Ciasta na Boże Narodzenie

Sezon piłkarski w pełni, zatem warto przećwiczyć kilka nowych przepisów na mistrzowskie przekąski. Aby czas poświęcony na oglądanie meczu był jeszcze przyjemniejszy, dobrze wcześniej przygotować poczęstunek.

Głównym tematem niech będzie tak uwielbiane przez mężczyzn mięso. Oto kilka przepisów na proste przekąski, które z łatwością można zrobić w domu.

Piwne calzone z kurczakiem

Wspaniałe, lekkie, piwne ciasto wypełnione ulubionymi składnikami. Nie wymaga wiele pracy, a efekt jest o niebo lepszy niż w przypadku zamawianej naprędce pizzy. Wystarczy odrobina cierpliwości i dobrej jakości składniki, a efekt zachwyci wszystkich zebranych wokół telewizora.

Piwne calzone z kurczakiem

 

Składniki:

Ciasto

• 12 łyżek mąki
• ⅔ szklanki lekko ciepłego piwa pszenicznego
• ¼ opakowania drożdży
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka smalcu

Nadzienie

• 2 filety z kurczaka pokrojone w kostkę
• 1 szklanka startego sera
• sos pomidorowy
• świeża bazylia
• masło
• sól
• pieprz
• ulubione zioła
• oliwa

Sposób przygotowania:

Ciasto

1. Do ciepłego piwa dodaj drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut (pojawi się pianka). Do miski wsyp mąkę, sól i wlej oliwę. Dodaj zaczyn piwny i mieszaj łyżką. Jeśli potrzeba, dodaj mąkę. Ciasto ma być ciepłe i sprężyste. Odstaw na 10 minut.

Nadzienie

1. Kurczaka zamarynuj w ziołach soli, pieprzu i oliwie. Usmaż bardzo szybko pod przykryciem na smalcu - będzie kruchy i soczysty.

2. Ciasto podziel na kawałki i wałkuj na placuszki. Nakładaj na środek sos, ser, kawałki kurczaka i bazylię. Zawijaj formując pieróg. Układaj na wysmarowanej oliwą blaszce i piecz ok. 10 minut w temperaturze 180°C do złotego koloru.

3. Po wyjęciu od razu posmaruj masłem.

Sycąca przekąska dla fanów solidnego mięsa i nieoczywistych połączeń smakowych. Może być przygotowana w formie mini lub maxiburgerów. Do tego przepisu warto wykorzystać świeże owoce.

Składniki:

Miniburgery

• 1 średniej wielkości polędwica wieprzowa
• 2 łyżki aromatyzowanej oliwy truflowej
• świeża szałwii
• kozi ser
• minibułeczki żytnio-owsiane
• sól
• pieprz

Chutney brzoskwiniowy

• 3 świeże brzoskwinie
• 1 szalotka
• 1 ząbek czosnku
• 1cm kawałek imbiru
• szczypta chili
• 2 łyżki octu jabłkowego
• 50 ml wody
• 2 łyżki cukru trzcinowego
• szczypta soli

Sposób przygotowania:

Miniburgery

1. Polędwicę oczyść z błonek i zamarynuj w soli, pieprzu i oliwie. Odstaw na minimum 30 minut.

2. Usmaż polędwicę na patelni z każdej strony, przełóż do brytfanny i wstaw do nagrzanego do 150°C piekarnika na ok. 15 minut. Wyjmij i odstaw na 15 minut.

Chutney brzoskwiniowy

1. Brzoskwinie obierz ze skórek i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do rondla i dodaj posiekany czosnek, pokrojoną szalotkę i starty imbir. Dodaj ocet, wodę, paprykę, cukier i sól. Duś pod przykryciem ok. 15 minut.

2. Na przekrojonej bułce układaj pokrojoną w plastry polędwicę, ser kozi, chutney i szałwię.

Zdrowa przystawka, która składa się z batatów, serka wiejskiego i najlepszych przypraw. Do tego chrupiący boczek i ulubiony sos. Świetne dla wszystkich fanów domowych wypieków.

Składniki:

• 1 batat
• 1,5 łyżeczki kurkumy
• ½ łyżeczki chili
• 1 łyżeczka wędzonej papryki
• 2 łyżki tartego parmezanu
• 1 małe opakowanie serka wiejskiego
• 20 dag usmażonego wędzonego boczku
• 4 łyżki nasion słonecznika
• sól
• pieprz
• 5 jajek
• 10 łyżek mąki
• ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotownia:

1. Piekarnik nagrzej do 180°C.

2. Obrany batat zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj przyprawy, słonecznik, boczek i parmezan oraz serek wiejski.

