Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Wypróbuj przepis na domowy energetyk z buraka, który skutecznie orzeźwi i pobudzi do działania. Drugi składnik, czyli imbir, wzmocni organizm i oczyści go ze szkodliwych substancji. Jeśli ciągle brakuje ci sił i motywacji, włącz napój do swojej diety.

Domowy energetyk z buraka - przepis i zastosowanie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gdy czujesz się osłabiony, zmęczony lub zestresowany, z pewnością w twojej codziennej diecie przyda się większa dawka witamin i minerałów. Organizm potrzebuje ich do regeneracji, odzyskania sił i zdrowego wyglądu. Domowy energetyk z buraka doda energii i korzystnie wpłynie na twoje samopoczucie. Przekonaj się, jak prosto go zrobić.

Sprawdź także: Tybetańska nalewka na wiosenne przesilenie. Siły witalne wrócą raz-dwa

Witaminy buraka, energia imbiru

Dlaczego domowy energetyk z buraka i imbiru jest tak pobudzający? Wszystko oczywiście za sprawą wartości odżywczych, którymi cechują się warzywo i korzeń. Burak to niskokaloryczna skarbnica witamin, w tym A, C, E, K i tych z grupy B. Kryje w sobie też minerały, w tym potas, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk. Dzięki temu rewelacyjnie uzupełnia niedobory tych składników, regeneruje osłabiony organizm i poprawia wygląd.

W przypadku złego samopoczucia i zmęczenia przywróci siły witalne i korzystnie zadziała na układ nerwowy. Co więcej, w buraku nie brakuje też błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłowe trawienie, przyspiesza metabolizm i zapobiega zaparciom. Warzywo obniża poziom cukru, cholesterolu i ciśnienia krwi. Jest szczególnie ważne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i odpornościowego. 

Z kolei imbir, ze względu na właściwości, nazywany jest naturalnym antybiotykiem. To także źródło witamin - A, C, E, K i tych z grupy B - oraz minerałów - potasu, żelaza i fosforu. Korzeń wykazuje działanie przeciwbakteryjne i antywirusowe. Skutecznie łagodzi objawy przeziębienia, pomaga wykrztusić zalegającą wydzielinę i zbić gorączkę.

Co więcej, łagodzi stany zapalne i wzmacnia układ odpornościowy. Imbir posiada też właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe, zbija zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi i wspiera prawidłowe krążenie krwi. Korzeń pobudza trawienie, detoksykuje i przyspiesza przemianę materii. Działa również moczopędnie, co wpływa na zmniejszenie opuchlizny i obrzęków.

Domowy energetyk z buraka - przepis i zastosowanie

Gdy połączysz buraka z imbirem w domowym energetyku, możesz liczyć na pyszny, ale przede wszystkim zdrowy napój. Nie tylko skutecznie rozrusza organizm i doda energii do działania, ale wpłynie korzystnie na wygląd i samopoczucie. Jak zrobić energetyk z buraka i imbiru - przepis wymaga przygotowania kilku składników i sokowirówki lub wyciskarki. 

Składniki

  • 2 buraki,
  • 2 jabłka,
  • cytryna,
  • ok. 3 cm korzenia imbiru,
  • pół łyżeczki miodu,
  • szczypta chili,
  • woda.

Buraki, jabłka, imbir i cytrynę obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Naprzemiennie umieszczaj w wyciskarce lub sokowirówce, aby soki z warzyw i owoców spłynęły do dzbanka. Zmieszaj wszystkie soki ze sobą, dolej wody, dodaj miodu i szczyptę chili. Dobrze wymieszaj do połączenia i przelej do szklanki.

Jak stosować domowy energetyk z buraka i imbiru? Najlepiej pić go codziennie rano i wieczorem przez kilka dni, aby oczyścił organizm ze szkodliwych substancji, rozruszał organy wewnętrzne i skutecznie pobudził. Możesz przygotować więcej napoju za jednym razem i przechowywać w butelkach w lodówce. Pamiętaj, żeby kurację stosować przez tydzień, a później zrób przerwę. Przedawkowanie buraków w diecie grozi dolegliwościami gastrycznymi, a nadmiar imbiru - działa drażniąco dla żołądka.

Źródło: Smaker.pl, stronakuchni.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Pełnia wiosennego smaku na talerzu. Smakowita młoda kapusta z dużą ilością koperku »

Skrywają mnóstwo witaminy C. Sekret tkwi w tym, by jeść tylko takie »

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pstrąg z patelni

Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...

Odsłon: 440

30 min
14
Ciasta Bezglutenowy piernik

Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...

Odsłon: 5482

30 min
5
Dania główne Makaron z pieczarkami

Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...

Odsłon: 1088

30 min
8
Ciasta Sernik "Plaster miodu"

Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...

Odsłon: 1160

>60 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

3
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7