Głównym tematem niech będzie tak uwielbiane przez mężczyzn mięso. Oto kilka przepisów na proste przekąski, które z łatwością można zrobić w domu.
Piwne calzone z kurczakiem
Wspaniałe, lekkie, piwne ciasto wypełnione ulubionymi składnikami. Nie wymaga wiele pracy, a efekt jest o niebo lepszy niż w przypadku zamawianej naprędce pizzy. Wystarczy odrobina cierpliwości i dobrej jakości składniki, a efekt zachwyci wszystkich zebranych wokół telewizora.
Piwne calzone z kurczakiem
Składniki:
Ciasto
• 12 łyżek mąki
• ⅔ szklanki lekko ciepłego piwa pszenicznego
• ¼ opakowania drożdży
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka smalcu
Nadzienie
• 2 filety z kurczaka pokrojone w kostkę
• 1 szklanka startego sera
• sos pomidorowy
• świeża bazylia
• masło
• sól
• pieprz
• ulubione zioła
• oliwa
Sposób przygotowania:
Ciasto
1. Do ciepłego piwa dodaj drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut (pojawi się pianka). Do miski wsyp mąkę, sól i wlej oliwę. Dodaj zaczyn piwny i mieszaj łyżką. Jeśli potrzeba, dodaj mąkę. Ciasto ma być ciepłe i sprężyste. Odstaw na 10 minut.
Nadzienie
1. Kurczaka zamarynuj w ziołach soli, pieprzu i oliwie. Usmaż bardzo szybko pod przykryciem na smalcu - będzie kruchy i soczysty.
2. Ciasto podziel na kawałki i wałkuj na placuszki. Nakładaj na środek sos, ser, kawałki kurczaka i bazylię. Zawijaj formując pieróg. Układaj na wysmarowanej oliwą blaszce i piecz ok. 10 minut w temperaturze 180°C do złotego koloru.
3. Po wyjęciu od razu posmaruj masłem.
Sycąca przekąska dla fanów solidnego mięsa i nieoczywistych połączeń smakowych. Może być przygotowana w formie mini lub maxiburgerów. Do tego przepisu warto wykorzystać świeże owoce.
Składniki:
Miniburgery
• 1 średniej wielkości polędwica wieprzowa
• 2 łyżki aromatyzowanej oliwy truflowej
• świeża szałwii
• kozi ser
• minibułeczki żytnio-owsiane
• sól
• pieprz
Chutney brzoskwiniowy
• 3 świeże brzoskwinie
• 1 szalotka
• 1 ząbek czosnku
• 1cm kawałek imbiru
• szczypta chili
• 2 łyżki octu jabłkowego
• 50 ml wody
• 2 łyżki cukru trzcinowego
• szczypta soli
Sposób przygotowania:
Miniburgery
1. Polędwicę oczyść z błonek i zamarynuj w soli, pieprzu i oliwie. Odstaw na minimum 30 minut.
2. Usmaż polędwicę na patelni z każdej strony, przełóż do brytfanny i wstaw do nagrzanego do 150°C piekarnika na ok. 15 minut. Wyjmij i odstaw na 15 minut.
Chutney brzoskwiniowy
1. Brzoskwinie obierz ze skórek i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do rondla i dodaj posiekany czosnek, pokrojoną szalotkę i starty imbir. Dodaj ocet, wodę, paprykę, cukier i sól. Duś pod przykryciem ok. 15 minut.
2. Na przekrojonej bułce układaj pokrojoną w plastry polędwicę, ser kozi, chutney i szałwię.
Zdrowa przystawka, która składa się z batatów, serka wiejskiego i najlepszych przypraw. Do tego chrupiący boczek i ulubiony sos. Świetne dla wszystkich fanów domowych wypieków.
