Co tym razem przygotowała swoim widzom gospodyni programu "Ewa gotuje"? Widzowie mogli zobaczyć niezwykle inspirujące przepisy na orientalną nutę.
Pierwszym daniem zaprezentowanym w 545. odcinku były aromatyczne jajka po marokańsku - prawdziwy hit kuchennych trendów, który nieco zdetronizował popularną szakszukę. Jak je przygotować? Ewa rozpoczęła od pokrojenia cebuli w piórka, a także rozdrobnienia trzech ząbków czosnku. Oba te składniki wrzuciła na patelnię, na rozgrzaną oliwę. Następnie dodała przyprawy: łyżeczkę kuminu oraz łyżeczkę pasty harrisa, która jest bardzo ważnym elementem tej potrawy. Następnie na patelnię wrzuciła dwie garści młodych liści szpinaku, podlała całość połową szklanki bulionu. Przyszedł czas na istotny składnik - ciecierzycę z puszki. Gdy składniki podduszały się na patelni, Ewa pokroiła pomidorki koktajlowe oraz cukinię. W międzyczasie zgniotła mniej więcej połowę ciecierzycy na patelni, następnie wrzuciła pokrojone wcześniej warzywa. Całość doprawiła solą i pieprzem, poddusiła. Na patelnię dodała jajka. Na końcu całość posypała świeżymi liścmi kolendry.

Jajka po marokańsku według Ewy Wachowicz

Jajka po marokańsku według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeżeli chodzi o danie główne, gospodyni programu "Ewa gotuje" pozostała przy orientalnych smakach - pokazała widzom, jak przygotować popularnego chociażby w Indiach kurczaka tikka massala.
Ewa Wachowicz rozpoczęła od pokrojenia mięsa i oprószenia go solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowała marynatę, której składnikami są: jogurt naturalny, świeży imbir, mielony kumin, cynamon, ostra papryka, oliwa z oliwek. Do marynaty przełożyła mięso - powinno być w lodówce przez co najmniej dwie godziny. W międzyczasie przygotowała sos do kurczaka tikka masala na bazie passaty pomidorowej. Gdy na patelni rozgrzewał się czosnek na maśle klarowanym, posypała go przyprawą garam masala, dodała także łyżeczkę słodkiej papryki. Następnie wlała na patelnię passatę. Całość przyprawiła octem jabłkowym, dodała także łyżeczkę miodu oraz pół szklanki mleczka kokosowego. Dodała też odrobinę soli. Osuszone z marynaty mięso kurczaka Ewa grillowała na patelni grillowej. Przygotowanego w ten sposób kurczaka przełożyła do sosu, posypała liśćmi kolendry. Do kurczaka tikka masala ugotowała ryż.
Kurczak tikka masala według Ewy Wachowicz

Kurczak tikka masala według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nadszedł czas na deser - sernik na zimno z bliskowschodnią nutą. Na patelni Ewa Wachowicz na patelni rozpuściła masło, aż nabrało lekko złotego koloru. Posiekała ciasto kataifi, przełożyła je do masła i usmażyła całość na chrupko. Dodała także pastę pistacjową, następnie przełożyła całość do tortownicy, ubiła i odłożyła do wystudzenia. Do miski przełożyła twaróg sernikowy, dodała do niego otartą skórkę z cytryny oraz rozpuszczoną, tężejącą galaretkę cytrynową. Całość zmiksowała, przełożyła na wystudzony spód, wyrównała, odłożyła do schłodzenia. Następnie obsypała ciasto gorzką czekoladą, udekorowała bratkami.
Sernik na zimno na spodzie z ciasta kataifi według Ewy Wachowicz

Sernik na zimno na spodzie z ciasta kataifi według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 545. odcinek
Autorka: Monika Zysk