Ewa gotuje: zielony barszcz ukraiński, risotto z kurczakiem, lody solony karmel

W sobotę 28 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje pyszną sezonową zupę – zielony barszcz ukraiński ze szczawiem i młodymi ziemniakami. Na danie główne zaserwuje włoskie risotto z kurczakiem, szparagami i oscypkiem. Na koniec pokaże, jak zrobić domowe lody o smaku solonego karmelu.

Fot. materiały prasowe/Polsat

To już ostatni odcinek w ramówce wiosennej! Tym razem Ewa sięgnie po recepturę autorstwa naszych wschodnich sąsiadów i ugotuje zielony barszcz ukraiński – bardzo prostą, sezonową zupę, podobną trochę do rodzimej szczawiowej, ale z większą ilością różnego rodzaju zieleniny. 

Kolejną potrawą będzie włoskie risotto z kurczakiem i szparagami oraz oscypkiem. W oryginalnym przepisie na patelni powinien znaleźć się wprawdzie jeden z tak zwanych włoskich serów stołowych. Stołowych, czyli takich, które Włosi zawsze mają pod ręką – jak chociażby parmezan czy grana padano. Ale że jesteśmy w Beskidach, to gospodyni programu wykorzysta właśnie góralski oscypek. 

Po obiedzie musi być coś słodkiego – Ewa pokaże jak zrobić domowe lody o smaku solonego karmelu. I to bez użycia specjalnej maszynki! Bazą lodów będzie własnoręcznie przygotowany kajmak. Można kupić taką masę gotową albo ugotować ją samemu parząc przez kilka godzin skondensowane mleko słodzone – w zamkniętej puszce. Przed otwarciem trzeba je wystudzić – żeby się nie poparzyć, jak też nie zbierać słodkiego i lepkiego kajmaku z sufitu. 

Z programu widzowie dowiedzą się też w jaki sposób można przechowywać ryż – i to nawet przez kilka lat. Ziarenka wystarczy przesypać do słoika, wrzucić listek laurowy i zakręcić. A następnie wstawić na kilkanaście minut do średnio rozgrzanego piekarnika. 

„Ewa gotuje" odcinek 454 - emisja w sobotę 28 maja o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 162

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25