Majówka z Ewą Wachowicz

W sobotę 1 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz zainauguruje sezon grillowy w swoim ogrodzie inaczej niż zwykle! Zacznie od treningu na świeżym powietrzu, a potem zabierze się za przygotowanie lekkostrawnych dań w kuchni. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Po treningu w ogrodzie Ewa Wachowicz zaprosi do swojej na lekkostrawną, ale pożywną zupę z botwinki. Do przygotowania tego dania będą potrzebne: filet z indyka, pęczek liści botwinki, młode marchewki, pietruszka, seler, czosnek, cebula, sól, liście laurowe, gałązki lubczyku, tabasco i sok z cytryny. Natomiast do podania tej bardzo zdrowej zupy: ziemniaki, jogurt naturalny i tymianek.

Po wiosennej zupie na botwince gospodyni zaserwuje pieczyste. Tym razem przygotuje dietetyczne kotlety mielone z kaczki i wieprzowiny. Uformowane sznycle trafią domowy ruszt, gdyż pogoda nie zawsze sprzyja grillowaniu na zewnątrz. Do tego dania są niezbędne: pierś kaczki, łopatka wieprzowa, bułka namoczona w mleku, cebula, czosnek, masło klarowane, jajko, mięta, sól i pieprz. A do podania wiosenna sałatka, do której trafi: roszponka, ogórek, pomidorki koktajlowe i domowy sos winegret: z oliwy, musztardy, soku z cytryny, ulubionych ziół, soli i pieprzu.

Po zrobieniu zupy z liści botwinki Ewie zostały młode buraczki. Dlatego po obiedzie gospodyni pokaże, jak je zamarynować, bo w jej kuchni nic nie może się zmarnować!

Z kolei na koniec Ewa Wachowicz zaprosi na odrobinę słodkiej, ale też zdrowej rozpusty! Na deser będzie pyszna pianka truskawkowa. Pozostałe składniki tego smakołyku to: herbatniki kakaowe, masło, jogurt naturalny, sok z cytryny, erytrol i żelatyna. A do dekoracji truskawki, galaretka truskawkowa i liście mięty.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 1 maja w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Majówka z Ewą Wachowicz. Ćwiczymy i gotujemy lekko i wiosennie! na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Szybkie ciasto bananowe z borówkami

Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...

Odsłon: 286

15 min
3
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery CIASTO SNIKERS

Przecudowne ciasto o nazwie snikers. Miodowe ciasto przełożone masą krówkową...

Odsłon: 217

>60 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki SAŁATKA SŁONECZNA

Przepyszna sałatka słoneczna idealna na śniadanie jak i na imprezę. Kilka pro...

Odsłon: 368

15 min
2
Desery Serowe racuchy

Moje racuchy tym razem serowe przygotowałam dla moich wnuków , którzy zapowie...

Odsłon: 145

60 min
3
Dania główne Kurczak zawijany w roladę

Mój kurczak dzisiaj w postaci zawijanej rolady, z dodatkami. Kurczak można b...

Odsłon: 98

60 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Wideo Pyszne i lekkie placuszki owsiane z owocami

Takie placuszki to świetne śniadanie lub przekąska w ciągu dnia. Płatki owsiane i owoce dodają wartości odżywczych daniu, dlatego nie miej wyrzutów...

0
Wideo Kiszonka warzywna krok po kroku

Kiszonka warzywna to świetny sposób na dostarczenie organizmowi wielu witamin i minerałów. Można po nią sięgać również wiosną, np. kisząc rzodkiewk...

0