Spis treści:
Kotlety mielone, sos ragù do włoskiego makaronu, klopsy czy burgery - to najczęściej przyrządzane potrawy z mięsa mielonego. Czy trzeba myć główny składnik przed smażeniem lub duszeniem? Choć każdy ma swój sposób na przyrządzanie tego produktu, warto dowiedzieć się, jak robić to prawidłowo, zachowując ostrożność i przestrzegając zasad sanitarnych.
Sprawdź także: Domowy energetyk z buraka i imbiru. Oczyszcza, regeneruje i daje witalnego kopa
Czy mięso mielone trzeba myć?
Istnieje lista produktów spożywczych, których pod żadnym pozorem nie należy czyścić przed gotowaniem. Wśród nich są m.in. kapusta kiszona (aby nie wypłukiwać jej cennych właściwości), ryby (aby nie roznosić zarazków w kuchni) oraz gotowy mix sałat (wcześniej czyszczony, podczas drugiego mycia - może stracić chrupkość i wartości odżywcze).
Czy mięso mielone trzeba myć, czy znajduje się na powyższej liście składników, które nie wymagają czyszczenia? Choć mycie mięsa wydaje się intuicyjne, to błąd. Okazuje się, że nie powinno się go płukać wodą przed obróbką, aby nie roznosić zarazków w kuchni. Umycie surowego mięsa może powodować rozprzestrzenienie się bakterii nie tylko po zlewie, ale również po blacie czy stole kuchennym. Co więcej, podczas smażenia na tłuszczu, mokre mięso będzie bardziej pryskać. To już krok od zakażenia bakterią i zatrucia.
Niemycie mięsa mielonego wydaje ci się niehigieniczne? Możesz w inny sposób zadbać o higienę w kuchni. Musisz pamiętać o dokładnym myciu rąk przed posiłkiem, dokładnym czyszczeniu deski do krojenia, noży i innych wykorzystywanych w kuchni akcesoriów. Bakteriami z mięsa można zarazić się, jedząc surowe, niedopieczone czy niedogotowane mięso, dlatego skup się na właściwej obróbce termicznej. Bakterie giną dość szybko - wystarczy 15 minut w temperaturze 70 stopni Celsjusza.
Jak przechowywać mięso mielone?
Zepsute mięso jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia, dlatego warto właściwie przechowywać. Mięso, które zaczęło gnić, zawiera bakterie i może być przyczyną silnego zatrucia pokarmowego. Aby nie doszło do zakażenia bakteriami znajdującymi się na powierzchni mięsa mielonego, musisz właściwie je przetrzymywać. Kilka prostych wskazówek pozwoli zmniejszyć ryzyko choroby.
Po pierwsze, zadbaj o niską temperaturę przechowywania - zaraz po powrocie ze sklepu schowaj produkt w lodówce lub zamrażalniku. Im krócej mięso będzie poza chłodnym miejscem, tym lepiej. Po drugie, odseparuj go od innych produktów spożywczych. Najlepiej umieść je na niższych półkach w lodówce, gdzie temperatura wynosi ok. dwóch stopni Celsjusza.
Jak długo można przechowywać mięso mielone w lodówce? Termin przydatności do spożycia jest dość krótki - drób i wieprzowinę należy zjeść do dwóch dni od zakupu, a wołowinę - najdłużej, bo do czterech. Pamiętaj jednak, że jeśli mięso mielone zszarzeje na brzegach lub na całej powierzchni, to znaczy, że powoli gnije. Kolejną oznaką psucia się tego produktu spożywczego jest zmiana konsystencji - z jędrnej i sprężystej na lepką i śliską. Dodatkowo nieświeże mięso zaczyna brzydko pachnieć (chyba że zostało głęboko zmrożone). Natychmiast się go pozbądź, a następnie dokładnie umyj dłonie, aby usunąć ewentualne bakterie.
Źródło: Smaker.pl, rmf.fm
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »
Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »
Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »