Ewa_Gotuje

Ewa gotuje: Zupa szpinakowa, racuchy drożdżowe i blamanż

W sobotę 24 kwietnia o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje obiad, jakiego jeszcze nie było! W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Lubicie szpinak? Młody szpinak jest znakomitym składnikiem wiosennych sałatek, ale równie dobrze można zrobić na nim zupę. I właśnie od tej potrawy Ewa Wachowicz rozpocznie gotowanie w swojej kuchni. Do tego wiosennego dania oprócz świeżego szpinaku są niezbędne: szalotki z cybuchami, czosnek, masło klarowane, sok z cytryny, sól, wywar jarzynowy, śmietanka, pieprz biały, do przyprawienia gałka muszkatołowa, a do podania ser feta. I pyszna wiosenna zupa gotowa!

Po zupie pora na danie główne. Tym razem będzie inaczej niż zwykle, bo drugie danie będzie na słodko! Ewa zrobi drożdżowe racuchy z domową konfiturą. Do przygotowania tej potrawy będą potrzebne: mąka, świeże drożdże, cukier, mleko, jajko, cukier wanilinowy, sól, masło klarowane. A do podania słodkiego dania: cukier puder oraz ulubiona domowa konfitura przyozdobiona listkiem mięty.

Po obiedzie gospodyni pokaże, jak zrobić szybki mus malinowy z mrożonych owoców, cukru pudru, cukru waniliowego i soku z cytryny. Taki sos malinowy doskonale sprawdzi się do domowych wypieków lub innych słodkości na stole.

Na deser Ewa zaserwuje blamanż! Co to takiego? Obłędny w smaku mleczny deser, który jest zagęszczony żelatyną i podawany na zimno. Do przygotowania tego przysmaku trzeba przygotować: migdały, tłuste mleko, miód, żelatynę, wysokoprocentową śmietanę. A do podania przygotowany wcześniej sos malinowy i miętę do zwieńczenia deseru.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 24 kwietnia w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Zupa szpinakowa, racuchy drożdżowe i blamanż migdałowy na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
6
Dania główne Schab gotowany z ziołami

Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...

Odsłon: 2345

>60 min
11
30 min
6
60 min
2
Desery Seromakowiec

Pyszne, prosty w przygotowaniu seromakowiec

Odsłon: 895

30 min
15
30 min
11

Polecane artykuły

Informacje Najzdrowsze grzyby w polskich lasach. Wrzucaj do koszyka ile się da

Sezon na grzyby można uznać za rozpoczęty, wszyscy amatorzy wędrówek po lesie z pewnością mają na koncie pierwsze grzybobrania. Dziś sprawdzimy, ja...

1
Informacje Dorota Szelągowska schudła 30 kg. Postawiła na zdrową metamorfozę

W swoim programie Dorota Szelągowska remontuje mieszkania uczestników - ma być pięknie, ale i praktycznie. W podobny sposób, w jaki w show dba o pr...

3
Ewa gotuje Niebanalne jesienne przepisy Ewy Wachowicz z 488. odcinka programu "Ewy Wachowicz"

Ewa Wachowicz w swoim autorskim programie stawia na sezonowe gotowanie. Nadchodząca jesień to doskonały moment, aby zabrać się za bardziej treściwe...

1
Informacje Pieczarki duszą się na patelni zamiast smażyć? Prosty trik, a będą złociste i chrupiące

Smażenie pieczarek to jedna z najczęstszych czynności, jakie wykonuje się w kuchni. Pasują do zup kremów, dań głównych, sosów do mięs czy wytrawnyc...

8