Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

W sobotę 24 kwietnia o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje obiad, jakiego jeszcze nie było! W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Lubicie szpinak? Młody szpinak jest znakomitym składnikiem wiosennych sałatek, ale równie dobrze można zrobić na nim zupę. I właśnie od tej potrawy Ewa Wachowicz rozpocznie gotowanie w swojej kuchni. Do tego wiosennego dania oprócz świeżego szpinaku są niezbędne: szalotki z cybuchami, czosnek, masło klarowane, sok z cytryny, sól, wywar jarzynowy, śmietanka, pieprz biały, do przyprawienia gałka muszkatołowa, a do podania ser feta. I pyszna wiosenna zupa gotowa!

Po zupie pora na danie główne. Tym razem będzie inaczej niż zwykle, bo drugie danie będzie na słodko! Ewa zrobi drożdżowe racuchy z domową konfiturą. Do przygotowania tej potrawy będą potrzebne: mąka, świeże drożdże, cukier, mleko, jajko, cukier wanilinowy, sól, masło klarowane. A do podania słodkiego dania: cukier puder oraz ulubiona domowa konfitura przyozdobiona listkiem mięty.

Po obiedzie gospodyni pokaże, jak zrobić szybki mus malinowy z mrożonych owoców, cukru pudru, cukru waniliowego i soku z cytryny. Taki sos malinowy doskonale sprawdzi się do domowych wypieków lub innych słodkości na stole.

Na deser Ewa zaserwuje blamanż! Co to takiego? Obłędny w smaku mleczny deser, który jest zagęszczony żelatyną i podawany na zimno. Do przygotowania tego przysmaku trzeba przygotować: migdały, tłuste mleko, miód, żelatynę, wysokoprocentową śmietanę. A do podania przygotowany wcześniej sos malinowy i miętę do zwieńczenia deseru.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 24 kwietnia w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Zupa szpinakowa, racuchy drożdżowe i blamanż migdałowy na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Babka piaskowa - cytrynowa

Przepis na tę babkę pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Babka jest pyszna...

Odsłon: 385

30 min
1
30 min
1
Ciasta Babka marchewkowa korzenna

Prosta babka marchewkowa, puszysta, wilgotna i delikatna. Dodamy do niej odro...

Odsłon: 126

30 min
2
Zupy Barszcz biały z kiełbasą

Czym różni się wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkami od żurku z taki...

Odsłon: 7030

30 min
10
Dania główne Nuggetsy z kurczaka

Smaczny dodatek do obiadu idealnie komponuje się surówką z kapusty . Pokocha...

Odsłon: 3286

30 min
7
Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

Odsłon: 695150

60 min
1164