Ewa_Gotuje

Majówka z Ewą Wachowicz

W sobotę 1 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz zainauguruje sezon grillowy w swoim ogrodzie inaczej niż zwykle! Zacznie od treningu na świeżym powietrzu, a potem zabierze się za przygotowanie lekkostrawnych dań w kuchni. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Po treningu w ogrodzie Ewa Wachowicz zaprosi do swojej na lekkostrawną, ale pożywną zupę z botwinki. Do przygotowania tego dania będą potrzebne: filet z indyka, pęczek liści botwinki, młode marchewki, pietruszka, seler, czosnek, cebula, sól, liście laurowe, gałązki lubczyku, tabasco i sok z cytryny. Natomiast do podania tej bardzo zdrowej zupy: ziemniaki, jogurt naturalny i tymianek.

Po wiosennej zupie na botwince gospodyni zaserwuje pieczyste. Tym razem przygotuje dietetyczne kotlety mielone z kaczki i wieprzowiny. Uformowane sznycle trafią domowy ruszt, gdyż pogoda nie zawsze sprzyja grillowaniu na zewnątrz. Do tego dania są niezbędne: pierś kaczki, łopatka wieprzowa, bułka namoczona w mleku, cebula, czosnek, masło klarowane, jajko, mięta, sól i pieprz. A do podania wiosenna sałatka, do której trafi: roszponka, ogórek, pomidorki koktajlowe i domowy sos winegret: z oliwy, musztardy, soku z cytryny, ulubionych ziół, soli i pieprzu.

Po zrobieniu zupy z liści botwinki Ewie zostały młode buraczki. Dlatego po obiedzie gospodyni pokaże, jak je zamarynować, bo w jej kuchni nic nie może się zmarnować!

Z kolei na koniec Ewa Wachowicz zaprosi na odrobinę słodkiej, ale też zdrowej rozpusty! Na deser będzie pyszna pianka truskawkowa. Pozostałe składniki tego smakołyku to: herbatniki kakaowe, masło, jogurt naturalny, sok z cytryny, erytrol i żelatyna. A do dekoracji truskawki, galaretka truskawkowa i liście mięty.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 1 maja w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Majówka z Ewą Wachowicz. Ćwiczymy i gotujemy lekko i wiosennie! na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3887

60 min
4
15 min
7
>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3