Fot. 123RF/Picsel
Jaki rodzaj herbaty?
Do herbaty mrożonej sprawdzi się herbata czarna, zielona, biała, a także liczne herbatki owocowe jak malinowa, gruszkowa, porzeczkowa. Jeśli smakują Ci herbaty ziołowe, nic nie stoi na przeszkodzie, aby je zaparzyć. Może to być mięta, melisa, rumianek, a nawet mix ziół.
W przypadku gdy herbata owocowa jest za mało intensywna są sposoby na podkręcenie smaku. Syropy owoce, naturalne soki i oczywiście świeże owoce i warzywa.

Akcentem dekoracyjnym mogą być listki mięty, melisy, słomki i pokrojone w poprzek owoce, które znajdą swoje miejsce na brzegu szklanki.
Herbata jabłkowo-kokosowa
Cenisz sobie oryginalne smaki i aromaty? Do szklanki 300 ml wsyp kilka kostek lodu, wrzuć kawałki świeżego jabłka, około 100 ml wody kokosowej i zalej całość zieloną herbatą. Napój świetnie zaprezentuje się w wysokiej szklance. Jej brzegi możesz udekorować owocami i słomką. Przetnij plasterek jabłka do połowy nożykiem i wbij w szklankę.
Herbata miętowo-arbuzowa
Do szklanki 300 ml wsyp kilka kostek lodu, dorzuć małe kawałki arbuza, liści mięty i dopełnić całość zieloną herbatą. Jeśli nie przepadasz za arbuzem, dobierz inne owoce jak gruszkę, malinę lub truskawkę.
Herbata ogórkowa z limonką
Do szklanki 300 ml wsyp kilka kostek lodu, wrzuć plasterki limonki i plasterki zielonego ogórka. Dopełnij zieloną herbatą. Taką herbatę mrożoną możesz dowolnie dekorować listkiem ziół lub owocami.
Klasyczna Ice Tea
Zalej dwie torebki zwykłej herbaty w dzbanku żaroodpornym z czterema filiżankami wrzącej wody. Zaparzenie powinno trwać około 5 minut. Następnie wyjmij torebki, a pozostawiony herbaciany napój posłodź do smaku. Kolejny krok to wrzucenie kostek lodu. Mieszaj je, dopóki lód się nie rozpuści. Na koniec wrzuć plasterki cytryny i gotowe!
Herbata truskawkowa
Lato to idealna pora roku na zajadanie się truskawkami. Zaparz swoją ulubione herbatę, a kiedy napój będzie jeszcze ciepły, dodaj trochę cukru i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej sok cytrynowy, tak aby odpowiednio wyważyć kwaśny i słodki smak. Czas na truskawki! 2 szklanki truskawek zmiel na puree i przecedź powstałą masę przez sitko. Gdy herbata bazowa ostygnie, dodaj do niej truskawkowe puree i włóż do lodówki na 30 min.
Herbata malinowa
Przygotuj duże maliny, 2 torebki herbaty malinowej, 2 łyżki cukru brązowego lub miód, listek mięty oraz wodę mineralną. Zaparz herbatę, ostudź ją i dosłodź cukrem lub miodem. Maliny możesz wykorzystać na dwa sposoby. Lekko je zamrozić i dodać do herbaty lub wyczarować z nich malinowe kostki lodu. Dzień wcześniej wlej do pojemnika na kostki lodu wodę mineralną, włóż do nich maliny i schowaj do zamrażalnika. Na końcu wrzuć do mrożonej herbaty pachnący listek mięty.
Herbata brzoskwiniowa
Przygotuj 4 brzoskwinie, 2 torebki czarnej herbaty, listki mięty, 2 cytryny, 1-2 łyżki miodu i 2 szklanki kostek lodu. Owoce pokrój w grube plastry. W garnku zagotuj 1 litr wody, dodaj owoce i gotuj do miękkości. Napój ostudź i odcedź na sitku. Następnie w większym dzbanku zapatrz herbatę i odczekaj aż będzie chłodna. Połącz ją z ostudzonym kompotem i sokiem z 1 cytryny i miodem. Na sam koniec został listek mięty, kostki lodu i plasterki cytryny. Nie zapomnij dodać plasterka owocu na brzeg szklanki!
Herbata z arbuzowymi kulkami
Z arbuza wydrąż kulki, przełóż na tacę i zamroź. Resztkę arbuza zmiksuj w kielichu blendera. Trzy saszetki herbaty cytrynowej zalej 500 ml gorącej wody. Do dzbanka w połowie napełnionego lodem dodaj zmiksowanego arbuza, zamrożone wcześniej kulki arbuzowe, listki mięty i 1 cytrynę pokrojoną w plasterki. Całość zalej naparem z herbaty cytrynowej.
Herbata mrożona jest prostym napojem do przygotowania. Możesz eksperymentować ze smakami i aromatami wedle uznania! Herbata może być porzeczkowa, gruszkowa, kokosowa, a nawet ogórkowa! Sprawdź już dzisiaj promocje na szklanki do herbaty mrożonej i zaproś znajomych! Promocje znajdziesz w sklepie 4Home.pl