Ciasta na Boże Narodzenie

Ewa gotuje: zielony barszcz ukraiński, risotto z kurczakiem, lody solony karmel

W sobotę 28 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje pyszną sezonową zupę – zielony barszcz ukraiński ze szczawiem i młodymi ziemniakami. Na danie główne zaserwuje włoskie risotto z kurczakiem, szparagami i oscypkiem. Na koniec pokaże, jak zrobić domowe lody o smaku solonego karmelu.

Fot. materiały prasowe/Polsat

To już ostatni odcinek w ramówce wiosennej! Tym razem Ewa sięgnie po recepturę autorstwa naszych wschodnich sąsiadów i ugotuje zielony barszcz ukraiński – bardzo prostą, sezonową zupę, podobną trochę do rodzimej szczawiowej, ale z większą ilością różnego rodzaju zieleniny. 

Kolejną potrawą będzie włoskie risotto z kurczakiem i szparagami oraz oscypkiem. W oryginalnym przepisie na patelni powinien znaleźć się wprawdzie jeden z tak zwanych włoskich serów stołowych. Stołowych, czyli takich, które Włosi zawsze mają pod ręką – jak chociażby parmezan czy grana padano. Ale że jesteśmy w Beskidach, to gospodyni programu wykorzysta właśnie góralski oscypek. 

Po obiedzie musi być coś słodkiego – Ewa pokaże jak zrobić domowe lody o smaku solonego karmelu. I to bez użycia specjalnej maszynki! Bazą lodów będzie własnoręcznie przygotowany kajmak. Można kupić taką masę gotową albo ugotować ją samemu parząc przez kilka godzin skondensowane mleko słodzone – w zamkniętej puszce. Przed otwarciem trzeba je wystudzić – żeby się nie poparzyć, jak też nie zbierać słodkiego i lepkiego kajmaku z sufitu. 

Z programu widzowie dowiedzą się też w jaki sposób można przechowywać ryż – i to nawet przez kilka lat. Ziarenka wystarczy przesypać do słoika, wrzucić listek laurowy i zakręcić. A następnie wstawić na kilkanaście minut do średnio rozgrzanego piekarnika. 

„Ewa gotuje" odcinek 454 - emisja w sobotę 28 maja o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Ciasto francuskie z jajkami

Nie masz pomysłu na szybkie domowe śniadanie bez smażenia lub gotowania? Wyko...

Odsłon: 1772

30 min
11
Przetwory Boczek w słoiku

Domowa konserwa to strzał w dziesiątkę. Nie kupuj gotowców o wątpliwej jakośc...

Odsłon: 107

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jak odróżnić kapustę kwaszoną od kiszonej? Ta pierwsza tylko udaje zdrową

Kapusta kiszona to produkt, który od lat gości na polskich stołach, można wyczarować z niej pyszne surówki, dodać ją do bigosu lub farszu do pierog...

3
Informacje Co dodawać do sałatki jarzynowej – cebulę czy pora?

Ta sałatka to prawdziwa królowa polskich świąt i imprez rodzinnych. Jest prosta w przygotowaniu, zawiera łatwodostępne produkty, a jednocześnie nie...

5
Informacje Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć karpia? Nigdy ci się nie spali

Chociaż w każdym polskim domu potrawy, które lądują na wigilijnym stole są nieco inne, niemal, na każdym z nich musi znaleźć się karp. Jedno kręcą...

11
Informacje Co się dzieje z organizmem, gdy pijemy kawę z kurkumą? Najlepszy przepis na złote latte

Według opinii dietetyków picie filiżanki kawy w ciągu dnia ma korzystny wpływ na organizm. Oczywiście najzdrowsza będzie ta bez dodatku cukru, ze ś...

4