Wielkanocne potrawy Ewy Wachowicz. Gotujmy i świętujmy!

W Wielką Sobotę, 3 kwietnia o godzinie 10:10 w Polsacie, Ewa Wachowicz rozpocznie świętowanie od przygotowania wielkanocnego drzewka. Następnie przejdzie do kuchni, gdzie przygotuje niezwykłe potrawy na Wielkanoc.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Trzeba coś dobrego ugotować, aby Wielkanoc z rodziną świętować! Pierwszym daniem Ewy Wachowicz będzie żurek po benedyktyńsku. Do przygotowania świątecznej zupy będą potrzebne: marchewka, pietruszka, seler, czosnek, cebula, liście laurowe, ziele angielskie, suszone zioła - lubczyk, estragon, majeranek i rozmaryn, sól, wiejska kiełbasa oraz zakwas na żur na płatkach owsianych bezglutenowych i kwaśna śmietana, a do podania - twaróg.

Na świąteczne danie główne gospodyni zrobi klops z papryką i żółtym serem. A poda go z sałatką ziemniaczaną z marynowanymi karczochami. Do przygotowania pieczeni będą potrzebne: mięso mielone wołowo-wieprzowe, papryka czerwona, zielona i żółta, masło klarowane, czosnek, jajka, bułka tarta, ostra musztarda, przecier pomidorowy, majeranek, ser żółty dojrzewający, sól, pieprz, słodka wędzona papryka i gałązki rozmarynu. Natomiast do sałatki oprócz ziemniaków są niezbędne: ogórki konserwowe, cebula czerwona, marynowane karczochy, natka pietruszki, płatki migdałowe, czosnek, ocet jabłkowy, oliwa i sól.

Do dekoracji świątecznych wypieków przyda się kandyzowana skórka cytrynowa. Przekonacie się, że samodzielne zrobienie tego dodatku do ciast jest bardzo proste!

Na deser Ewa zrobi sernik z białą czekoladą, a udekoruje go tak, jak zdobi się wielkanocne mazurki. Do przygotowania świątecznego wypieku będą potrzebne: herbatniki maślane, masło, lekko solone orzeszki pistacjowe, twaróg, jajka, śmietanka wysokoprocentowa, skórka otarta i sok z cytryny, cukier zwykły i waniliowy, serek mascarpone, biała czekolada, masa kajmakowa, kandyzowana skórka cytrynowa, prażone migdały oraz lukier z cukru pudru i soku z cytryny.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 3 kwietnia w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Wielkanocne potrawy Ewy Wachowicz. Gotujmy i świętujmy! na INTERIA.TV.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1