Składniki:
• 1 batat
• 1,5 łyżeczki kurkumy
• ½ łyżeczki chili
• 1 łyżeczka wędzonej papryki
• 2 łyżki tartego parmezanu
• 1 małe opakowanie serka wiejskiego
• 20 dag usmażonego wędzonego boczku
• 4 łyżki nasion słonecznika
• sól
• pieprz
• 5 jajek
• 10 łyżek mąki
• ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotownia:
1. Piekarnik nagrzej do 180°C.
2. Obrany batat zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj przyprawy, słonecznik, boczek i parmezan oraz serek wiejski.
3. W drugiej misce ubij całej jajka, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj i wlej do miski z batatami. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Ciastem napełniaj kokilki umieszczone w blaszce do wypieku babeczek do ¾ wysokości.
5. Piecz ok. 20 minut w 190°C aż nabiorą złotego koloru.
Tatar może mieć wiele odsłon. Tym razem różni się tylko dodatkami. Gotowe przekąski podane w formie małych kanapeczek ze świeżym mięsem i ulubionymi składnikami. Sami decydujcie jakie dodacie.
Składniki:
• 400g ligawy
• 1 żółtko jajka
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek
• 1 szalotka
• 2 ogórki kiszone
• pieprz
• sól morska
• bagietka
• masło
• musztarda Dijon
• chrzan
• chutney z czerwonej cebuli
• marynowana cebulka
• marynowane grzyby
Sposób przygotowania:
1. Mięso posiekaj lub grubo zmiel. Dodaj oliwę, żółtko, sól, pieprz. Wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj posiekane drobno cebulkę i ogórek.
2. Bagietkę pokrój i posmaruj miękkim masłem. Pieczywo smaruj tatarem. Następnie nałóż na każdą kanapeczkę ulubione składniki (musztardę, chrzan, chutney, marynowaną cebulkę, grzyby).
Szybki przepis dla prawdziwych fanów małych kanapeczek. Słodkie gruszki świetnie skomponowane z boczkiem z nadającymi całości elegancji małymi jajkami przepiórczymi. Smaczne i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
• boczek w plastrach
• 1 gruszka
• gouda w plastrach
• jajka przepiórcze
• orzechy włoskie
• ciabatta
• rozmaryn
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżka majonezu
• ½ łyżeczki soku z cytryny
• sól
• pieprz
Sposób przygotowania:
1. Boczek usmaż na chrupko, jajka ugotuj na twardo (ok. 4 minuty), gruszkę i ciabattę pokrój. Na każdą kanapeczkę nakładaj sera, gruszkę, plaster boczku i połówki jajek. Wstaw do piekarnika na ok. 6 minut (160°C).
2. W miseczce zmieszaj jogurt, majonez, sok z cytryny, czarny pieprz i sól.
3. Na każdą kanapeczkę nakładaj kleks sosu i posyp orzechami i rozmarynem.
Nie trzeba wybierać się do fast foodów. Wystarczy zaopatrzyć się w mięso oraz kilka składników do przygotowania chrupiącej panierki. Robi się błyskawicznie i jeszcze szybciej znika z talerzy. Doskonałe kąski na mecz.
Składniki:
• 2 filety z kurczaka
• 300ml maślanki
• ¾ szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki suszonego czosnku
• olej rzepakowy
• sól
• pieprz
Sposób przygotowania:
1. Zmieszaj maślankę z solą i pieprzem.
2. Filety pokrój na kawałki i zanurz w maślance z przyprawami. Odstaw na godzinę.
3. W drugiej misce zmieszaj mąkę, czosnek, sól i pieprz. Dodaj cztery łyżki maślanki i dokładnie wymieszaj.
4. Kawałki mięsa i bardzo dokładnie obtaczaj w mące z przyprawami. Układaj na patelni z rozgrzanym olejem (powinno być go sporo, na wysokość 5mm).
5. Smaż na złoto z każdej strony. Wyjmuj na ręcznik papierowy.
Delikatne, cienkie plasterki wołowiny zamarynowane w piwie i smażone krótko na patelni grillowej lub na grillu szybko staną się ulubioną przekąską kibiców. Można podawać ze słodko-ostrym sosem na bazie miodu i sosu sojowego.
