Ewa Gotuje

Całkowite zrezygnowanie ze słodyczy jest bardzo trudne, ale jeszcze trudniejsze jest znalezienie zamienników cukru. W ostatnim czasie niezwykle popularny stał się cukier brzozowy, czyli ksylitol. W jaki sposób wpływa na nasz organizm?

Cukier, choć smaczny, niezbyt pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jego nadmiar w naszej diecie może spowodować wiele chorób, w tym otyłość oraz próchnicę. Dodatkowo, cukier jest obwiniany również za przedwczesne starzenie, rozwój chorób sercowo-naczyniowych, obniżenie sprawności mózgu, a nawet wzrost ryzyka zachorowania na raka.

Ciekawym jest, że nawet jeśli wiemy o szkodliwości tego produktu, nie jesteśmy w stanie wyeliminować go z diety. Dlaczego tak się dzieje? W wielu przypadkach po prostu nie potrafimy wyobrazić sobie życia bez słodyczy i nie wiemy jak moglibyśmy zastąpić cukier w naszym codziennym jadłospisie.

Okazuje się jednak, że istnieje wiele produktów, które skutecznie sprawdzą się jako jego zdrowszy zamiennik. Jednym z nich jest ksylitol, będący naturalnym cukrem, pozyskiwanym z kory brzozy (stąd też jego alternatywna nazwa - cukier brzozowy). W jaki sposób wpływa na nasz organizm? Jego właściwości mogą was zaskoczyć.

1. Dla cukrzyków i osób na diecie

Wszystkie osoby odchudzające się z pewnością ucieszy informacja, że ksylitol ma aż o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier, dlatego też bez wyrzutów sumienia można stosować go w czasie diety. Ponadto, substancja ta nie powoduje skokowego wzrostu glukozy i insuliny we krwi, dlatego też jest bezpieczna dla diabetyków.

Co ważne, cukier brzozowy nie zmienia smaku potraw, ani nie nadaje im żadnego posmaku. Bez przeszkód możemy dosładzać nim zarówno napoje, jak i różnego rodzaju desery. Wyjątek stanowią ciasta drożdżowe, które do wyrośnięcia potrzebują zwykłego cukru.

Osoby stosujące długotrwałe kuracje antybiotykowe lub sterydowe bardzo często zmagają się z różnego rodzaju chorobami grzybicznymi. Jak się okazuje, stosowanie ksylitolu może być jednym ze sposobów poradzenia sobie z tym problemem. Cukier brzozowy nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, przez co wytwarza w jelitach środowisko niesprzyjające rozwojowi chorobotwórczych drożdży.

Naukowcom udało się udowodnić, że ksylitol w bardzo dużym stopniu podnosi przyswajalność wapnia i magnezu, a tym samym pozytywnie wpływa na stan naszych kości. Dzięki tej substancji zahamowany zostaje proces zmniejszania się gęstości kości. Z tego względu ksylitol powinien znaleźć się w diecie osób starszych oraz cierpiących na osteoporozę.

Cukier brzozowy powinien stać się obowiązkową pozycją w diecie osób cierpiących na zgagę, nadkwasotę lub chorobę wrzodową. Ksylitol, w przeciwieństwie do zwykłego cukru, daje odczyn zasadowy. W ten sposób pomaga on zwalczać bakterię Helicobakter pylori, która w znacznym stopniu odpowiada za te nieprzyjemne przypadłości.

Ksylitol posiada silne właściwości antybakteryjne, dlatego powstrzymuje namnażanie drobnoustrojów i bakterii w jamie ustnej oraz przywraca prawidłowe pH śliny. Dzięki tym właściwościom, cukier brzozowy zapobiega próchnicy, paradontozie i zapaleniu dziąseł. Pomaga również zapomnieć o nieprzyjemnym oddechu i problemach wywołanych przez kandydozę.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka z wróżbą nieodzownie kojarzą nam się z restauracjami z chińską kuc...

Odsłon: 7735

60 min
14

Przepis dnia

Ciasta Sernik z mlekiem kokosowym

Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu.

Odsłon: 68430

30 min
85
Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

Odsłon: 12128

60 min
18
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 4399

30 min
31
Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

Odsłon: 417406

60 min
1133