Do góry

Filmy

Marcepanek Ciasto Kruche z Makiem Jabłkami i Kremem Budyniowym

Autor: UwagaBabciaEwa

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 68316

Dodano: 30.11.2016

Odsłon: 20189

Wiem że takie ciasto nie powinno się nazywać marcepankiem ale za młodu tak je nazywałam i mi pozostało, więc proszę na mnie nie krzyczeć że to ciasto z marcepanem nie ma nic wspólnego :).
Ciasto jest bardzo smaczne, chociaż wymaga odrobinę czasu na przygotowanie.

do przygotowania ciasta użyłam foremki o wymiarach 18 cm x 22 cm
na ciasto:
500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
120 g cukru pudru
4 łyżki śmietany 12% lub 18%
4 żółtka
250 g masła lub margaryny – dobrze schłodzone
2 łyżeczki proszku do pieczenia

na masę makową:
350 g sparzonego i zmielonego maku
link do przygotowania maku po prawej oraz na dole w opisie
https://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/10/przygotowanie-maku-do-ciast.html
100 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 białka
60 g masła roztopionego i przestudzonego
40 g rodzynek
kilka kropli olejku migdałowego

możemy również użyć gotowej masy makowej

na ciasto jabłkowe:
około 600 g jabłek winnych
2 – 3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu

połowa ciasta z lodówki

na krem budyniowy:
na budyń:
250 ml mleka
110 g cukru kryształ
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego

oraz:
125 g masła o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka spirytusu lub mocnej wódki

do kremu można użyć budyniu z torebki
Kto głosował?

Inne filmy tego użytkownika

Komentarze do filmu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń