Iluzja na talerzu – jak nie jeść oczami

Nie od dziś wiadomo, że to, co widzimy ma bardzo duży wpływ na to, jak dużo jemy. Istnieją jednak pewne techniki, by oszukać wzrok i zacząć kontrolować zachowania żywieniowe. Zmiany warto zacząć już na półce z naczyniami!

Fot. 123RF/Picsel

Joseph Delboeuf, belgijski psycholog i psychoterapeuta, odkrył pewną zależność, która znalazła zastosowanie między innymi w dietetyce oraz marketingu jedzeniowym. Zgodnie z założeniami tzw. Iluzji Delboeuf'a, koło wpisane w mniejszy okrąg wydaje się większe niż takie samo koło wpisane w większy okrąg. Teoria ta została przebadana w kilku eksperymentach. Te potwierdziły zaś, że jest to złudzenie optyczne oparte na ocenie wielkości przedmiotu poprzez porównanie go z otoczeniem.

Inną iluzję przedstawił niemiecki psycholog - Hermann Ebbinghaus. Najbardziej znana wersja tego złudzenia przedstawia dwa koła tej samej wielkości, znajdujące się obok siebie. Jedno z nich otoczone jest większymi od siebie kołami, drugie mniejszymi. Co ważne, iluzja ta zadziała jedynie wtedy, kiedy obiekt będzie otoczony tymi samymi lub podobnymi do niego figurami.

Jak to się odnosi do dietetyki?

Okazuje się, że według założeń Delboeuf'a posiadamy tendencję do nakładania sobie większych porcji jedzenia na większe talerze oraz mniejszych porcji na mniejsze. Iluzję Ebbinghausa można wykorzystać do odpowiedniego przedstawienia jedzenia na zdjęciach bądź zaprezentowania dania w restauracji. Stosując się jej zasad, danie będzie się wydawało większe niż jest w rzeczywistości.

Para badaczy - Wansink i van Ittersum wykazali, ze nie tylko rozmiar talerza, ale również jego kolor wpływa na to, jak postrzegamy danie, które się na nim znajduje. Im większy kontrast tym lepiej. Według naukowców więc zarówno talerz powinien być dobrany do jedzenia na zasadzie kontrastu, jak i naczynie do otoczenia - blatu, stołu, obrusu. Udowodniono, że po zwiększeniu kontrastu, na talerzu znajdzie się porcja mniejsza o 20 %.

Iluzje te doskonale sprawdzają się również jako narzędzie marketingu jedzeniowego. Na zdjęciach bądź w reklamach wykorzystywane są małe talerze o dużym kontraście kolorystycznym. Dzięki temu porcja zawsze wydaje się duża, mimo że nią nie jest. W restauracjach, gdzie klient sam nakłada sobie jedzenie, ma do dyspozycji najczęściej większe talerze. Zarówno ten element, jak i zachowanie małego kontrastu, sprawiają, że klient najprawdopodobniej nałoży dużą porcję.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
15 min
2
Desery Muffinki coca-cola

Pyszne muffiny coca-cola zasmakują małemu i dużemu łasuchowi . Idealne do pop...

Odsłon: 50

30 min
2
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3