Ewa Gotuje

Deskę serów, pasztet z wątróbki czy coś na słodko? Co podać do gruzińskiego wina?

Idąc za tradycją gruzińskiej kuchni warto postawić na Chaczapuri, najbardziej popularne gruzińskie danie. Danie nie jest trudne w przygotowaniu, jest placek z ciasta drożdżowego, zazwyczaj nadziewany serem. Jego wariacje zależą od regionu. W najbardziej klasycznej i najprostszej wersji chaczapuri ma jedynie nadzienie serowe i odrobinę sera na wierchu, posypanego przed upieczeniem.

Bardziej bogata wersja placka pochodząca z Adżarii, czyli adżaruli, ma wrzecionowaty kształt i podawane jest z rozbitym na powierzchni surowym jajkiem oraz dużą ilością masła. Chaczapuri zamiast serem może być też nadziewane drobno posiekanym baranim mięsem lub pastą fasolową.

W okolicy prawosławnej Wielkanocy Gruzini do wina czasem podają jajka ugotowane i zafarbowane skórkami z cebuli na bordowy kolor.

Wszystkiego o gruzińskim winie, kuchni Gruzji i tradycjach tego kraju dowiecie się z książki Piotra Apostolidisa „Gruzińska uczta. Podróż do kraju wina, biesiad i toastów".

„Gruzińska uczta" to fascynująca podróż przez kraj biesiad, w którym nie ma wina bez jedzenia i nie ma jedzenia bez wina.

To opowieść o regionie, gdzie nic nie dzieje się bez wina - świat wina, gdyby nie Gruzja, byłby pewnie o kilka tysięcy lat młodszy. O gruzińskiej kuchni, ucztach do białego rana i radości z życia, której można się uczyć od Gruzinów.

Z książki dowiemy się m.in.: co się jada na gruzińskich suprach, czym się różni tradycyjna gruzińska metoda wytwarzania win od europejskiej, jak zrobić czakapuli i czy to prawda, że wino im jest starsze, tym lepsze.

Piotr Apostolidis - miłośnik Gruzji, certyfikowany znawca wina. Podczas czteroletniego pobytu na Kaukazie zajmował się zgłębianiem tajników najstarszej kultury winiarskiej świata, odwiedził setki winnic we wszystkich regionach Gruzji, poznając czołowych producentów. Jest autorem dwóch roczników win naturalnych zrobionych tradycyjną metodą gruzińską.

Autor: Piotr Apostolidis

Wydawnictwo: Pascal

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka z wróżbą nieodzownie kojarzą nam się z restauracjami z chińską kuc...

Odsłon: 7594

60 min
14

Przepis dnia

Ciasta Sernik z mlekiem kokosowym

Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu.

Odsłon: 68205

30 min
85
Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

Odsłon: 11859

60 min
18
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 4200

30 min
27
Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

Odsłon: 416589

60 min
1131