Dania jednogarnkowe

Mawia się, że śniadania są najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Nie masz pomysłu na zdrowe i smaczne śniadanie? Dla wielu najważniejszą sprawą jest krótki czas przygotowania. Czasami jednak warto wykorzystać przepisy bardziej czasochłonne i przygotować je wcześniej, gdy akurat mamy wolną chwilę.

Fot. 123RF/Picsel

Sprawdź 10 różnych przepisów na dobre dania na śniadanie - zarówno na słodko jak i na słono. Pomysły pochodzą z serwisu Fajne Gotowanie.

Śniadanie - czy trzeba je jeść?

Podobno rola śniadania w codziennym menu jest ogromna. Co ciekawego na śniadania można zaproponować? Otóż pomysły na śniadania nie kończą się. Jest ogromnie dużo przepisów, które można wykorzystać przy przygotowaniu tego dania. Śniadanie to posiłek, który z reguły spożywa się po długiej przerwie nocnej, po której człowiek często jest głodny. Warto wtedy zjeść pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie, które dostarczy ważne składniki odżywcze, mineralne oraz witaminy.
Z drugiej strony, gdy nie masz ochoty rano na większe śniadanie, skorzystaj z przepisów, które są lekkie i nie obciążają organizmu. To schemat powtarzany u bardzo wielu osób - przez cały dzień prawie nic nie jemy, a później „odbijamy" sobie wieczorem, przez co po przebudzeniu jeszcze nie jesteśmy głodni. Jeżeli nie masz problemu ze zdrowiem, masą ciała i samopoczuciem - zjedzenie śniadania nie jest koniecznością. To wybór, który należy tylko do Ciebie.

W jaki sposób przygotować zdrowe śniadania?

Jeśli zależy Ci na walorach zdrowotnych, skup się na zwiększeniu ilości składników odżywczych, witamin i minerałów. Najczęściej możesz tego dokonać poprzez zwykłą zamianę produktów. Niekorzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe nasycone wymień na te lepsze - nienasycone. Masło i tłuste mięso zastąp rybami, roślinnymi tłuszczami (awokado, orzechami, olejami). Produkty z mąki pszennej warto jest zmienić na te wyrabiane z mąki pełnoziarnistej. Cukier dobrze jest wymienić na erytrytol, ksylitol albo nawet miód.
Oczywiście we wszystkim należy zachować umiar. Spożycie od czasu do czasu masła czy majonezu nie sprawia, że twoja dieta jest nieprawidłowa. Wystarczy jeść z głową jak najbardziej urozmaicone posiłki - to najlepszy sposób na zdrowe śniadania. Dobre śniadanie charakteryzuje się przede wszystkim różnorodnością - im więcej zdrowych, zróżnicowanych produktów, tym lepiej. Mają one na celu jak najbardziej wzbogacać nie tylko smak i aromat, ale też zapewnić ci odpowiednią liczbę składników odżywczych.

Placki jogurtowe

Szybkie śniadanie, a w dodatku bardzo pyszne to zdecydowanie są placki jogurtowe. Aksamitne, delikatne, puszyste i wprost idealne - to dobre określenia tych placuszków. Świetnie sprawdzą się dla dzieci, jak i dla osób starszych. Do zrobienia przepisu wystarczy użyć mąki, jajek, bananów, jogurtu naturalnego i proszku do pieczenia. Placki smaży się na oleju, ale jeśli masz dobrą patelnię - możesz go pominąć lub skorzystać z oleju w sprayu. Polecam użyć mąkę pełnoziarnistą, typ minimum 1850. Będzie bardziej odżywcza, zwiększysz też ilość błonnika. Placki możesz podawać z owocami, jogurtem naturalnym, dżemem i... czymkolwiek zechcesz.

Szakszuka klasyczna

Szakszuka to specyficzny sposób serwowania jajek. W skrócie oznacza ona jajka duszone w pomidorowym sosie. Potrawa jest zdrowa, zawiera dużą ilość warzyw. Śniadanie w formie szakszuki jest lekkie i można je zaliczyć do potraw wegetariańskich. Smak jest pyszny, a sposób podania bardzo charakterystyczny. Według tradycji spożywa się ją prosto z patelni. Najważniejszą sprawą jest zachowanie płynnego żółtka. Wiele osób, które pierwszy raz jej spróbowało, zakochało się od razu. Jest to naprawdę pożywne danie - proste i sycące na długo. Dodaj do niej świeże pieczywo, najlepiej z pełnego ziarna.

Makaron na słodko z duszonym jabłkiem i twarożkiem

Makaron na śniadanie? Dlaczego nie! Przepis przygotujesz nawet w kwadrans. Dobre dania na śniadanie mogą być zrobione na wszelakie sposoby. Makaronu w takiej odsłonie chyba jeszcze nie jadłeś. Ciekawe połączenie z pysznym, słodkim twarożkiem oraz duszonym jabłkiem z cynamonem to pomysł na śniadanie, które jest pełnowartościowe i sycące. By jeszcze bardziej wzbogacić ten przepis dodaj orzechy. Są one źródłem zdrowych tłuszczów. Jeśli chcesz dodatkowo odchudzić przepis, zamiast cukru dodaj erytrytol. Śmietanę możesz natomiast zastąpić jogurtem naturalnym.

