Spis treści:
- Groch - wartości odżywcze
- Jak gotować groch z grochu łuskanego?
- Jak gotować groch bez namaczania?
- Jak wykorzystać groch w kuchni?
Groch to roślina strączkowa ceniona nie tylko za atrakcyjny smak, ale również ogromną uniwersalność i wysoką zawartość substancji odżywczych. Od lat przypisuje mu się mnóstwo cudownych właściwości - według specjalistów w dziedzinie żywienia jego spożywanie usprawnia trawienie, wspomaga leczenie niektórych schorzeń, łagodzi skutki stresu, pomaga w odchudzaniu i, dzięki dużej ilości białka, daje długotrwałe uczucie sytości. Aby jednak dobrze spełniał swoją funkcję, należy go prawidłowo przyrządzić. Jak gotować groch z grochu łuskanego, suszony lub moczony? Poznaj sprawdzone sposoby i wyczaruj smaczne danie z jego zastosowaniem.
Sprawdź także: Czy powinno się myć mięso mielone? Wiele osób popełnia ten błąd
Groch - wartości odżywcze
Jeśli chodzi o groch, wartości odżywcze w 100 g ugotowanego produktu kształtują się następująco:
- Kalorie: 118 kcal;
- Białko: 8,34 g;
- Węglowodany: 21,10 g;
- Tłuszcze: 0,39 g;
- Błonnik: 8,3 g.
Zawartość witamin:
- Tiamina: 0,190 mg;
- Niacyna: 0,890 mg;
- Ryboflawina: 0,056 mg;
- Kwas foliowy: 65 μg;
- Witamina B6: 0,048 mg;
- Witamina C: 0,4 mg;
- Witamina A: 7 IU;
- Witamina K: 5,0 μg;
- Witamina E: 0,03 mg.
Zawartość minerałów:
- Żelazo: 1,29 mg;
- Wapń: 14 mg;
- Fosfor: 99 mg;
- Magnez 36 mg;
- Cynk: 1,00 mg;
- Sód: 2 mg;
- Potas: 362 mg.
Jak gotować groch z grochu łuskanego?
Groch łuskany dostępny jest na rynku w dwóch wariantach - w całości oraz w połówkach - i to właśnie od konkretnego rodzaju zależy długość jego przyrządzania. Ten pierwszy gotuje się znacznie krócej i nie wymaga wcześniejszego namaczania, a jedynie opłukania pod chłodną, bieżącą wodą. Drugi natomiast należy namoczyć, aby skrócić czas jego obróbki termicznej - powinien on spędzić co najmniej trzy godziny w wodzie, choć zaleca się, aby pozostawić go w garnku nawet na całą noc.
Jak gotować groch moczony? Całe ziarna potrzebują zazwyczaj ok. 60-90 minut, żeby osiągnąć pożądaną miękkość. Wcześniej warto je ponownie opłukać i zalać dużą ilością wody - proporcje powinny wynosić mniej więcej jeden do trzech. Pamiętaj, aby posolić je dopiero pod koniec obróbki - jeśli dodasz sól na początku, groch będzie zbyt twardy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić do niego niektóre zioła i przyprawy, np. liść laurowy, szałwię czy rozmaryn. W trakcie gotowania staraj się na bieżąco usuwać z garnka zbierającą się pianę.
Jak gotować groch bez namaczania?
Skoro już wiesz, jak gotować groch moczony, czas dowiedzieć się, jak gotować groch bez namaczania. Jeśli zdecydujesz się na połówki, wystarczy trzymać je na palniku przez ok. 45-60 minut. Do dyspozycji masz jedynie całe ziarna, ale nie możesz pozwolić sobie na ich długotrwałe moczenie? Możesz po prostu zalać je wrzątkiem, a następnie rozdrobnić, np. za pomocą blendera. Inna opcja to wrzucenie suchych ziaren do młynka do kawy i ich zmielenie - na koniec wymieszaj je z wrzątkiem, aby pozbyć się grudek.
Jak wykorzystać groch w kuchni?
Zastanawiasz się, jak wykorzystać groch w kuchni? Opcji jest naprawdę wiele. Możesz dodawać go do zup i głównych dań obiadowych, a nawet przyrządzać z niego desery. Poznaj receptury na słodkie oraz wytrawne przysmaki i wyczaruj je w zaciszu własnej kuchni.
Grochówka
Wśród przepisów na dania z grochem nie może zabraknąć oczywiście tradycyjnej grochówki. Poza tytułowym produktem do jej przygotowania potrzebujesz mięsa (np. łopatki, schabu, wędzonego boczku, żeberek bez kości), ziemniaków, cebuli, pietruszki, czosnku, marchewki, oliwy z oliwek, soli, mąki oraz przypraw i ziół - idealnym wyborem będzie liść laurowy, suszony majeranek, ziele angielskie oraz natka pietruszki.
Włóż do garnka mięso, zalej wodą i zagotuj. Usuń szumowiny i wsyp groch - gotuj całość pod przykryciem przez ok. 50 minut. Pod koniec obróbki termicznej wsyp łyżeczkę soli. W międzyczasie obierz i pokrój warzywa - ziemniaki w kostkę, a marchewkę i pietruszkę w plasterki. Dorzuć je wraz z czosnkiem do wywaru i kontynuuj gotowanie przez ok. 25 minut.
Podsmaż na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę cebulę, wymieszaj ją z mąką i dodaj do gotującej się zupy. W kolejnym kroku dopraw ją wybranymi ziołami i przyprawami. Gdy wszystkie składniki nabiorą miękkości, możesz wyjąć mięso z garnka, podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić z powrotem do grochówki. Gotowe danie oprósz natką pietruszki.
Brownie
Jak wykorzystać groch w kuchni, jeśli nie do grochówki? Zrób z niego pyszne brownie. Ciasto w tym wydaniu powstaje z takich produktów jak daktyle, dojrzały banan, jajka, mleko, biała, gorzka i mleczna czekolada, zmielony groch, cukier lub słodzik, pasta waniliowa, cynamon, sól, soda oczyszczona oraz czarne porzeczki.
Pierwszym krokiem w realizacji przepisu jest namoczenie daktyli w ciepłej wodzie. Następnie podgrzej w rondelku mleko i wrzuć do niego kawałki czekolady - całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Wbij do miski jajka i dodaj do nich daktyle, banana oraz czekoladową masę - połącz wszystkie komponenty za pomocą blendera lub miksera.
Wymieszaj w drugiej misce suche składniki i zmiksuj je z tymi mokrymi. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i umieść w nim porzeczki. Piecz je przez ok. 20-25 minut w 170 stopniach. Po obróbce termicznej wyjmij je z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Przed podaniem możesz udekorować je polewą z białej czekolady oraz kawałkami owoców.
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »
Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »
Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »