Najlepsze przepisy na cukinię

Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną.

Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego kolejna pozycja z serii "Małe kulinaria" jest znakomitym przykładem.
Warto przypomnieć, że w naszym - głównie mięsożernym - kraju warzywa zadomowiły się dopiero w XVI wieku, za sprawą księżniczki Bony z mediolańskiego rodu Sforza d' Aragona, drugiej żony Zygmunta I Starego. Sporo wody musiała jednak przetoczyć Wisła, płynąca opodal wawelskich ogrodów, zanim sztuka ich uprawy, trafiła "pod strzechy", a sposoby przetwarzania i przechowywania stały się na tyle powszechne i oczywiste, że prekursorskie zasługi mediolańskiej księżniczki poszły w niepamięć.
Czy potrafimy wyobrazić sobie współczesne zakupy bez odwiedzenia "warzywniaka" i buszowania w kępach zieleniny lub skorzystania z zamrożonego pomysłu na szybkie danie? A o ileż uboższe byłyby nasze piwniczki i spiżarnie bez wypełnionych skrzynek czy słoi i słoiczków z różnościami kiszonymi, kwaszonymi, marynowanymi tudzież pasteryzowanymi.
Często jednak zapominamy, że warzywa potrafią sporo stracić ze swych wspaniałych wartości, jeśli obchodzimy się z nimi bez należnej im uwagi, by nie powiedzieć atencji. Przecież nie wymagają długiego przetwarzania, zaś gotowane nieumiejętnie stają się niewiele wartymi, pozbawionymi kolorów, smaków i wielu wartości odżywczych? "zapychaczami".
Postępujmy z nimi delikatnie (wszak to rośliny) - obierajmy bezpośrednio przed spożyciem, gotowaniem lub innym rodzajem przetwarzania; gotujmy krótko w lekko osolonym wrzątku (warto pamiętać, że wywar warzywny może być znakomitą bazą do różnych zup i sosów, więc nie wylewajmy go, bo zawiera wiele cennych składników).
Warto dołożyć nieco starań i przyrządzać warzywa na parze, tym bardziej, że współczesne technologie kulinarne dały nam do ręki efektywny oręż w postaci szybkowarów.
Pamiętajmy o warzywach na co dzień, jako o niezbędnym uzupełnieniu posiłków, a nie tylko wówczas, gdy rozpaczliwie szukamy możliwości "zgubienia" zbędnych kilogramów.

Książka jest do wygrania w konkursie!

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

Odsłon: 9972

30 min
13
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 8994

>60 min
12
Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 27967

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2550

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6372

30 min
4
Dania główne Chili con carne

Chili con carne to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło serca...

Odsłon: 2254

30 min
6