Składniki:
• 15 cienkich (2-3mm) długich plastrów wołowiny
• mała szklanka piwa Guinness
• 6 łyżek sosu sojowego
• 5 cm imbiru
• 2 ząbki czosnku
• ½ łyżeczki chili
• 1 łyżeczka soku z limonki
• pieprz
• 2 łyżki oleju
• sos sojowo-miodowy z tego przepisu
Sposób przygotowania:
1. Piwo wymieszaj z sosem sojowym i sokiem z limonki.
2. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj starty na tarce o drobnych oczkach imbir oraz chilli i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
3. Plasterki wołowiny zanurz w marynacie i odstaw na 3 godziny.
4. Po tym czasie wyjmij wołowinę i każdy plasterek nadziej na osobny patyczek do szaszłyków. Staraj się, aby mięso miało w miarę równą powierzchnię i nie było mocno pofalowane.
5. Na patelni grillowej rozgrzej olej ryżowy i smaż po 2 minuty z każdej strony każdy szaszłyk.
6. Podawaj gorące z sosem sojowo-miodowym.
Świeże przekąski z sezonowymi warzywami i egzotycznym mango. Chrupiące, orzeźwiające i pachnące latem.
Składniki:
• 6 płatków papieru ryżowego
• 300g fileta z piersi kurczaka
• 1 papryczka chili
• 4 cm imbiru
• olej ryżowy
• świeże mango
• 3 ogórki gruntowe
• 1 główka sałaty masłowej
• dymka
• ostre sosy
Sposób wykonania:
1. Mięso podziel na podłużne kawałki zamarynuj w oleju, chili i imbirze. Obtocz w jajku i bułce tartej oraz usmaż na złoty kolor.
2. Skrop wodą płatki papieru ryżowego. Układaj na nich porwane liście sałaty, słupki ogórka i mango oraz posyp posiekaną dymką. Dodaj usmażone mięso. Zwiń każdy płat.
3. Maczaj w ulubionym sosie, najlepiej lekko ostrym.
Kurczak wspaniale miękki w środku i chrupiący na zewnątrz, a do tego wyrazisty w smaku z nutką ostrości i słodkości zarazem. Do tego zdrowa posypka sezamowa.
Składniki:
• 10 udek z kurczaka
• 5 ząbków czosnku
• 3 cm kawałek imbiru
• 6 łyżek miodu
• 5 łyżeczek sosu sojowego
• ½ łyżeczki czarnego pieprzu
• 4 łyżeczki sezamu
Sposób przygotowania:
1. W miseczce wymieszaj miód, sos sojowy, pieprz i wymieszaj dokładnie.
2. Imbir zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do sosu.
3. Udka posól, umieść w formie do zapiekania i polej sosem. Zakryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz ok. 40 minut. Po tym czasie zdejmij folię i polej raz jeszcze mięso sosem, zebranym z dna blaszki.
4. Wstaw do piekarnika na kolejne 40 minut i piecz aż skórka zrobi się brązowa. 15 minut przed wyjęciem posyp udka sezamem.
Niezawodny przepis, który przygotują nawet panowie. Robi się go bardzo łatwo i szybko. Jedyne co potrzeba to wymieszać składniki i upiec całość w odpowiedniej temperaturze. Banalnie proste!
Skladniki:
• 8 pieczarek portobello
• 200g mielonego mięsa wieprzowego
• 150g sera żółtego
• ⅓ świeżej cukinii
• 2 łyżeczki siekanego świeżego rozmarynu
• 2 łyżeczki oregano
• 1 łyżeczka suszonego czosnku
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• sól
• pieprz
Sposób przygotowania:
1. Zetrzyj ser i cukinię. Mięso wymieszaj z przyprawami, solą i pieprzem. Dodaj starty ser i cukinię.
2. Pieczarki dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij nóżki i napełnij kapelusze mięsno-serowym nadzieniem.
3. Każdy kapelusz opakuj w folię aluminiową i umieść w piekarniku na ok. 25 minut (180°C ).
4. Rozpakuj posyp świeżo mielonym pieprzem.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
O autorce: Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Zapraszam po więcej na blog Meat my day!