Tortilla

Coś ciekawego na śniadanie z użyciem tortilli? Dietetyczna alternatywa fast-fooda rusza na pomoc. Znajdziesz tu lekki sos czosnkowo-koperkowy, dużo warzyw i chudego mięsa. Gotową tortillę można jeść nie tylko po odgrzaniu, ale też jest idealna na zimno. To doskonały pomysł na przykład do lunch boxa. Można spokojnie zabrać ją na wynos do pracy, szkoły albo na uczelnię. Jest to szybkie śniadanie, ciekawe i łatwe w przygotowaniu. Do tortilli możesz użyć praktycznie dowolnych warzyw. Alternatywnie możesz dodać ser mozzarella lub domową wędlinę. Jest to posiłek godny polecenia dla każdego.

Granola

Domowa granola zawsze jest na czasie. Niestety w sklepach dobrej jakościowo granoli (i innych płatków typu muesli) brakuje. Są one wzbogacone o różne źródła cukru, oleju palmowego i wzmacniaczy. Produkty te są zbędne, można wykorzystać o wiele lepsze źródła tłuszczu bądź cukru. Domowa granola z bakaliami i czekoladą to genialny składnik na dobre i łatwe śniadanie. Jogurt naturalny lub mleko to idealne śniadanie z granolą w roli głównej. Do tego warto dodać świeże owoce lub konfitury owocowe bez dodatku cukru. Takie śniadanie zapewni wszystkie ważne wartości odżywcze, da sytość i satysfakcję ze zjedzenia pysznej potrawy.

Jajka po florencku

Jajko po florencku to niezwykle zdrowy posiłek. Jest to grzanka, na której układa się podsmażony szpinak z dodatkiem czosnku, następnie wykłada się jajko w koszulce i polewa sosem holenderskim. Smak? Nieziemski! Jajka po florencku to trochę lżejsza wersja jajka po benedyktyńsku. Polecam do tej potrawy wykorzystać pieczywo z pełnego ziarna. Będzie jeszcze bardziej odżywcze. Nie jest to tak trudny przepis jak się wydaje, ale wykonanie zajmuje sporo czasu.

Gofry

Któż nie lubi gofrów? Są pyszne, proste w przygotowaniu, można je skomponować praktycznie ze wszystkimi dodatkami. By gofry były jeszcze bardziej wartościowe zamiast mąki pszennej użyj mąki pełnoziarnistej, a zamiast cukru wykorzystaj erytrytol. Możesz je podawać z jogurtem naturalnym i owocami. Wspaniale smakują nawet z samym cukrem pudrem. Jeśli masz możliwość, polecam różne kremy kanapkowe - bez dodatku cukru i oleju palmowego. Za goframi przepadają także dzieci. W wersji słodkiej może stać się też wspaniałym deserem.

Pasta jajeczna z chrzanem

Coś ciekawego i prostego na śniadanie z jajek? To szybki przepis, który zaskoczy twoich bliskich. Do zrobienia tej pasty jajecznej potrzebujesz zaledwie 4 składników. Jajko i chrzan to duet, który jest dla siebie stworzony, a dodatkowo przywołuje przyjemne wspomnienia o świętach. Pasta genialnie smakuje i idealnie pasuje do świeżego pieczywa.

Czekoladowa gryczanka z truskawkami i orzechami

Posiłek w pełni wegański, bez nabiału i bez glutenu? Świetny deser, który nie ma także cukru -zamiast niego użyto erytrytolu. Jest on pyszną, szybką i co ważne - niezwykle zdrową potrawą. Idealny przepis na szybkie śniadanie już w 10 minut. To posiłek w pełni zbilansowany. Czekoladowa gryczanka z orzechami i truskawkami zawiera jedzenie, które ma wiele związków sirtuinowych - walczących z wolnymi rodnikami. Dodanie do nich pieprzu oraz kurkumy wzmaga jeszcze bardziej dobroczynne działanie potrawy.

Sałatka z tofu i orzechami oraz pełnoziarniste tosty z hummusem i mozzarellą

Zdrowe pomysły na śniadania zaskakują. Ta sałatka z tofu to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziesz w niej tylko to, co dla Ciebie najlepsze. By tofu miało dobry smak, należy je odpowiednio zamarynować, a następnie podsmażyć. Tak przygotowane jest genialnym sposobem na dostarczenie do organizmu białka roślinnego. Hummus oraz mozzarella to kolejne produkty, które sprawiają, że jedzenie jest jeszcze lepsze dla organizmu. Zdrowe źródła tłuszczu - oleje roślinne, orzechy - zapewniają podaż kwasów omega-3. Nie zapominaj o tostach pełnoziarnistych, które dostarczają błonnika i węglowodanów. Jest to posiłek zdrowy, kolorowy i przepyszny.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 37

15 min
4
Ciasta Sernik z ciastem czekoladowym

Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...

Odsłon: 12421

30 min
24
Desery Ciasteczka portugalskie

Ciasteczka portugalskie pitos de Santa Luiza zawdzięczają swoją nazwę ciekawe...

Odsłon: 1169

60 min
1
Dania główne Pasztet wiejski

Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...

Odsłon: 4477

30 min
4
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 57

15 min
4
15 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7
Informacje Domowy syrop z goździków i miodu. Szybko działa na uporczywy kaszel

Goździki to przyprawa przeciwwirusowa, która wspaniale rozgrzewa i pomaga zwalczyć infekcję. Właśnie dlatego jest głównym składnikiem domowego spec...

10