Do góry

Bake off

Hiszpańska szarlotka Basi - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Barbara.

Churros
490 g wody
2 łyżki cukru
1 duża szczypta soli
100 g masła
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 jaj
1 l oleju do smażenia

Sos karmelowy
200 g cukru
100 g masła
200 g śmietanki 30%
½ łyżeczki soli

Warstwa jabłkowa
6 kwaśnych jabłek
woda do zalania owoców (na oko)
sok z jednej cytryny
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu

Churros
Do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól i masło. Zagotować, wsypać mąkę i cynamon, dodać ekstrakt waniliowy. Dynamicznie wymieszać drewnianą łyżką i odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu zmiksować z jajkami do powstania gładkiej masy. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa z tylką w kształcie gwiazdki. Rozgrzać olej i wyciskać paski o wybranej długości (najlepiej około 13 cm). Smażyć do uzyskania złotego koloru.

Sos karmelowy
Na patelni rozpuścić cukier (ma przybrać lekko brązowy kolor). Gdy będzie gotowy, dodać masło i wymieszać. Dolać śmietankę (najlepiej lekko podgrzaną, nie może być za zimna). Posolić. Całość mieszać przez około 2 minuty. Przelać do naczynia i wystudzić.

Warstwa jabłkowa
Jabłka obrać, pozbyć się gniazd i pokroić w dużą kostkę. Owoce wrzucić na patelnię, zalać odrobiną wody i poddusić. Dodać sok z cytryny, cukier oraz cynamon. Wystudzić.

Przygotowanie tortu/kostki
Przygotować naczynie, na którym ma znajdować się torcik. Posmarować je na środku sosem karmelowym. Ułożyć cztery churrosy, przełożyć nadzieniem jabłkowym i ułożyć w przeciwną stronę kolejne 4 churrosy. Posmarować grubą warstwą gęstego sosu karmelowego. Kolejne warstwy przekładać tak samo. Całość oblać sosem karmelowym. Całość można udekorować np. kolorowymi posypkami.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń