3 proste przepisy na tapas, które przeniosą Cię w świat hiszpańskich smaków

Tapas to smakowite przekąski, z których słynie Hiszpania. Te małe specjały są idealne do dzielenia się przy stole, a swoją różnorodnością i wyjątkowym smakiem zdobywają serca ludzi na całym świecie. Łączą w sobie mnogość form i aromatów z radością z celebracji wspólnych chwil. A do tego są banalnie proste w przygotowaniu! Paweł Perkowski, szef kuchni restauracji Bilbao zdradza, jak je przyrządzić i wyczarować kawałek Hiszpanii we własnej kuchni.

Fot. materiały prasowe

Nazywane wizytówką hiszpańskiej kuchni tapas to małe porcje przeróżnych dań serwowane w restauracjach i barach. Ich pochodzenie związane jest z dawnym zwyczajem ochrony kieliszka wina przed owadami za pomocą… plasterka suchej kiełbasy. To właśnie stąd wzięła się nazwa „tapa” oznaczająca „pokrywkę”. Z biegiem czasu, kiełbasę służącą do przykrywania trunku, zaczęto łączyć z pieczywem i innymi dodatkami, tworząc – znane dziś na cały świecie – małe przekąski, które są nieodłącznym elementem kultury Hiszpanii.
 Tapas, zwykle podawane z napojami, to pretekst do spędzania czasu z bliskimi, dzielenia się jedzeniem i cieszenia swoim towarzystwem. Sposób ich serwowania, w postaci małych porcji, sprzyja próbowaniu wielu smaków w jednym czasie. Proste, świeże składniki, lokalne receptury i bogactwo małych kanapeczek, warzyw, omletów czy owoców morza doskonale odzwierciedlają różnorodność kuchni hiszpańskiej – mówi Paweł Perkowski, szef kuchni restauracji Bilbao, serwującej hiszpańską kuchnię.

Gambas con ajo

Hiszpański klasyk, w którym główną rolę grają soczyste krewetki smażone z dużą ilością czosnku. To danie jest znane z prostoty przygotowania i bogatego smaku, gdzie czosnek i oliwa z oliwek tworzą aromatyczną bazę.
Składniki:
  • ok. 400 g obranych, surowych krewetek,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek,
  • cytryna,
  • garść posiekanej, świeżej pietruszki,
  • sól,
  • opcjonalnie: świeża papryczka chili.
Sposób przygotowania:
Oczyść krewetki, zostawiając ogonki. Osusz je ręcznikiem papierowym. Na patelni, na małej ilości oleju obsmaż krewetki. Gdy będą lekko obsmażone z obu stron, dodaj pokrojone w plasterki czosnek i – jeśli używasz – chili. Smaż do zeszklenia się czosnku, a następnie dodaj oliwę z oliwek i dopraw solą. Całość podsmażaj przez ok. minutę. Zdejmij patelnię z ognia, posyp krewetki świeżo posiekaną natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny. Przełóż na talerzyk lub do głębokiej miseczki, obficie polewając sosem. Podawaj ze świeżą bagietką.

Smażone papryczki padron

Wyjątkowo prosta i szybka przekąska. Papryczki doskonale smakują samodzielnie, chwytane za ogonki, ale i świetnie komponują się z dobrymi serami, hiszpańskimi oliwkami czy grillowanymi mięsem. Większość z nich jest łagodna, ale niektóre mogą zaskoczyć ostrością!
Składniki:
  • 200 g świeżych papryczek padron,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • gruba sól morska.
Sposób przygotowania:
Papryczki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj papryczki i smaż je, mieszając od czasu do czasu, aż będą miały zrumienione, lekko brązowe plamki i zaczną pękać (około 4-5 minut). Wyłóż papryczki na talerz i posyp grubą solą morską. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.

Chorizo al vino tinto

Hiszpańska kiełbaska chorizo, duszona w czerwonym winie i maśle, z dodatkiem aromatycznych przypraw to przepis na klasyczny, pełen smaku tapas. Zredukowany sos idealnie sprawdzi się do maczania świeżego chleba.
Składniki:
  • 250 g pokrojonego w plasterki chorizo,
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
  • 20 g masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • do podania: świeża natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Chorizo pokrój w plasterki o grubości ok. 3 mm. Na patelni rozgrzej oliwę, równo ułóż chorizo i smaż z obu stron, aż z kiełbaski wytopi się tłuszcz i plastry staną się chrupiące. Całość zalej winem, dodaj liść laurowy i całe obrane ząbki czosnku. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Po tym czasie, dodaj masło, cały czas mieszając. Kiedy masło się rozpuści, przełóż chorizo do miseczki i udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Tapas to doskonały sposób na wkroczenie do świata hiszpańskich smaków i dzielenie się przy stole z bliskimi. Dzięki nim poczujesz niepowtarzalny smak i atmosferę tamtejszej kuchni, a ich przygotowanie jest tak proste, że każdy sobie poradzi!
Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25