Ewa Wachowicz gotowanie zacznie od zupy na wieprzowinie. Do przygotowania tej potrawy będą potrzebne: łopatka wieprzowa, żeberka wieprzowe, liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki, marchew, seler, kapusta włoska, czosnek, świeży tymianek, sól, pieprz i natka pietruszki do dekoracji.
Po pożywnej zupie z szarpaną wieprzowiną Ewa zaprosi na delikatne bezmięsne danie główne. Gospodyni zrobi naleśniki z jajem i plastrem żółtego sera! Do tej potrawy należy przyszykować: mąkę, jajka, mleko, wodę mineralną gazowaną, sól, pieprz ziołowy, masło klarowane, ser żółty w plastrach, szczypiorek i kiełki buraka do dekoracji.
W tym odcinku gospodyni pokaże, jak zawekować ogórki małosolne w wersji na słodko. Do słoików należy przygotować: ogórki, korzeń chrzanu, czosnek, gałązki kopru, liście czarnej porzeczki, ziarna gorczycy, miód oraz solankę z soli kamiennej i wody.
Na deser będą mini szarlotki z kratką! Do jabłecznika, upieczonego w foremkach do babeczek trafią: mąka, masło, cukier trzcinowy, waniliowy i cukier puder, sól, żółtka jajek, śmietana oraz jabłka i cynamon.
Smacznego!
Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 18 września w nowym sezonie programu „Ewa gotuje"!
Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go