Ewa_Gotuje

Francuzki nie tyją. Książka kucharska Mireille Guiliano

W książce "Francuzki nie tyją. Sekret jedzenia dla przyjemności" Mireille Guiliano przeplata rozsądne porady żywieniowe i cenne wskazówki na temat tego, jak czerpać radość z życia i utrzymać smukłą sylwetkę bez przestrzegania rygorystycznych planów dietetycznych.

W owładniętej obsesją dietetycznego jedzenia Ameryce książka ta wywołała prawdziwą rewolucję. Choć Francuzki nie przestrzegają żadnych wymyślnych diet, napychając się potrawami zawierającymi węglowodany w najróżniejszych postaciach i nie stroniąc od dużych ilości wina, są znacznie szczuplejsze i zdrowsze niż Amerykanki. W swojej książce Guiliano nie proponuje żadnych systematycznych planów, ani list produktów, których wolno lub nie wolno spożywać. Zamiast tego oferuje proste recepty sprowadzające się do jedzenia produktów sezonowych, aktywności fizycznej i odrzuceniu myślenia, że konsumpcja potraw dla przyjemności musi wiązać się z poczuciem winy. Jej metody są nie tylko skuteczniejsze, ale łatwiejsze do stosowania; co więcej - nie wymagają specjalnych wyrzeczeń.

Książka kucharska. Francuzki nie tyją


Teraz autorka przygotowała dla czytelników książkę kucharską - zbiór receptur na proste i smaczne potrawy przygotowywane ze świeżych, sezonowych składników. Dla Mireille Guiliano zdrowe jedzenie jest tak samo ważne jak płynąca z niego przyjemność, dlatego oprócz przepisów na dania idealne na śniadanie, obiad i kolację, nie zapomina o przepisach na pyszne desery z czekoladą (wszak czekolada to niezbędny składnik diety każdej Francuzki) i radzi, jak dobrać do posiłku odpowiednie wino. Zdradza też mnóstwo rodzinnych sekretów m. in. przepis swojej ukochanej ciotki Berthe na przepyszne śniadanie, które bez wysiłku odejmie każdej kobiecie nadmiar kilogramów i sprawi, że jej talia będzie szczupła jak u osy.
Książka kucharska Francuzki nie tyją jest praktycznym przewodnikiem lifestylowym, radzącym jak wyglądać wspaniale, jeść smacznie i czerpać z życia garściami unikając codziennego stresu. Całość ubarwiają wspomnienia i anegdoty z czasów jej dzieciństwa we Francji, lat spędzonych w Paryżu, Prowansji i Nowym Jorku, jej częstych podróży i posiłków, które zjadła.

Źródło: Materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3902

60 min
4
15 min
7
>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3