Majówka z Ewą Wachowicz

W sobotę 1 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz zainauguruje sezon grillowy w swoim ogrodzie inaczej niż zwykle! Zacznie od treningu na świeżym powietrzu, a potem zabierze się za przygotowanie lekkostrawnych dań w kuchni. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Po treningu w ogrodzie Ewa Wachowicz zaprosi do swojej na lekkostrawną, ale pożywną zupę z botwinki. Do przygotowania tego dania będą potrzebne: filet z indyka, pęczek liści botwinki, młode marchewki, pietruszka, seler, czosnek, cebula, sól, liście laurowe, gałązki lubczyku, tabasco i sok z cytryny. Natomiast do podania tej bardzo zdrowej zupy: ziemniaki, jogurt naturalny i tymianek.

Po wiosennej zupie na botwince gospodyni zaserwuje pieczyste. Tym razem przygotuje dietetyczne kotlety mielone z kaczki i wieprzowiny. Uformowane sznycle trafią domowy ruszt, gdyż pogoda nie zawsze sprzyja grillowaniu na zewnątrz. Do tego dania są niezbędne: pierś kaczki, łopatka wieprzowa, bułka namoczona w mleku, cebula, czosnek, masło klarowane, jajko, mięta, sól i pieprz. A do podania wiosenna sałatka, do której trafi: roszponka, ogórek, pomidorki koktajlowe i domowy sos winegret: z oliwy, musztardy, soku z cytryny, ulubionych ziół, soli i pieprzu.

Po zrobieniu zupy z liści botwinki Ewie zostały młode buraczki. Dlatego po obiedzie gospodyni pokaże, jak je zamarynować, bo w jej kuchni nic nie może się zmarnować!

Z kolei na koniec Ewa Wachowicz zaprosi na odrobinę słodkiej, ale też zdrowej rozpusty! Na deser będzie pyszna pianka truskawkowa. Pozostałe składniki tego smakołyku to: herbatniki kakaowe, masło, jogurt naturalny, sok z cytryny, erytrol i żelatyna. A do dekoracji truskawki, galaretka truskawkowa i liście mięty.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 1 maja w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Majówka z Ewą Wachowicz. Ćwiczymy i gotujemy lekko i wiosennie! na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 75

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 40

30 min
3
60 min
4
Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 119

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

307
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25