Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Ewa Wachowicz wiele razy mówiła, że w kuchni ceni sobie sezonowość, jak też potrawy powstające z ogólnodostępnych produktów. Dlatego też w tym odcinku pokaże jak z podstawowych składników wyczarować coś naprawdę fantastycznego.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Gotowanie zacznie od bardzo smacznego kremu z ziemniaków, cukinii i kopru włoskiego.

Fenkuł jest bardzo wdzięcznym warzywem. Można go gotować, grillować, jak też jeść na surowo. Zawiera bardzo dużo olejku o charakterystycznym, anyżowym aromacie i dlatego używany jest jako jarzyna lub przyprawa

- wyjaśnia autorka programu.

Na danie główne Ewa przyrządzi inspirowane roladą śląską roladki rybne w sosie koperkowym – faszerowane tapenadą, czyli hiszpańską pastą z oliwek. Do potrawy użyje pstrąga z miejscowej hodowli, ale równie dobrze mogą to być filety z innej ryby.

Deser będzie równie prosty co zaskakujący, bowiem wykorzystując masło, jajka, budyń, cukier, wiórki kokosowe, migdały, mleko, gorzką czekoladę i herbatniki Ewa zrobi niezwykle smaczne ciasto, które nie wymaga pieczenia.

Zobaczymy też jak zawekować domowy przecier pomidorowy.

„Ewa gotuje" odcinek 459 - emisja w sobotę 1 października o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
14
Ciasta Ciasteczka domowe zdrowe

...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...

Odsłon: 6060

30 min
46

Przepis dnia

Ciasta Sernik z kajmakiem na biszkoptach

Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...

Odsłon: 17716

30 min
44
Ciasta Najlepsze brownie

Chrupkie na zewnątrz, aksamitne w środku i mocno czekoladowe – takie właśnie...

Odsłon: 2278

30 min
5
30 min
1