3. W drugiej misce ubij całej jajka, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj i wlej do miski z batatami. Całość dokładnie wymieszaj.

4. Ciastem napełniaj kokilki umieszczone w blaszce do wypieku babeczek do ¾ wysokości.

5. Piecz ok. 20 minut w 190°C aż nabiorą złotego koloru.

Tatar może mieć wiele odsłon. Tym razem różni się tylko dodatkami. Gotowe przekąski podane w formie małych kanapeczek ze świeżym mięsem i ulubionymi składnikami. Sami decydujcie jakie dodacie.

Składniki:

• 400g ligawy
• 1 żółtko jajka
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek
• 1 szalotka
• 2 ogórki kiszone
• pieprz
• sól morska
• bagietka
• masło
• musztarda Dijon
• chrzan
• chutney z czerwonej cebuli
• marynowana cebulka
• marynowane grzyby

Sposób przygotowania:

1. Mięso posiekaj lub grubo zmiel. Dodaj oliwę, żółtko, sól, pieprz. Wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj posiekane drobno cebulkę i ogórek.

2. Bagietkę pokrój i posmaruj miękkim masłem. Pieczywo smaruj tatarem. Następnie nałóż na każdą kanapeczkę ulubione składniki (musztardę, chrzan, chutney, marynowaną cebulkę, grzyby).

Szybki przepis dla prawdziwych fanów małych kanapeczek. Słodkie gruszki świetnie skomponowane z boczkiem z nadającymi całości elegancji małymi jajkami przepiórczymi. Smaczne i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

• boczek w plastrach
• 1 gruszka
• gouda w plastrach
• jajka przepiórcze
• orzechy włoskie
• ciabatta
• rozmaryn
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżka majonezu
• ½ łyżeczki soku z cytryny
• sól
• pieprz

Sposób przygotowania:

1. Boczek usmaż na chrupko, jajka ugotuj na twardo (ok. 4 minuty), gruszkę i ciabattę pokrój. Na każdą kanapeczkę nakładaj sera, gruszkę, plaster boczku i połówki jajek. Wstaw do piekarnika na ok. 6 minut (160°C).

2. W miseczce zmieszaj jogurt, majonez, sok z cytryny, czarny pieprz i sól.

3. Na każdą kanapeczkę nakładaj kleks sosu i posyp orzechami i rozmarynem.

Nie trzeba wybierać się do fast foodów. Wystarczy zaopatrzyć się w mięso oraz kilka składników do przygotowania chrupiącej panierki. Robi się błyskawicznie i jeszcze szybciej znika z talerzy. Doskonałe kąski na mecz.

Składniki:

• 2 filety z kurczaka
• 300ml maślanki
• ¾ szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki suszonego czosnku
• olej rzepakowy
• sól
• pieprz

Sposób przygotowania:

1. Zmieszaj maślankę z solą i pieprzem.

2. Filety pokrój na kawałki i zanurz w maślance z przyprawami. Odstaw na godzinę.

3. W drugiej misce zmieszaj mąkę, czosnek, sól i pieprz. Dodaj cztery łyżki maślanki i dokładnie wymieszaj.

4. Kawałki mięsa i bardzo dokładnie obtaczaj w mące z przyprawami. Układaj na patelni z rozgrzanym olejem (powinno być go sporo, na wysokość 5mm).

5. Smaż na złoto z każdej strony. Wyjmuj na ręcznik papierowy.

Delikatne, cienkie plasterki wołowiny zamarynowane w piwie i smażone krótko na patelni grillowej lub na grillu szybko staną się ulubioną przekąską kibiców. Można podawać ze słodko-ostrym sosem na bazie miodu i sosu sojowego.

Składniki:

• 15 cienkich (2-3mm) długich plastrów wołowiny
• mała szklanka piwa Guinness
• 6 łyżek sosu sojowego
• 5 cm imbiru
• 2 ząbki czosnku
• ½ łyżeczki chili
• 1 łyżeczka soku z limonki
• pieprz
• 2 łyżki oleju
• sos sojowo-miodowy z tego przepisu

Sposób przygotowania:

1. Piwo wymieszaj z sosem sojowym i sokiem z limonki.

2. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj starty na tarce o drobnych oczkach imbir oraz chilli i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

3. Plasterki wołowiny zanurz w marynacie i odstaw na 3 godziny.

4. Po tym czasie wyjmij wołowinę i każdy plasterek nadziej na osobny patyczek do szaszłyków. Staraj się, aby mięso miało w miarę równą powierzchnię i nie było mocno pofalowane.

