Do góry

Newsy

Fuzja czekolady i kawy

Kawa to nieskończone bogactwo smaków i aromatów. ,Maitres chocolaitiers Lindt opracowali doskonałe sposoby łączenia tego napoju z czekoladą. Kombinacja tak bogatych i różnorodnych smaków otwiera nieskończone możliwości.

Czekolada z chili serwowana z kawą Americano

Doskonała z Burundi Ngozi Murama Americano. Smak tej odmiany kawy ma budowę złożoną, z mocnymi nutami korzeni i tanin. Rezultat parowania jej z Excellence Chili jest zbliżony do ostrej potrawy, która pikantność jest łagodzona bogactwem i misternością czerwonego wina. By wzmóc intensywność doznań, dobrze jest poczekać chwilę aż chili zaznaczy swą ostrość - i wtedy wziąć drugi łyk kawy.

Czekolada 85% kakao serwowana z kawą Latte

Doskonała z Sidamo Blend Latte. W zestawieniu z czekoladą o tak wyraźnie określonym charakterze (głęboka nuta kakao ze szczyptą wanilii) - najlepiej, gdy kawa tej odmiany pita jest jako Latte. Wyczuwalna w niej słodycz pomarańczy bergamoty znakomicie łagodzi intensywność kakao, a pojawiające się w finiszu nuty orzechowe decydują o wrażeniu harmonijnego, okrągłego smaku. Latte - podwójne espresso ze spienionym mlekiem (proporcje 1/4 espresso i 3/4 mleka) z delikatną pianką na górze.

Czekolada 70% kakao serwowana z kawą espresso

Doskonała z Brazil Cerrado Decaf espresso. Najlepiej pić tę kawę jako mocne espresso - doskonale łączy się ona wtedy z ciemną czekoladą o złożonej budowie. Weź kawałek czekolady i kilka razy lekko ją przegryź. Następnie weź łyk kawy i przegryzaj dalej. Poczujesz uwalniane nuty suszonych śliwek, rodzynek i brązowego cukru, które osładzają gorycz kakao, co sprawi niezwykłą przyjemność Twojemu podniebieniu.

Czekolada z morską solą Sea Salt serwowana z kawą espresso

Doskonała z Brazil Cerrado Decaf. Ta odmiana kawy może się pochwalić własnymi nutami ciemnej czekolady, naturalna jest więc harmonia jej smaku z głębokimi tonami kakao właściwymi czekoladzie Lindt. W finiszu lekko wyczuwa się delikatny słony posmak. Najlepszy smak da kawa parzona i pita jako espresso. Espresso - powstaje przez przepuszczenie prawie gotującej się wody przez drobno zmielone ziarna kawowca. Jest to podstawa do wszystkich rodzajów kawy.

Czekolada z pomarańczą serwowana z kawą Americano

O poranku wypróbuj Orange Intense z Bolivia Copacobana Americano. Wyczuwalne w kawie wyraźne cytrusowe nuty (wśród nich pomarańcza, brzoskwinia i mango) budzą w czekoladzie aromaty kandyzowanej pomarańczy i migdałów. Americano - jedną porcję espresso zalewamy około 120 ml gorącej wody (proporcje 1/3 espresso i 2/3 wody).

Czekolada mleczna serwowana z kawą Americano

Doskonała z kawą Brazil Fazenda Americano. W tej odmianie kawy wyraźne są nuty czekolady, karmelu i toffi, które intensyfikują kremowy smak czekolady.Ten rodzaj kawy jest doskonałym dopełnieniem bogatej kompozycji smakowej czekolady z miodowym akcentem i delikatnym aromatem kwiatowo-karmelowym.

Źródło: Materiały prasowe

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń