Fot. materiały prasowe/Polsat
Jesienią polskie ziemniaki są najsmaczniejsze, dlatego w tym odcinku Ewa pokazała, jak wykorzystać je w kuchni. Wbrew powszechnym opiniom są niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Posiadają mniej kalorii niż kasze lub makarony. Zawierają sporo witaminy C oraz potas. Zobaczcie, co można z nich przygotować.
1. Zupa krem z ziemniaków i pora
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na pierwsze danie Ewa przygotowała krem z ziemniaków i pora na drobiowym wywarze. Zupę poprawiła solą oraz białym pieprzem. Po nałożeniu na talerz dodała pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, kawałki łososia oraz łyżkę kwaśnej śmietany. Tak podana zupa nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wspaniale smakuje.
2. Biała kiełbasa z fasolą w sosie pomidorowym
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Następnie na danie główne Ewa zaproponowała białą kiełbasę z fasolą w sosie pomidorowym. Przygotowania do tej potrawy rozpoczęła dzień wcześniej od namoczenia fasoli. Kiełbaski upiekła w naczyniu żaroodpornym, które dzięki prostym dodatkom nabrały wyjątkowego smaku.
3. Kotlety z kiszonej kaszy gryczanej
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Do pieczonych kiełbasek Ewa postanowiła podać chrupiące placuszki z kiszonej kaszy gryczanej. Przepis na przygotowanie kiszonki pokazała 3 tygodnie wcześniej w 404. odcinku programu „Ewa gotuje". Uformowane placuszki usmażyła na złoty kolor na klarowanym maśle.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na deser Ewa podała krem z gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Po schłodzeniu musu w lodówce na wierzch dodała bitą śmietanę, a całość udekorowała malinami.
Poznaj więcej sprawdzonych przepisów na pyszne dania i desery!