Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Ewa gotuje: Zupa szpinakowa, racuchy drożdżowe i blamanż

W sobotę 24 kwietnia o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje obiad, jakiego jeszcze nie było! W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Lubicie szpinak? Młody szpinak jest znakomitym składnikiem wiosennych sałatek, ale równie dobrze można zrobić na nim zupę. I właśnie od tej potrawy Ewa Wachowicz rozpocznie gotowanie w swojej kuchni. Do tego wiosennego dania oprócz świeżego szpinaku są niezbędne: szalotki z cybuchami, czosnek, masło klarowane, sok z cytryny, sól, wywar jarzynowy, śmietanka, pieprz biały, do przyprawienia gałka muszkatołowa, a do podania ser feta. I pyszna wiosenna zupa gotowa!

Po zupie pora na danie główne. Tym razem będzie inaczej niż zwykle, bo drugie danie będzie na słodko! Ewa zrobi drożdżowe racuchy z domową konfiturą. Do przygotowania tej potrawy będą potrzebne: mąka, świeże drożdże, cukier, mleko, jajko, cukier wanilinowy, sól, masło klarowane. A do podania słodkiego dania: cukier puder oraz ulubiona domowa konfitura przyozdobiona listkiem mięty.

Po obiedzie gospodyni pokaże, jak zrobić szybki mus malinowy z mrożonych owoców, cukru pudru, cukru waniliowego i soku z cytryny. Taki sos malinowy doskonale sprawdzi się do domowych wypieków lub innych słodkości na stole.

Na deser Ewa zaserwuje blamanż! Co to takiego? Obłędny w smaku mleczny deser, który jest zagęszczony żelatyną i podawany na zimno. Do przygotowania tego przysmaku trzeba przygotować: migdały, tłuste mleko, miód, żelatynę, wysokoprocentową śmietanę. A do podania przygotowany wcześniej sos malinowy i miętę do zwieńczenia deseru.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 24 kwietnia w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Zupa szpinakowa, racuchy drożdżowe i blamanż migdałowy na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Mój mocno bakaliowy keks

Bardzo lubię takie oto keksy. Mój keks który polecam jest delikatny ,wilgotny...

Odsłon: 50

60 min
1
15 min
2
Zupy Kremowy chłodnik z bazylii i awokado

Pyszny, kremowy chłodnik z bazylii i awokado podany z niebanalnymi dodatkami....

Odsłon: 22

15 min
0
60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Uprawiasz sport? Sprawdź, jakie suplementy diety warto stosować

Regularne uprawianie różnych dyscyplin sportowych, nawet rekreacyjne, sprawia, że organizm wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na wiele mikro i mak...

0
Informacje Ość z ryby utknęła ci w gardle? Zobacz, co musisz zrobić

Karp, łosoś i makrela, tuńczyk, morszczuk i szproty – tak wiele ryb można znaleźć w sklepach i tak wiele sposobów istnieje na to, by je przyrządzić...

0
Informacje Napoje bezalkoholowe domowej roboty na grilla. Pyszne, orzeźwiające i łatwe w przygotowaniu

Lato to sezon sprzyjający wypoczynkowi na świeżym powietrzu i grillowaniu w gronie znajomych. Przygotowując ucztę na działce lub w ogrodzie, należy...

0
Informacje Takiej brioszki jeszcze nie jedliście

Kto nie kocha wypieków? Chyba nie ma osoby, która jest w stanie oprzeć się maślanemu rogalikowi czy też świeżym bułeczkom. Są jednak bardzo popular...

0