Ewa Gotuje

W kolejnym, 547. odcinku programu "Ewa Gotuje", prowadząca zabierze widzów w kulinarną podróż do Włoch. Tym razem jednak nie będą to klasyczne makarony czy pizza, a mniej oczywiste specjały ze słonecznej Italii. Ewa Wachowicz przygotuje zupę, danie główne i deser, które warto poznać.

Ewa Wachowicz przygotuje specjały kuchni włoskiej | Fot. materiały prasowe/Polsat

Tym razem kuchnia włoska. Kolejny odcinek zacznie się od stracciatelli. Lody na pierwsze danie? Nic z tych rzeczy, bowiem stracciatella to nie tylko deser, lecz również znakomita, a przy tym bardzo prosta w przygotowaniu, zupa - coś w rodzaju bulionu z rozmąconymi jajkami (rzecz jasna z przydomowego kurnika) z dodatkiem tartego parmezanu. 

Na danie główne Ewa upiecze scarpaccię z cukinią. To nic innego jak niezbyt gruby placek z cieniutko pokrojonym kabaczkiem. Nazwa wywodzi się od włoskiego słowa „carpaccio”, które oznacza surowe mięso posiekane w bardzo cienkie plastry. 

Na deser gospodyni przygotuje włoskie ciasteczka fagottini di ricotta - z powidłami śliwkowymi, ale ciastka będą mieć kształt rożków. 

W programie Ewa zrobi też domową przyprawę do zup i sosów na bazie lubczyku, aromatyzowaną suszonymi grzybami. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 547. odcinek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
60 min
4
Dania główne Wątroba wieprzowa w sosie własnym

Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...

Odsłon: 143

15 min
1