Dania jednogarnkowe

Czy powinno się myć mięso mielone? Wiele osób popełnia ten błąd

Odpowiednie przygotowanie surowego mięsa pozwala uchronić się przed chorobami i dolegliwościami układu pokarmowego. Jednym z najczęściej używanych w kuchni jego rodzajów jest mięso mielone. Czy trzeba je myć przed obróbką? Dowiedz się, aby zmniejszyć ryzyko zatrucia.

Czy mięso mielone trzeba myć? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kotlety mielone, sos ragù do włoskiego makaronu, klopsy czy burgery - to najczęściej przyrządzane potrawy z mięsa mielonego. Czy trzeba myć główny składnik przed smażeniem lub duszeniem? Choć każdy ma swój sposób na przyrządzanie tego produktu, warto dowiedzieć się, jak robić to prawidłowo, zachowując ostrożność i przestrzegając zasad sanitarnych.

Sprawdź także: Domowy energetyk z buraka i imbiru. Oczyszcza, regeneruje i daje witalnego kopa

Czy mięso mielone trzeba myć?

Istnieje lista produktów spożywczych, których pod żadnym pozorem nie należy czyścić przed gotowaniem. Wśród nich są m.in. kapusta kiszona (aby nie wypłukiwać jej cennych właściwości), ryby (aby nie roznosić zarazków w kuchni) oraz gotowy mix sałat (wcześniej czyszczony, podczas drugiego mycia - może stracić chrupkość i wartości odżywcze).

Czy mięso mielone trzeba myć, czy znajduje się na powyższej liście składników, które nie wymagają czyszczenia? Choć mycie mięsa wydaje się intuicyjne, to błąd. Okazuje się, że nie powinno się go płukać wodą przed obróbką, aby nie roznosić zarazków w kuchni. Umycie surowego mięsa może powodować rozprzestrzenienie się bakterii nie tylko po zlewie, ale również po blacie czy stole kuchennym. Co więcej, podczas smażenia na tłuszczu, mokre mięso będzie bardziej pryskać. To już krok od zakażenia bakterią i zatrucia.

Niemycie mięsa mielonego wydaje ci się niehigieniczne? Możesz w inny sposób zadbać o higienę w kuchni. Musisz pamiętać o dokładnym myciu rąk przed posiłkiem, dokładnym czyszczeniu deski do krojenia, noży i innych wykorzystywanych w kuchni akcesoriów. Bakteriami z mięsa można zarazić się, jedząc surowe, niedopieczone czy niedogotowane mięso, dlatego skup się na właściwej obróbce termicznej. Bakterie giną dość szybko - wystarczy 15 minut w temperaturze 70 stopni Celsjusza. 

Jak przechowywać mięso mielone?

Zepsute mięso jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia, dlatego warto właściwie przechowywać. Mięso, które zaczęło gnić, zawiera bakterie i może być przyczyną silnego zatrucia pokarmowego. Aby nie doszło do zakażenia bakteriami znajdującymi się na powierzchni mięsa mielonego, musisz właściwie je przetrzymywać. Kilka prostych wskazówek pozwoli zmniejszyć ryzyko choroby.

Po pierwsze, zadbaj o niską temperaturę przechowywania - zaraz po powrocie ze sklepu schowaj produkt w lodówce lub zamrażalniku. Im krócej mięso będzie poza chłodnym miejscem, tym lepiej. Po drugie, odseparuj go od innych produktów spożywczych. Najlepiej umieść je na niższych półkach w lodówce, gdzie temperatura wynosi ok. dwóch stopni Celsjusza.

Jak długo można przechowywać mięso mielone w lodówce? Termin przydatności do spożycia jest dość krótki - drób i wieprzowinę należy zjeść do dwóch dni od zakupu, a wołowinę - najdłużej, bo do czterech. Pamiętaj jednak, że jeśli mięso mielone zszarzeje na brzegach lub na całej powierzchni, to znaczy, że powoli gnije. Kolejną oznaką psucia się tego produktu spożywczego jest zmiana konsystencji - z jędrnej i sprężystej na lepką i śliską. Dodatkowo nieświeże mięso zaczyna brzydko pachnieć (chyba że zostało głęboko zmrożone). Natychmiast się go pozbądź, a następnie dokładnie umyj dłonie, aby usunąć ewentualne bakterie.

Źródło: Smaker.pl, rmf.fm

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »

Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z tuńczykiem

Prosta i smaczna sałatka z tuńczykiem w oleju i chrupiącymi warzywami zrobion...

Odsłon: 59

15 min
1
Dodatki Kapusta czerwona po mojemu

Chciałam podzielić się z Wami przepisem na kapustę czerwona u nas mówimy modr...

Odsłon: 86

60 min
3
Sałatki Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy

Prosta , szybka i pyszna surówka. Smakuje jak dzieciom tak i dorosłym. Może b...

Odsłon: 172

15 min
6
Pieczywo Chlebek jogurtowy

Dzisiaj u mnie chlebek jogurtowy. Przepis prosty a chlebek pyszny. Przepis za...

Odsłon: 282

30 min
6
Desery Szybki i smaczny deserek

Dla zapracowanych polecam prosty , szybki i smaczny deserek, mało pracy dużo...

Odsłon: 167

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Sałatki z selerem konserwowym. 5 nieoczywistych sałatek na każdą okazję

Choć wielu z nas kojarzy go przede wszystkim z klasycznymi przepisami, warto otworzyć się na nowe, nieoczywiste połączenia. Seler konserwowy, bo o...

11
Ewa gotuje Ewa gotuje: Dyniowy forszmak z kociołka, krokiety z fetą i szpinakiem, ciasteczka maślane

W kuchni Ewy Wachowicz pomysły na pyszne dania nigdy się nie kończą. Tym razem nie zabraknie gotowania na świeżym powietrzu, na pierwsze danie prow...

0
Informacje Nieoceniane źródło dobrego białka. Indyk mielony w 7 wersjach

Indyk mielony to mięso, które powinno zagościć w twoim menu. Jest niskokaloryczne, to doskonałe źródłem zdrowego białka, pełne witamin i minerałów....

7
Informacje Marynowany dereń à la oliwki. Co jeszcze można zrobić z derenia?

Czym wyróżnia się dereń i dlaczego warto go wykorzystać w domowych przetworach? Jakie właściwości kryją jego owoce? I co to właściwie jest słynna d...

30