Fot. materiały prasowe/Polsat
Ewa Wachowicz ma koszyk pełen prawdziwków i rydzów. Część grzybów suszy starą metodą - na nitce, resztę zużyje na świeżo. Zanim gospodyni coś smacznego z nich wyczaruje, zaprasza do swojej kuchni na bardzo szybką i zaskakującą potrawę.
Zacznie od zielonych gofrów - właśnie z dodatkiem szpinaku. A pozostałe składniki potrzebne do ich przygotowania to: oliwa, sok z cytryny, mleko ryżowe lub migdałowe, mąka, ksylitol, proszek do pieczenia, jajko i szczypta soli. Takie szpinakowe gofry smarujemy kozim serem i układamy na nich plasterki awokado skropione sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Będą doskonałe między innymi na zdrowe śniadanie lub na przystawkę.
Na danie główne Ewa Wachowicz zrobi zaskakujące risotto z borowikami, w którym zamiast ryżu użyje pokrojonego w drobną kostkę selera. Do przygotowania potrawy będą potrzebne: duży seler, cebula, kilka świeżych grzybów leśnych, masło klarowane, wywar jarzynowy, białe wytrawne wino, śmietana kremówka i twardy włoski ser lub oscypek. Do przyprawienia sól, pieprz i natka pietruszki oraz kiełki czarnuszki do przyozdobienia gotowego dania.
W programie „Ewa gotuje" zobaczymy też jak zakisić rydze.
Na deser będzie sernik z białą czekoladą na orzechowym spodzie z płatkami owsianymi. Do przygotowania masy serowej trzeba przygotować: biały ser, śmietana kremówka, biała czekolada, jajka, otarta skórka z cytryny i mąka ziemniaczana. A do dekoracji upieczonego sernika: cytryna, figa, porzeczki, borówki, miechunka i mięta. Ewa Wachowicz taki sernik podaje z musem z mango, bo jest słodko - kwaśny, dlatego idealnie komponuje się z sernikiem na białej czekoladzie.
Smacznego!
Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 14 listopada w programie „Ewa gotuje".
"Ewa gotuje": Hity podniebienia w nowym wydaniu, a w głównych rolach - szpinak, seler i biała czekolada! na INTERIA.TV.