Boże Narodzenie na słono

W kolejnym, 547. odcinku programu "Ewa Gotuje", prowadząca zabierze widzów w kulinarną podróż do Włoch. Tym razem jednak nie będą to klasyczne makarony czy pizza, a mniej oczywiste specjały ze słonecznej Italii. Ewa Wachowicz przygotuje zupę, danie główne i deser, które warto poznać.

Ewa Wachowicz przygotuje specjały kuchni włoskiej | Fot. materiały prasowe/Polsat

Tym razem kuchnia włoska. Kolejny odcinek zacznie się od stracciatelli. Lody na pierwsze danie? Nic z tych rzeczy, bowiem stracciatella to nie tylko deser, lecz również znakomita, a przy tym bardzo prosta w przygotowaniu, zupa - coś w rodzaju bulionu z rozmąconymi jajkami (rzecz jasna z przydomowego kurnika) z dodatkiem tartego parmezanu. 

Na danie główne Ewa upiecze scarpaccię z cukinią. To nic innego jak niezbyt gruby placek z cieniutko pokrojonym kabaczkiem. Nazwa wywodzi się od włoskiego słowa „carpaccio”, które oznacza surowe mięso posiekane w bardzo cienkie plastry. 

Na deser gospodyni przygotuje włoskie ciasteczka fagottini di ricotta - z powidłami śliwkowymi, ale ciastka będą mieć kształt rożków. 

W programie Ewa zrobi też domową przyprawę do zup i sosów na bazie lubczyku, aromatyzowaną suszonymi grzybami. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 547. odcinek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Śledzie po litewsku

Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...

Odsłon: 9588

60 min
8
>60 min
15
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 4441

>60 min
16
30 min
3
30 min
3
Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

Odsłon: 20884

60 min
24