Fot. materiały prasowe/Polsat
Pierwsza potrawa to doskonały dowód na to, że mając dobry przepis, można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu! Soczysta pierś z indyka na ciepło to dobre danie główne, a na zimno - pyszna domowa wędlina do ulubionej świątecznej sałatki. Do przygotowania pieczeni będą potrzebne: filet z piersi indyka, masło klarowane, olej z pestek winogron, sos sojowy, ocet balsamiczny, ostra musztarda, majonez, słodka wędzona papryka, pieprz ziołowy, czosnek i cebula.
Kolejną propozycją będzie delikatna wieprzowina faszerowana szpinakiem i suszonymi pomidorami. Do przygotowania tego dania będą potrzebne: polędwica wieprzowa, sól, pieprz kolorowy, masło klarowane, szpinak mrożony, czosnek, suszone pomidory w oliwie, sól, pieprz, słodka śmietanka wysokoprocentowa i zioła prowansalskie. Gotowe polędwiczki można podawać w całości lub je pokroić. Znakomicie smakują z pysznym sosem, w którym dusiło się mięso, odrobiną zieleniny, np. groszkiem cukrowym, kiszonym ogórkiem, marynowaną papryką, a nawet z pieczoną marynowaną papryką. Ważne, aby mięso jeść z dużą ilością warzyw!
Deser też będzie z myślą o nadchodzących świętach. Ewa Wachowicz zaprosi na wielkanocną czekoladową babkę z nutą pomarańczy! Do przygotowania świątecznego wypieku będą potrzebne: masło, ksylitol lub cukier trzcinowy, mleko, kakao, jajka, szczypta soli, mąka pszenna lub orkiszowa jasna, proszek do pieczenia, biała czekolada. A do dekoracji babki: lukier na soku z wyciśniętej pomarańczy i cukru pudru oraz kandyzowana skórka pomarańczowa.
Smacznego!
Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 27 marca w programie „Ewa gotuje".