Majówka z Ewą Wachowicz

W sobotę 1 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz zainauguruje sezon grillowy w swoim ogrodzie inaczej niż zwykle! Zacznie od treningu na świeżym powietrzu, a potem zabierze się za przygotowanie lekkostrawnych dań w kuchni. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Po treningu w ogrodzie Ewa Wachowicz zaprosi do swojej na lekkostrawną, ale pożywną zupę z botwinki. Do przygotowania tego dania będą potrzebne: filet z indyka, pęczek liści botwinki, młode marchewki, pietruszka, seler, czosnek, cebula, sól, liście laurowe, gałązki lubczyku, tabasco i sok z cytryny. Natomiast do podania tej bardzo zdrowej zupy: ziemniaki, jogurt naturalny i tymianek.

Po wiosennej zupie na botwince gospodyni zaserwuje pieczyste. Tym razem przygotuje dietetyczne kotlety mielone z kaczki i wieprzowiny. Uformowane sznycle trafią domowy ruszt, gdyż pogoda nie zawsze sprzyja grillowaniu na zewnątrz. Do tego dania są niezbędne: pierś kaczki, łopatka wieprzowa, bułka namoczona w mleku, cebula, czosnek, masło klarowane, jajko, mięta, sól i pieprz. A do podania wiosenna sałatka, do której trafi: roszponka, ogórek, pomidorki koktajlowe i domowy sos winegret: z oliwy, musztardy, soku z cytryny, ulubionych ziół, soli i pieprzu.

Po zrobieniu zupy z liści botwinki Ewie zostały młode buraczki. Dlatego po obiedzie gospodyni pokaże, jak je zamarynować, bo w jej kuchni nic nie może się zmarnować!

Z kolei na koniec Ewa Wachowicz zaprosi na odrobinę słodkiej, ale też zdrowej rozpusty! Na deser będzie pyszna pianka truskawkowa. Pozostałe składniki tego smakołyku to: herbatniki kakaowe, masło, jogurt naturalny, sok z cytryny, erytrol i żelatyna. A do dekoracji truskawki, galaretka truskawkowa i liście mięty.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 1 maja w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Majówka z Ewą Wachowicz. Ćwiczymy i gotujemy lekko i wiosennie! na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jabłecznik z pianką.

Pyszny jabłecznik upieczony na kruchym cieście z jabłkami antonówka, cynamone...

Odsłon: 138

>60 min
1
Dania główne Leniwe dyniowe

Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...

Odsłon: 754

>60 min
10
30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Jak lepić pierogi? Nie tylko się nie rozpadną, ale zrobią ogromne wrażenie

Od najmłodszych lat karmią nas nimi babcie - nic dziwnego, że Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa podbija również światowe salony. Amer...

89
Informacje Pyszny i klarowny rosół. Odkryj babciny sposób, dzięki któremu nigdy nie będzie mętny

Jak przygotować pyszny, domowy rosół, tak aby nie wyszedł mętny i bez smaku? Podpowiemy ci, na co zwrócić uwagę podczas gotowania. Wystarczy kilka...

78
Informacje Babcie robiły, gdy zaczynało się przeziębienie. Na co pomaga mleko z czosnkiem i miodem?

W czasie przeziębienia warto zmobilizować organizm do walki przeciwko chorobie. Jak domowym sposobem wesprzeć układ odpornościowy, by szybciej upor...

8