W najnowszym odcinku programu "Ewa gotuje" gospodyni pokazuje, że wczesną jesienią warto sięgać po warzywa, które o tej porze roku są najsmaczniejsze, jak chociażby bakłażany. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Świetnie smakują wypełnione farszem i upieczone na ruszcie. Są nieodzownym składnikiem francuskiego gulaszu warzywnego ratatouille. Ale sprawdzą się też jako baza pożywnej zupy. I właśnie od zupy z oberżyny - to inna nazwa bakłażana - zacznie się odcinek 549 kulinarnego show.
Na drugie danie będzie pstrąg w cieście piwnym, podany z domowymi frytkami i znakomitą surówką z marchewki. To propozycja w stylu fish and chips, tyle że po zawojsku, regionalnie.

Nie zabraknie także obłędnie smacznego deseru - po obiedzie Ewa zrobi lody z serka wiejskiego i truskawek. Natomiast na deser będzie biszkopt miodowy z kremem śmietanowym.
Na zakończenie programu zobaczymy, jak gospodyni przyrządza znakomite, zimne napoje (w stylu shake’a) z japońską zieloną herbatą matcha - z dodatkiem truskawek, mleka, tonicu i soku z limonki.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 549. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl