Gotowanie zacznie od bardzo smacznego kremu z ziemniaków, cukinii i kopru włoskiego.
Fenkuł jest bardzo wdzięcznym warzywem. Można go gotować, grillować, jak też jeść na surowo. Zawiera bardzo dużo olejku o charakterystycznym, anyżowym aromacie i dlatego używany jest jako jarzyna lub przyprawa
- wyjaśnia autorka programu.
Na danie główne Ewa przyrządzi inspirowane roladą śląską roladki rybne w sosie koperkowym – faszerowane tapenadą, czyli hiszpańską pastą z oliwek. Do potrawy użyje pstrąga z miejscowej hodowli, ale równie dobrze mogą to być filety z innej ryby.
Deser będzie równie prosty co zaskakujący, bowiem wykorzystując masło, jajka, budyń, cukier, wiórki kokosowe, migdały, mleko, gorzką czekoladę i herbatniki Ewa zrobi niezwykle smaczne ciasto, które nie wymaga pieczenia.
Zobaczymy też jak zawekować domowy przecier pomidorowy.
„Ewa gotuje" odcinek 459 - emisja w sobotę 1 października o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go!