Dania jednogarnkowe

Ewa gotuje: zielony barszcz ukraiński, risotto z kurczakiem, lody solony karmel

W sobotę 28 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje pyszną sezonową zupę – zielony barszcz ukraiński ze szczawiem i młodymi ziemniakami. Na danie główne zaserwuje włoskie risotto z kurczakiem, szparagami i oscypkiem. Na koniec pokaże, jak zrobić domowe lody o smaku solonego karmelu.

Fot. materiały prasowe/Polsat

To już ostatni odcinek w ramówce wiosennej! Tym razem Ewa sięgnie po recepturę autorstwa naszych wschodnich sąsiadów i ugotuje zielony barszcz ukraiński – bardzo prostą, sezonową zupę, podobną trochę do rodzimej szczawiowej, ale z większą ilością różnego rodzaju zieleniny. 

Kolejną potrawą będzie włoskie risotto z kurczakiem i szparagami oraz oscypkiem. W oryginalnym przepisie na patelni powinien znaleźć się wprawdzie jeden z tak zwanych włoskich serów stołowych. Stołowych, czyli takich, które Włosi zawsze mają pod ręką – jak chociażby parmezan czy grana padano. Ale że jesteśmy w Beskidach, to gospodyni programu wykorzysta właśnie góralski oscypek. 

Po obiedzie musi być coś słodkiego – Ewa pokaże jak zrobić domowe lody o smaku solonego karmelu. I to bez użycia specjalnej maszynki! Bazą lodów będzie własnoręcznie przygotowany kajmak. Można kupić taką masę gotową albo ugotować ją samemu parząc przez kilka godzin skondensowane mleko słodzone – w zamkniętej puszce. Przed otwarciem trzeba je wystudzić – żeby się nie poparzyć, jak też nie zbierać słodkiego i lepkiego kajmaku z sufitu. 

Z programu widzowie dowiedzą się też w jaki sposób można przechowywać ryż – i to nawet przez kilka lat. Ziarenka wystarczy przesypać do słoika, wrzucić listek laurowy i zakręcić. A następnie wstawić na kilkanaście minut do średnio rozgrzanego piekarnika. 

„Ewa gotuje" odcinek 454 - emisja w sobotę 28 maja o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody limonkowe

Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...

Odsłon: 35

15 min
4
60 min
3
Dania główne Schab nadziewany kabanosami

Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...

Odsłon: 21

60 min
3
Dania główne Rolady wołowe

Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...

Odsłon: 2102

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9