Najlepsze ciasta na lato - przepisy

W kuchni nic nie może się zmarnować, dlatego w sobotę 17 kwietnia o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz sięgnie po jedne z ostatnich, jesiennych zapasów ze swojej spiżarni. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Latem pomidory są najsmaczniejsze i właśnie wtedy Ewa Wachowicz zrobiła z nich różne przetwory. Teraz gospodyni przygotuje pyszną zupę-krem z kiszonych pomidorów! Do pomysłowej pomidorowej są również potrzebne: marchewka, pietruszka, por, ziele angielskie, liście laurowe świeży imbir, majeranek, słodka papryka, sól i pieprz. A do podania: ryż, śmietana i natka pietruszki.

Danie główne będzie szybkie i jednogarnkowe! Ewa zrobi indycze klopsy zapiekane z ziemniakami. W dodatku będzie to danie zero waste, bo trafią do niego ziemniaki, które zostały w poprzedniego obiadu. Do przygotowania zapiekanki trzeba przygotować: mięso mielone z indyka, cebulę, czosnek, żółtko jajka, świeże liście kolendry, sól, pieprz, ugotowane ziemniaki, olej, pomidory krojone z puszki, suszoną bazylię i oregano, ser mozzarella oraz pędy groszku do dekoracji.

Po obiedzie Ewa zaprosi na coś słodkiego. Gospodyni zrobi ciasto na oleju rzepakowym z mrożonymi borówkami. Pozostałe składniki wypieku to: jajka, cukier, cukier waniliowy, skórka otarta i sok z cytryny, mąka, proszek do pieczenia i cukier puder do dekoracji oraz mleko do podania.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 17 kwietnia w programie „Ewa gotuje".

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
12
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 4901

60 min
14
Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

Odsłon: 226

15 min
21