Dania jednogarnkowe

Całkowite zrezygnowanie ze słodyczy jest bardzo trudne, ale jeszcze trudniejsze jest znalezienie zamienników cukru. W ostatnim czasie niezwykle popularny stał się cukier brzozowy, czyli ksylitol. W jaki sposób wpływa na nasz organizm?

Cukier, choć smaczny, niezbyt pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jego nadmiar w naszej diecie może spowodować wiele chorób, w tym otyłość oraz próchnicę. Dodatkowo, cukier jest obwiniany również za przedwczesne starzenie, rozwój chorób sercowo-naczyniowych, obniżenie sprawności mózgu, a nawet wzrost ryzyka zachorowania na raka.

Ciekawym jest, że nawet jeśli wiemy o szkodliwości tego produktu, nie jesteśmy w stanie wyeliminować go z diety. Dlaczego tak się dzieje? W wielu przypadkach po prostu nie potrafimy wyobrazić sobie życia bez słodyczy i nie wiemy jak moglibyśmy zastąpić cukier w naszym codziennym jadłospisie.

Okazuje się jednak, że istnieje wiele produktów, które skutecznie sprawdzą się jako jego zdrowszy zamiennik. Jednym z nich jest ksylitol, będący naturalnym cukrem, pozyskiwanym z kory brzozy (stąd też jego alternatywna nazwa - cukier brzozowy). W jaki sposób wpływa na nasz organizm? Jego właściwości mogą was zaskoczyć.

1. Dla cukrzyków i osób na diecie

Wszystkie osoby odchudzające się z pewnością ucieszy informacja, że ksylitol ma aż o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier, dlatego też bez wyrzutów sumienia można stosować go w czasie diety. Ponadto, substancja ta nie powoduje skokowego wzrostu glukozy i insuliny we krwi, dlatego też jest bezpieczna dla diabetyków.

Co ważne, cukier brzozowy nie zmienia smaku potraw, ani nie nadaje im żadnego posmaku. Bez przeszkód możemy dosładzać nim zarówno napoje, jak i różnego rodzaju desery. Wyjątek stanowią ciasta drożdżowe, które do wyrośnięcia potrzebują zwykłego cukru.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Osoby stosujące długotrwałe kuracje antybiotykowe lub sterydowe bardzo często zmagają się z różnego rodzaju chorobami grzybicznymi. Jak się okazuje, stosowanie ksylitolu może być jednym ze sposobów poradzenia sobie z tym problemem. Cukier brzozowy nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, przez co wytwarza w jelitach środowisko niesprzyjające rozwojowi chorobotwórczych drożdży.

Pobierz aplikację smaker

Naukowcom udało się udowodnić, że ksylitol w bardzo dużym stopniu podnosi przyswajalność wapnia i magnezu, a tym samym pozytywnie wpływa na stan naszych kości. Dzięki tej substancji zahamowany zostaje proces zmniejszania się gęstości kości. Z tego względu ksylitol powinien znaleźć się w diecie osób starszych oraz cierpiących na osteoporozę.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Cukier brzozowy powinien stać się obowiązkową pozycją w diecie osób cierpiących na zgagę, nadkwasotę lub chorobę wrzodową. Ksylitol, w przeciwieństwie do zwykłego cukru, daje odczyn zasadowy. W ten sposób pomaga on zwalczać bakterię Helicobakter pylori, która w znacznym stopniu odpowiada za te nieprzyjemne przypadłości.

Pobierz aplikację smaker

Ksylitol posiada silne właściwości antybakteryjne, dlatego powstrzymuje namnażanie drobnoustrojów i bakterii w jamie ustnej oraz przywraca prawidłowe pH śliny. Dzięki tym właściwościom, cukier brzozowy zapobiega próchnicy, paradontozie i zapaleniu dziąseł. Pomaga również zapomnieć o nieprzyjemnym oddechu i problemach wywołanych przez kandydozę.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Ding Dong

Ciasto Ding Dong to smakowite połączenie czekoladowego biszkoptu, lekkiego kr...

Odsłon: 1175

60 min
1
Zupy Krem z białych warzyw

Dzisiaj gęsty krem z białych warzyw. Krem bardzo smaczny i pożywny. Przepis p...

Odsłon: 89

15 min
1
Dania główne Pałki pieczone w rękawie

Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...

Odsłon: 223

15 min
6
Ciasta Karpatka z blaszki

Najlepsze ciasto od ponad 40 lat. Karpatka przechodzi u mnie wiele modyfikacj...

Odsłon: 291

30 min
6
Ciasta Babka cytrynowa

Cisto połączone z cytryną to bardzo smaczne danie, które warto zrobić, zjeść...

Odsłon: 328

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

15
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0