Domowy energetyk z buraka i imbiru. Oczyszcza, regeneruje i daje witalnego kopa

Wypróbuj przepis na domowy energetyk z buraka, który skutecznie orzeźwi i pobudzi do działania. Drugi składnik, czyli imbir, wzmocni organizm i oczyści go ze szkodliwych substancji. Jeśli ciągle brakuje ci sił i motywacji, włącz napój do swojej diety.

Domowy energetyk z buraka - przepis i zastosowanie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gdy czujesz się osłabiony, zmęczony lub zestresowany, z pewnością w twojej codziennej diecie przyda się większa dawka witamin i minerałów. Organizm potrzebuje ich do regeneracji, odzyskania sił i zdrowego wyglądu. Domowy energetyk z buraka doda energii i korzystnie wpłynie na twoje samopoczucie. Przekonaj się, jak prosto go zrobić.

Sprawdź także: Tybetańska nalewka na wiosenne przesilenie. Siły witalne wrócą raz-dwa

Witaminy buraka, energia imbiru

Dlaczego domowy energetyk z buraka i imbiru jest tak pobudzający? Wszystko oczywiście za sprawą wartości odżywczych, którymi cechują się warzywo i korzeń. Burak to niskokaloryczna skarbnica witamin, w tym A, C, E, K i tych z grupy B. Kryje w sobie też minerały, w tym potas, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk. Dzięki temu rewelacyjnie uzupełnia niedobory tych składników, regeneruje osłabiony organizm i poprawia wygląd.

W przypadku złego samopoczucia i zmęczenia przywróci siły witalne i korzystnie zadziała na układ nerwowy. Co więcej, w buraku nie brakuje też błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłowe trawienie, przyspiesza metabolizm i zapobiega zaparciom. Warzywo obniża poziom cukru, cholesterolu i ciśnienia krwi. Jest szczególnie ważne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i odpornościowego. 

Z kolei imbir, ze względu na właściwości, nazywany jest naturalnym antybiotykiem. To także źródło witamin - A, C, E, K i tych z grupy B - oraz minerałów - potasu, żelaza i fosforu. Korzeń wykazuje działanie przeciwbakteryjne i antywirusowe. Skutecznie łagodzi objawy przeziębienia, pomaga wykrztusić zalegającą wydzielinę i zbić gorączkę.

Co więcej, łagodzi stany zapalne i wzmacnia układ odpornościowy. Imbir posiada też właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe, zbija zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi i wspiera prawidłowe krążenie krwi. Korzeń pobudza trawienie, detoksykuje i przyspiesza przemianę materii. Działa również moczopędnie, co wpływa na zmniejszenie opuchlizny i obrzęków.

Domowy energetyk z buraka - przepis i zastosowanie

Gdy połączysz buraka z imbirem w domowym energetyku, możesz liczyć na pyszny, ale przede wszystkim zdrowy napój. Nie tylko skutecznie rozrusza organizm i doda energii do działania, ale wpłynie korzystnie na wygląd i samopoczucie. Jak zrobić energetyk z buraka i imbiru - przepis wymaga przygotowania kilku składników i sokowirówki lub wyciskarki. 

Składniki

  • 2 buraki,
  • 2 jabłka,
  • cytryna,
  • ok. 3 cm korzenia imbiru,
  • pół łyżeczki miodu,
  • szczypta chili,
  • woda.

Buraki, jabłka, imbir i cytrynę obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Naprzemiennie umieszczaj w wyciskarce lub sokowirówce, aby soki z warzyw i owoców spłynęły do dzbanka. Zmieszaj wszystkie soki ze sobą, dolej wody, dodaj miodu i szczyptę chili. Dobrze wymieszaj do połączenia i przelej do szklanki.

Jak stosować domowy energetyk z buraka i imbiru? Najlepiej pić go codziennie rano i wieczorem przez kilka dni, aby oczyścił organizm ze szkodliwych substancji, rozruszał organy wewnętrzne i skutecznie pobudził. Możesz przygotować więcej napoju za jednym razem i przechowywać w butelkach w lodówce. Pamiętaj, żeby kurację stosować przez tydzień, a później zrób przerwę. Przedawkowanie buraków w diecie grozi dolegliwościami gastrycznymi, a nadmiar imbiru - działa drażniąco dla żołądka.

Źródło: Smaker.pl, stronakuchni.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Pełnia wiosennego smaku na talerzu. Smakowita młoda kapusta z dużą ilością koperku »

Skrywają mnóstwo witaminy C. Sekret tkwi w tym, by jeść tylko takie »

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
Śniadania Jajeczna serowa pasta do pieczywa

Dzisiaj pasta do pieczywa ,pasta z jajek i startego na tarce sera żółtego z m...

Odsłon: 309

15 min
12
Dania główne Karkówka po cygańsku

Kotlety z karkówki duszone w warzywach i pomidorowym sosie. Danie wyraziste w...

Odsłon: 776

30 min
10
Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 41989

60 min
51

Polecane artykuły

Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1
Quizy Co wiesz o nowalijkach? Szybki test dla miłośników wiosennych warzyw

W sklepach zaczynają się już pojawiać pierwsze młode warzywa. Zanim wybierzesz się do sklepu po pyszne ziemniaki, botwinę czy rzodkiewki, przetestu...

1
Informacje Najbardziej soczysty z kotletów. Jak zrobić rumsztyk, żeby rozpływał się w ustach?

Rumsztyk to soczysty kotlet, najczęściej przyrządzany z grubo mielonej lub siekanej wołowiny. Podawany z dużą ilością cebuli, rozpieszcza podniebie...

4