Spis treści:
Kuchnia chińska cieszy się ogromną popularnością w naszym kraju. Musimy zdawać sobie jednak sprawę z tego, że nawet w restauracjach jest ona trochę zeuropeizowana. Nasze podniebienia są przecież tak różne od podniebień Azjatów. Czym charakteryzuje się kuchnia chińska? Dowiedz się, jak wprowadzić ją do swojego domu.
Sprawdź także: Z czym zrobić szaszłyki na grilla? 10 najlepszych pomysłów na prostą przekąskę
Kuchnia chińska - charakterystyka
Co kryje w sobie kuchnia chińska? Charakterystyka dań tej kuchni nie jest wcale tak prosta, jak mogłoby nam się wydawać. Przede wszystkim warto wspomnieć, że w jej skład wchodzą cztery różne tradycyjne kuchnie: pekińska, syczuańska, szanghajska i kantońska. Każda z nich czymś się różni, podobnie jak dania śląskie różnią się od tych podawanych na Kaszubach.
Każda kuchnia jest jednak ściśle powiązana z sześcioma smakami - słodkim, słonym, gorzkim, ostrym, kwaśnym i umami. Chińscy kucharze, jak nikt inny, potrafią łączyć wszystkie smaki w swoich daniach w sposób, który jest kwintesencją harmonii. Różnorodność chińskiej kuchni spowodowana jest także tym, iż Chińczycy chętnie doprawiają swoje potrawy wieloma przyprawami, w tym również tymi bardzo ostrymi.
Chińskie dania, które dostępne są w Polsce, nie oddają palącej pikantności oryginałów dostępnych w Chinach. W kuchni z tego kraju znaleźć możemy zarówno wiele mięsa - głównie wieprzowiny - jak i warzyw, których nigdy nie brakuje w zupach, pierożkach czy daniach z woka.
Kuchnia chińska - przepisy
Kurczak po chińsku
Czym charakteryzuje się kuchnia chińska? Przepisy nierzadko skupiają się wokół kurczaka lub innego typu mięsa. Kurczak po chińsku jest zatem jednym z tych dań, które są niemal ikoniczne. Oczywiście w każdym polskim domu danie to wykonuje się inaczej, nierzadko korzystając z fixów dostępnych w sklepach. Jak zrobić kurczaka po chińsku, który będzie bardziej przypominał oryginalne danie?
Przyda wam się do tego pierś z kurczaka, czerwona papryka, cebula dymka razem ze szczypiorkiem, cztery papryczki chili oraz sos sojowy, mały kawałek korzenia imbiru i mąka ziemniaczana. Zacznijcie od pokrojenia kurczaka w kostkę i obtoczenia go w mące ziemniaczanej. Dzięki temu będzie bardziej chrupiący. Następnie smażcie go na woku, ciągle mieszając. Kurczak powinien lekko się zarumienić. Przełóżcie go na talerz.
Następnie na woku smażcie dymkę pokrojoną w kostkę, paprykę w paski i papryczki chili oraz imbir pokrojone w kostkę. Smażcie warzywa przez około dziesięć minut. Dodajcie kurczaka i trzy łyżki sosu sojowego. Chwilę przesmażajcie razem. Danie najlepiej podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Pierożki po chińsku
Pierożki po chińsku, czyli tak zwane dim sum, to jedno z najlepszych dań, jakie ma do zaoferowania kuchnia chińska. Przepisy dostępne w internecie będą różnić się pod kątem farszu, który może zawierać warzywa lub warzywa z mięsem. Jednak same pierożki robi się w identyczny sposób.
Potrzebujecie do nich 260 gramów mąki pszennej, 130 mililitrów wody i 10 mililitrów oliwy oraz szczypty soli. W misce wymieszajcie wszystkie składniki i ugniatajcie je dokładnie, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Gotowe ciasto przykryjcie szmatką i odstawcie na bok. Na stolnicy posypanej mąką zacznijcie wałkować ciasto na pierożki. Musi być bardzo cienkie. Za pomocą szklanki wykrójcie krążki z ciasta.
Nadziejcie je wybranym farszem, na przykład z kurczaka i kapusty pekińskiej oraz grzybów mun, a następnie zlepcie i włóżcie do bambusowego parownika. Następnie ustawcie go na garnku z gotującą się wodą i gotujcie je na parze przez 10 minut.
Makaron ryżowy z wołowiną
Kuchnia syczuańska jest jedną z popularniejszych odmian kuchni chińskiej. Dominuje w niej wołowina, a także pikantne smaki. Idealnym przykładem dania syczuańskiego jest makaron ryżowy z wołowiną. Jak go przygotować? Potrzebujecie warzyw, w tym marchewki, cebuli, papryczek chili (dwóch) oraz po pół każdego rodzaju papryki słodkiej. Niezbędny będzie też imbir oraz czosnek, a także składniki na sos. Zrobicie go z bulionu warzywnego, sosu sriracha, sosu hoisin, rybnego, sojowego i ostrygowego. W daniu nie może zabraknąć także wołowiny pokrojonej w kostkę, a także ryżowego makaronu bądź makaronu chow mein.
Zacznijcie od pokrojenia warzyw, najlepiej w cienkie paseczki. Dzięki temu szybko zmiękną podczas smażenia na woku. Ząbek czosnku przeciśnijcie przez praskę, natomiast imbir pokrójcie w kostkę. Najpierw usmażcie wołowinę - wystarczy kilka minut, by była miękka. Odłóżcie ją na talerz. Teraz czas na warzywa. Smażcie je przez kilka minut. W tym czasie możecie zrobić sos ze szklanki bulionu warzywnego oraz wszystkich podanych wyżej sosów. Wystarczy po łyżce każdego z nich - dzięki temu sos nabierze wyrazistego smaku. Wlejcie go na patelnię z warzywami i duście przez chwilę.
Ugotujcie makaron, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wrzućcie gotowy makaron na patelnię i smażcie z warzywami. Makaron szybko wchłonie sos. Teraz czas na wieprzowinę. Smażcie na woku jeszcze przez minutę. Danie jest już gotowe. To właśnie kwintesencja smaków, jakimi charakteryzuje się kuchnia chińska. Przepisy są nieskomplikowane, a jednak tak harmonijne, że znaleźć można w nich wszystko, czego potrzeba.
Kurczak gong bao
Kurczak gong bao, znany także jako kurczak kung pao, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej. Z łatwością znajdziecie go w wielu chińskich restauracjach. Jeśli jednak wolicie eksperymentować w zaciszu swojej własnej kuchni, sprawdźcie ten przepis. Potrzebujecie dużej piersi z kurczaka, zielonej papryki, imbiru, czosnku, orzechów nerkowca i ziemnych, a także suszonego chili. To główne składniki dania. Do tego jednak konieczna jest także marynata do kurczaka, składającego się z białego wina oraz sosów sojowych - ciemnego i jasnego.
Pokrojonego kurczaka marynujcie przez około godzinę. Sos do całego dania będzie z kolei składać się z sosu sojowego, octu ryżowego, białego wina, oleju sezamowego i brązowego cukru - wystarczy tylko połączyć łyżkę każdego z tych składników. Następnie posiekajcie orzechy - po pół szklanki każdego rodzaju - a następnie uprażcie je na woku. Przełóżcie do oddzielnej miski. Teraz usmażcie kurczaka i również odstawcie go na bok. Na odrobinie oleju ryżowego usmażcie warzywa i przyprawy. Dodajcie kurczaka i sos, a następnie poczekajcie chwilę, by całość zgęstniała. Wsypcie orzeszki, przemieszajcie kilka razy i gotowe. Serwujcie z sypkim ryżem.
Kuchnia chińska to prawdziwa bomba smaków, dlatego jest tak doceniana. Jeśli nie wierzycie, sprawdźcie sami, korzystając z powyższych przepisów.
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »
Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »
Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »