W jednym z poprzednich odcinków Ewa użyła sosu rumianego i obiecała, że wkrótce pokaże, jak samodzielnie przyrządzić go w domu. A ponieważ słowa dotrzymuje, to tym razem gotowanie zacznie właśnie od tego specjału.
Zawodowi kucharze znają ten sos pod nazwą „demi glace”, co oznacza „w połowie glazurowany”, ja jednak wolę bardziej swojską nazwę, czyli właśnie sos rumiany.
– mówi autorka programu –
Jego bazą są kości wołowe albo jeszcze lepiej cielęce, które trzeba zapiec w dobrze rozgrzanym piekarniku.
Rzecz jasna demi glace to nie wszystko. Zobaczymy również jak przygotować rosół na kurze i kaczych nóżkach oraz sałatkę jarzynową na warzywach z bulionu i pasztet w słoikach – na gotowanym mięsie, do którego Ewa dorzuci marchewkę oraz drobiową wątróbkę usmażoną z cebulą.
Na deser będą strucle drożdżowe z borówkami i kruszonką, czyli po prostu duże jagodzianki.
„Ewa gotuje" odcinek 461 - emisja w sobotę 15 października o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go!