5. Na patelni grillowej rozgrzej olej ryżowy i smaż po 2 minuty z każdej strony każdy szaszłyk.

6. Podawaj gorące z sosem sojowo-miodowym.

Świeże przekąski z sezonowymi warzywami i egzotycznym mango. Chrupiące, orzeźwiające i pachnące latem.

Składniki:

• 6 płatków papieru ryżowego
• 300g fileta z piersi kurczaka
• 1 papryczka chili
• 4 cm imbiru
• olej ryżowy
• świeże mango
• 3 ogórki gruntowe
• 1 główka sałaty masłowej
• dymka
• ostre sosy

Sposób wykonania:

1. Mięso podziel na podłużne kawałki zamarynuj w oleju, chili i imbirze. Obtocz w jajku i bułce tartej oraz usmaż na złoty kolor.

2. Skrop wodą płatki papieru ryżowego. Układaj na nich porwane liście sałaty, słupki ogórka i mango oraz posyp posiekaną dymką. Dodaj usmażone mięso. Zwiń każdy płat.

3. Maczaj w ulubionym sosie, najlepiej lekko ostrym.

Kurczak wspaniale miękki w środku i chrupiący na zewnątrz, a do tego wyrazisty w smaku z nutką ostrości i słodkości zarazem. Do tego zdrowa posypka sezamowa.

Składniki:

• 10 udek z kurczaka
• 5 ząbków czosnku
• 3 cm kawałek imbiru
• 6 łyżek miodu
• 5 łyżeczek sosu sojowego
• ½ łyżeczki czarnego pieprzu
• 4 łyżeczki sezamu

Sposób przygotowania:

1. W miseczce wymieszaj miód, sos sojowy, pieprz i wymieszaj dokładnie.

2. Imbir zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do sosu.

3. Udka posól, umieść w formie do zapiekania i polej sosem. Zakryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz ok. 40 minut. Po tym czasie zdejmij folię i polej raz jeszcze mięso sosem, zebranym z dna blaszki.

4. Wstaw do piekarnika na kolejne 40 minut i piecz aż skórka zrobi się brązowa. 15 minut przed wyjęciem posyp udka sezamem.

Niezawodny przepis, który przygotują nawet panowie. Robi się go bardzo łatwo i szybko. Jedyne co potrzeba to wymieszać składniki i upiec całość w odpowiedniej temperaturze. Banalnie proste!

Skladniki:

• 8 pieczarek portobello
• 200g mielonego mięsa wieprzowego
• 150g sera żółtego
• ⅓ świeżej cukinii
• 2 łyżeczki siekanego świeżego rozmarynu
• 2 łyżeczki oregano
• 1 łyżeczka suszonego czosnku
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• sól
• pieprz

Sposób przygotowania:

1. Zetrzyj ser i cukinię. Mięso wymieszaj z przyprawami, solą i pieprzem. Dodaj starty ser i cukinię.

2. Pieczarki dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij nóżki i napełnij kapelusze mięsno-serowym nadzieniem.

3. Każdy kapelusz opakuj w folię aluminiową i umieść w piekarniku na ok. 25 minut (180°C ).

4. Rozpakuj posyp świeżo mielonym pieprzem.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

O autorce: Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Zapraszam po więcej na blog Meat my day!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Mus jabłkowy – do czego wykorzystać w kuchni? Zrób własny według najlepszego przepisu

To przysmak, który wielu osobom przywołuje czasy dzieciństwa. Skutecznie zaspokaja on ochotę na słodką przekąskę, a do tego świetnie nadaje się jak...

0
Informacje Ewa Wachowicz gotuje z siostrami ADiHD. Pyszne i proste przepisy z najnowszego odcinka

Ewa Wachowicz nawet z pozornie zwykłych produktów potrafi wyczarować wyjątkowo pyszne potrawy. W 528. odcinku programu "Ewa gotuje" wspólnie z sios...

1
Informacje Najgorsze gatunki ryb. Mają w sobie toksyczne substancje

Ryby uznawane są za jeden z najbardziej wartościowych pokarmów, do których mamy dostęp. Warto jednak mieć świadomość, że niektóre z nich wywierają...

4
Informacje Najlepsze zupy na odchudzanie. Metabolizm przyspieszy, apetyt będzie mniejszy

Skutecznym sposobem, który pomoże wesprzeć proces odchudzania, jest sięgnięcie po zupy. Dostarczają mnóstwa warzyw, doskonale sycą, są lekkostrawne...

16