Fot. materiały prasowe/Polsat
Po treningu w ogrodzie Ewa Wachowicz zaprosi do swojej na lekkostrawną, ale pożywną zupę z botwinki. Do przygotowania tego dania będą potrzebne: filet z indyka, pęczek liści botwinki, młode marchewki, pietruszka, seler, czosnek, cebula, sól, liście laurowe, gałązki lubczyku, tabasco i sok z cytryny. Natomiast do podania tej bardzo zdrowej zupy: ziemniaki, jogurt naturalny i tymianek.
Po wiosennej zupie na botwince gospodyni zaserwuje pieczyste. Tym razem przygotuje dietetyczne kotlety mielone z kaczki i wieprzowiny. Uformowane sznycle trafią domowy ruszt, gdyż pogoda nie zawsze sprzyja grillowaniu na zewnątrz. Do tego dania są niezbędne: pierś kaczki, łopatka wieprzowa, bułka namoczona w mleku, cebula, czosnek, masło klarowane, jajko, mięta, sól i pieprz. A do podania wiosenna sałatka, do której trafi: roszponka, ogórek, pomidorki koktajlowe i domowy sos winegret: z oliwy, musztardy, soku z cytryny, ulubionych ziół, soli i pieprzu.
Po zrobieniu zupy z liści botwinki Ewie zostały młode buraczki. Dlatego po obiedzie gospodyni pokaże, jak je zamarynować, bo w jej kuchni nic nie może się zmarnować!
Z kolei na koniec Ewa Wachowicz zaprosi na odrobinę słodkiej, ale też zdrowej rozpusty! Na deser będzie pyszna pianka truskawkowa. Pozostałe składniki tego smakołyku to: herbatniki kakaowe, masło, jogurt naturalny, sok z cytryny, erytrol i żelatyna. A do dekoracji truskawki, galaretka truskawkowa i liście mięty.
Smacznego!
Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 1 maja w programie „Ewa gotuje".
Ewa gotuje: Majówka z Ewą Wachowicz. Ćwiczymy i gotujemy lekko i wiosennie! na INTERIA.TV.