Grill - temat specjalny

10 zaskakujących faktów na temat kurczaków

Drób to jedno z najchętniej wybieranych przez Polaków mięs. Lubią je zarówno najmłodsi jak i osoby starsze. Jednak czy kurczak może nas jeszcze czymkolwiek zaskoczyć? Okazuje się, że tak. Poznajcie kilka ciekawych i zaskakujących faktów na temat drobiu.

Fot. 123RF/Picsel

1. Pod względem genetycznym, kurczaki są podobne do dinozaurów bardziej niż jakiekolwiek inne żyjące zwierzęta. Naukowcy podjęli nawet badania nad przywróceniem im anatomicznych cech, charakterystycznych dla dinozaurów - ogona, zębów oraz specyficznej budowy kończyn.

2. Okazuje się również, że kurczaki są znacznie mądrzejsze niż przypuszczaliśmy, a przysłowiowy "kurzy móżdżek" może nas naprawdę zaskoczyć. Przeprowadzone badania wykazały, iż kury potrafią rozpoznawać zarówno siebie nawzajem jak i ludzi. Co więcej, naukowcy odkryli, że większość kur bez większych problemów może zapamiętać nawet 100 ludzkich twarzy.

3. Te same badania wykazały, iż kury posługują się naprawdę skomplikowaną formą komunikacji. To, co wydaje nam się zwykłym gdakaniem, jest systemem kilkudziesięciu sygnałów, spośród których każdy posiada własne znaczenie - od przywoływania młodych poprzez ostrzeganie o zagrożeniu aż po informacje o ulokowaniu pożywienia. Co więcej, udowodniono, iż kury komunikują się ze swoimi pisklętami jeszcze zanim te się wyklują.

4. Mięso drobiowe, ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu, jest uznawane za bardzo zdrowe. Bez przeszkód mogą jeść je osoby na diecie, rekonwalescenci, a także dzieci. W składzie mięsa kurcząt znajdziemy bardzo dużo łatwostrawnego i dobrze przyswajalnego białka, a jego wartość odżywcza jest wyższa niż pozostałych mięs.

5. Wszystko wskazuje także na to, że kury miewają sny. Podczas spoczynku ich umysł, podobnie jak w przypadku ssaków, wchodzi w fazę REM. To właśnie podczas tej fazy pojawiają się marzenia senne. Wniosek wydaje się być prosty - jeśli kury przechodzą przez fazę REM, oznacza to, iż doświadczają również snów.

Masz sprawdzony przepis na danie z kurczaka, które za każdym razem zachwyca? Podziel się recepturą i wygraj fantastyczne nagrody!

6. Obserwacje wykazały, iż kury wytwarzają między sobą naprawdę skomplikowane więzi społeczne. W każdym stadzie bardzo szybko wykształca się hierarchia, zgodnie z którą silniejsze osobniki dominują nad Słabszymi. Co więcej, każdy osobnik w stadzie ma swoją przypisaną rolę, której musi bezwzględnie przestrzegać.

7. Mięso drobiowe od dziesięcioleci cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie. Co roku, w skali globu, notuje się około pięcioprocentowy wzrost spożycia i produkcji właśnie tego rodzaju mięsa. Bywają lata, kiedy wzrosty te są nawet kilkunastoprocentowe.

8. Kury są bardzo dobrymi nauczycielami. Odkryto, że kwoki bardzo wcześnie zaczynają przekazywanie swoim młodym informacji, które będą im niezbędne w dorosłym życiu. Co więcej robią to niezwykle skutecznie. Potwierdziły to liczne testy, podczas których kury uczyły swoje młode, które ziarno jest zdrowe i smaczne, a które szkodliwe.

9. W sklepach możemy znaleźć jajka o różnokolorowych skorupkach. Poczynając od niemalże śnieżnobiałych, poprzez lekko różowe, a na prawie brązowych, a nawet zielonych i niebieskawych kończąc. Czy zastanawialiście się kiedykolwiek czym jest to spowodowane? W tej sprawie pojawiło się już wiele teorii. Tymczasem prawda jest bardzo prosta - kolor skorupki jajka zależy od rasy kury, która je zniosła.

10. Kury doskonale znają swoich wrogów. Aby uchronić się przed drapieżnikami, kury wypracowują specjalny system informowania się o nadchodzącym zagrożeniu. Co więcej, potrafią one zapamiętywać jak wyglądają ich wrogowie oraz w jaki sposób najczęściej atakują, dzięki czemu są one w stanie skutecznie chronić się przed nimi.

Tekst: Sylwia Cisowska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jabłecznik z budyniem

Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.

Odsłon: 44

>60 min
1
15 min
13
15 min
2
30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1