Najlepsze przepisy na ogórki

Amerykańskie naleśniki i śniadanie w "Bake off Junior"

W szóstym odcinku najsłodszego programu w TVP2, juniorzy zmierzą się z pozornie łatwym zadaniem, jednak czy wszystkim uda się przygotować idealne naleśniki i pożywne śniadanie?

W zeszłą niedzielę, młodzi adepci sztuki kulinarnej piekli sucharki papieskie z przepisu XIX-wiecznej mistrzyni polskiej kuchni - Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Mimo, iż wiele kłopotu sprawiło im samo odczytanie receptury, wszyscy poradzili sobie z zadaniem wybornie. Juniorzy wypieczone przez siebie sucharki musieli podać w towarzystwie aromatycznej kawy, udekorowanej w bardzo wyrafinowany sposób.

W konkurencji autorskiej uczestnicy pracowali w duetach. W przygotowaniu szarlotki idealnej pomagały im babcie, dziadkowie i mamy. Krzysztof Ilnicki powiedział, że jest zaskoczony, i że nie spodziewał się, aż tylu znakomitych wariacji na temat zwykłego ciasta z jabłkami. Gwiazdą Wypieków Tygodnia została Marysia i jej babcia Jadzia, która za pomoc w zadaniu otrzymała wydanie XIX wiecznej książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

Zobacz przepis na tymiankową szarlotkę Marysi. Kliknij >>

Co wydarzy się w kolejnym "Bake Off Junior"?

Przed nami szósty odcinek, a w nim, młodzi cukiernicy staną przed kolejnymi dwoma zadaniami. W pierwszej konkurencji juniorzy przygotują popularne w Stanach Zjednoczonych placuszki zwane pancake. To właśnie z nich będą musieli ułożyć smakowite danie w kształcie... sowy. W drugiej konkurencji amatorzy cukiernictwa będą mogli wykazać się kreatywnością podczas tworzenia pożywnego śniadania, w skład którego będzie wchodzić odżywcze danie oraz napój. Kto okaże się zwycięzcą odcinka, a kto będzie musiał opuścić program? Przekonamy się w najbliższą niedzielę o godzinie 15:30 w TVP2.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3