Zero waste w kuchni Ewy Wachowicz

W kuchni nic nie może się zmarnować, dlatego w sobotę 17 kwietnia o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz sięgnie po jedne z ostatnich, jesiennych zapasów ze swojej spiżarni. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Latem pomidory są najsmaczniejsze i właśnie wtedy Ewa Wachowicz zrobiła z nich różne przetwory. Teraz gospodyni przygotuje pyszną zupę-krem z kiszonych pomidorów! Do pomysłowej pomidorowej są również potrzebne: marchewka, pietruszka, por, ziele angielskie, liście laurowe świeży imbir, majeranek, słodka papryka, sól i pieprz. A do podania: ryż, śmietana i natka pietruszki.

Danie główne będzie szybkie i jednogarnkowe! Ewa zrobi indycze klopsy zapiekane z ziemniakami. W dodatku będzie to danie zero waste, bo trafią do niego ziemniaki, które zostały w poprzedniego obiadu. Do przygotowania zapiekanki trzeba przygotować: mięso mielone z indyka, cebulę, czosnek, żółtko jajka, świeże liście kolendry, sól, pieprz, ugotowane ziemniaki, olej, pomidory krojone z puszki, suszoną bazylię i oregano, ser mozzarella oraz pędy groszku do dekoracji.

Po obiedzie Ewa zaprosi na coś słodkiego. Gospodyni zrobi ciasto na oleju rzepakowym z mrożonymi borówkami. Pozostałe składniki wypieku to: jajka, cukier, cukier waniliowy, skórka otarta i sok z cytryny, mąka, proszek do pieczenia i cukier puder do dekoracji oraz mleko do podania.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 17 kwietnia w programie „Ewa gotuje".

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 79

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 40

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

307
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25