Grill - temat specjalny

Ewa Wachowicz wita po wakacyjnej przerwie!

W sobotę 2 września o godzinie 10:10 w Polsacie rozpoczynamy emisję najnowszych odcinków magazynu kulinarnego „Ewa gotuje”. Czym tym razem zaskoczy prowadząca? Jakie potrawy zaprezentuje? Jakich składników użyje? A może zaprosi interesujących gości?

Nowy sezon programu "Ewa gotuje" | Fot. Materiały prasowe/Polsat

Przede wszystkim będzie smacznie i zdrowo, natomiast potrawy będą na tyle proste, choć jednocześnie zaskakujące, że każdy – nawet jeśli w kuchni stawia pierwsze kroki – powtórzy je we własnych czterech ścianach. W swoim autorskim programie gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Ewa Wachowicz, która jest zwolenniczką sezonowości i lokalności, sięgnie zarówno po produkty charakterystyczne dla danej pory roku (w tym przypadku dla późnego lata i całej jesieni), jak też wykorzysta wyroby okolicznych producentów. Nie oznacza to jednak, że skupi się tylko i wyłącznie na kuchni polskiej czy regionalnej, bowiem nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zaopatrując się w pobliskim sklepiku przyrządzić dania greckie czy… gruzińskie.

Ale samo gotowanie to nie wszystko, bowiem niejako przy okazji kucharzenia Ewa Wachowicz opowie też co nieco o swym prywatnym życiu, pokaże gdzie i jak mieszka, czy też w jaki sposób spędza wolny czas. 

W programie pojawi się sporo wątków edukacyjnych, związanych zarówno z historią prezentowanych potraw, jak i z walorami zdrowotnymi czy żywieniowymi użytych składników. Co ciekawe - od czasu do czasu Ewie będzie towarzyszył tajemniczy, męski „głos” spoza kadru (jego tożsamości nie chcemy na razie ujawniać), który w zabawny sposób skomentuje poczynania prowadzącej, jak też zada sporo pytań dotyczących tajników gotowania.

W programie, podobnie zresztą jak w poprzednim sezonie, wykorzystane zostaną social media. Za pośrednictwem portali społecznościowych Ewa nawiąże kontakt z widzami, zachęcając ich w ten sposób do podzielenia się kulinarnymi doświadczeniami, przeżyciami czy recepturami na ulubione dania. Najciekawsze wpisy (tu pomocny będzie wspomniany wcześniej tajemniczy „głos”) będą przytoczone, a wysłane przez followersów zdjęcia znajdą się na ekranie. 

Od czasu do czasu Ewa zaprosi ciekawych gości, którzy opowiedzą o swych niezwykłych pasjach, czy też o tym, jak odżywiają się chociażby podczas górskich wędrówek. W niektórych odcinkach zobaczymy też Adama – kulinarnego asystenta prowadzącej. Adam od lat pomaga w przygotowaniu składników niezbędnych do gotowania. Mało tego – serwując wyśmienite obiady dba o to, by ekipa realizująca program nie chodziła głodna.

Cała seria potrwa niemal do końca grudnia. Ostatni odcinek zaprezentuje kuchnię typowo świąteczną a program wyemitowany tydzień wcześniej będzie pięćsetny!

Nowy sezon „Ewa gotuje” od 2 września o godzinie 10.10 w Polsacie! 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3509

30 min
13
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 77

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14792

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17