumiany oraz borówkową struclę.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W jednym z poprzednich odcinków Ewa użyła sosu rumianego i obiecała, że wkrótce pokaże, jak samodzielnie przyrządzić go w domu. A ponieważ słowa dotrzymuje, to tym razem gotowanie zacznie właśnie od tego specjału. 

Zawodowi kucharze znają ten sos pod nazwą „demi glace”, co oznacza „w połowie glazurowany”, ja jednak wolę bardziej swojską nazwę, czyli właśnie sos rumiany.

– mówi autorka programu – 

Jego bazą są kości wołowe albo jeszcze lepiej cielęce, które trzeba zapiec w dobrze rozgrzanym piekarniku.

Rzecz jasna demi glace to nie wszystko. Zobaczymy również jak przygotować rosół na kurze i kaczych nóżkach oraz sałatkę jarzynową na warzywach z bulionu i pasztet w słoikach – na gotowanym mięsie, do którego Ewa dorzuci marchewkę oraz drobiową wątróbkę usmażoną z cebulą. 

Na deser będą strucle drożdżowe z borówkami i kruszonką, czyli po prostu duże jagodzianki

„Ewa gotuje" odcinek 461 - emisja w sobotę 15 października o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Nadziewane kajzerki

Zapiekane bułki to jedno z tych dań, które potrafią zachwycić swoją prostotą...

Odsłon: 7153

15 min
3
15 min
1
Dania główne Karkówka z warzywami

Czy kiedykolwiek marzyłeś o pysznym, sycącym obiedzie, który zachwyci całą ro...

Odsłon: 14449

15 min
21
30 min
15
Dania główne Prażuchy

Prażuchy ziemniaczane to danie, które wywodzi się z tradycyjnej kuchni region...

Odsłon: 5676

30 min
3